Bránik upozornil na nebezpečný hoax o Orave. Palko poukázal na “lokálne výbuchy”

Bránik upozornil na nebezpečný hoax o Orave. Palko poukázal na “lokálne výbuchy”

Bratislava 31. októbra 2020 (HSP/Foto: Facebook, SITA/Diana Černáková)

 

Bezpečnostný analytik Radoval Bránik upozornil, že v súvislosti s Oravou sa šíri jeden veľmi nepoctivý a nebezpečný hoax. “Armáda falošných trollov podporovaná množstvom ľudí veriacich, že jednoduché vysvetlenie rovná sa správne ohlupuje ľudí túžiacich po zdraví a bezpečí perfídnou manipuláciou,” upozornil. Status o Orave šíril aj premiér Igor Matovič (OĽaNO)

testovanie, Orava, Igor Matovič
Status, ktorý šíri aj premiér Igor Matovič

“Kľúčovým klamstvom tohto hoaxu je, že údajne celoplošné testovanie má zmysel, lebo vraj na Orave zrazilo hrozivú krivku na minimum. A ono to na prvý pohľad dokonca vyzerá, ako pravda,” uvádza v úvode Bránik.

Reklama

“Akurát, že je to lož,” upozorňuje.

Tento hoax totiž podľa Bránika úplne zamlčiava kľúčový fakt, a síce, že v testovaných okresoch boli zavedené bezkonkurenčne najdrsnejšie opatrenia na zníženie mobility a sú aj prísne vynucované.

Reklama

“Lokálny režim lockdownu spôsobil napríklad aj to, že tam niet kde prespať, keďže sú zatvorené ubytovacie zariadenia a ani sa nenajete v reštaurácii, potraviny si nakúpite iba v obchodoch s prísne kontrolovaným a regulovaným počtom nakupujúcich. Tých opatrení znižujúcich mobilitu je tam zavedených skutočne množstvo a čerpajú zo skúseností z desiatok iných krajín, kde práve a len rôzne formy lockdownu pomohli znižovať krivku rastu nových prípadov,” vysvetlil.

“Toto však onen hoax úplne zamlčiava a pripisuje zníženie tejto krivky iba a len plošnému testovaniu, čo je logický nezmysel a sprostá manipulácia počítajúca s tým, že vystresovaní ľudia prijmú akékoľvek jednoduché a zdanlivo logické vysvetlenie,” dodal.

 

Testovanie len ako doplnkové opatrenie v lokalitách

Podľa neho nemožno vylúčiť, že aj testovanie malo pozitívny efekt a spolupodieľalo sa popri tvrdom lockdowne na znižovaní krivky rastu, ale tvrdiť, že práve a len testovanie “zrazilo krivku na minimum” je vedomým klamstvom a hrubou manipuláciou.

“Testovanie má zmysel ako doplnkové opatrenie v lokalitách s vysokou a rýchlo rastúcou krivkou nových nákaz. V ohniskách, kde treba rýchlo reagovať. Bez drsných opatrení na zníženie mobility však nemá žiaden zmysel. Rovnako tak nemá zmysel v lokalitách s nízkym výskytom nových nákaz, kde zvýšenie mobility spôsobené samotnou realizáciou testovania prináša množstvo negatívnych efektov,” uviedol.

Reklama
Radovan Bránik
Na snímke bezpečnostný analytik Radoslav Bránik

Ľudia sú však podľa Bránika hladní v záplave zlých správ po takých, ktoré prinášajú nádej. To zneužívajú rôzni šmejdi a snažia sa umelo vytvoriť dojem, že je práve a len plošné testovanie cestou z pekla.

“Ibaže za pol roka desiatky krajín dokázali rovnako, či ešte účinnejšie znižovať krivky nových nákaz bez toho, aby nechali ľudí v daždi a zime tráviť celé hodiny čakaním na certifikát, ktorý má byť ich jedinou priepustkou na slobodu. Nenútili pritom ľudí vzdávať sa práva na súkromie a ponižujúco informovať o svojej diagnóze čašníkov, či členov SBS len preto, aby smeli vstúpiť na terasu reštaurácie a rovnako nemuseli kaderníčkam dokazovať, že nie sú nakazení mávajúc papierom, ktorý má deň po testovaní už nulovú hodnotu, lebo prakticky nič negarantuje. To už si rovno dajme zas prišívať žlté hviezdy na kabáty, vyjde to lacnejšie,” vysvetlil.

Na tvrdé dáta a ich nekompromisné vyhodnotenie si budeme musieť podľa Bránika počkať celé týždne a aj tak je výsledok neistý.

“Dovtedy vás budú skúšať oblbovať rôzni falošní proroci a testovať, koľko poníženia ste ochotní tolerovať a koľkých práv ste sa ochotní vzdať v mene ich agendy,” dodáva na záver.

 

Reklama
Zákaz vychádzania nemá zmysel zrušiť pre ľudí s negatívnym testom

Na lokálne testovanie upozornil aj bývalý minister vnútra Vladimír Palko. Zhrnul vystúpenie vystúpenie matematika Ivana Bošňáka, s ktorým sa plne stotožňuje.

Vladimír Palko
Na snímke bývalý minister vnútra SR Vladimír Palko

“Musíme mať trpezlivosť. Prvé opatrenia sme urobili pred mesiacom, zákaz vychádzania pred šiestimi dňami. Tie opatrenia sa musia ukázať, len treba vydržať.

Vedeli ste, že Bratislava, ktorá bola pred dvomi mesiacmi problematická, sa ohľadne nových infikácií úspešne prepracovala pod celoslovenský priemer? Nikto nám nehovoril o princípe lokálnosti a regionálnosti, ktorým sa koronavírus na Slovensku preukazuje. Vírus nie je rovnomerne rozsypaný po Slovensku, ale vybuchuje lokálne. Preto ho aj treba riešiť lokálne a zavčasu. Preto treba ísť tam s masívnym testovaním, kde je lokálny problém.

Vláda však stále hovorí o Slovensku ako o celku. Rieši problém, ako keby nebolo lokálnych disproporcií. Bošňák hovorí, že dokonca i okres je príliš veľkou jednotkou, treba sa sústreďovať na úplne konkrétne územie. A ktoré to je, vidno z údajov z každodenných vyhodnotení.

Napríklad o narastaní problému Čadce hovoril Bošňák už pred týždňom. Dnes mi poslal údaje o Čadci, kde za päť týždňov narástli prírastky z cca dvadsať týždenne na vyše šesťsto týždenne. Podobný problém je Sabinov, a hrozí Martin a Ružomberok. Problém epidéme spočíva najmä v tom, že v konkrétnom okrese vidno, že narastá problém, ale keď sa dva týždne zameškajú, prerastá cez hlavu.

Keď sme teda už vyhlásili zákaz vychádzania, tak nemá zmysel ho odvolávať po ôsmich dňoch pre tých, ktorí dostanú negatívne osvedčenie, keď vieme, že nie je spoľahlivé.”

Gabriela Smreková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali