BR OSN schválila rezolúciu: EÚ môže zadržiavať lode pašerákov migrantov

BR OSN schválila rezolúciu: EÚ môže zadržiavať lode pašerákov migrantov

New York 9. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gregorio Borgia)

 

Operácia je zameraná proti pašovaniu ľudí, ako aj proti sieťam obchodníkov s ľuďmi a ich infraštruktúre na juhu centrálneho Stredomoria medzi brehmi Tuniska a Líbye

Bezpečnostná rada OSN schválila dnes námorné operácie Európskej únie zamerané na zadržiavanie plavidiel pašerákov ľudí na voľnom mori pri pobreží Líbye.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Pätnásťčlenná bezpečnostná rada prijala rezolúciu, vypracovanú Britániou, 14 hlasmi. Venezuela sa hlasovania zdržala, informovala tlačová agentúra Reuters.

“Ľudia nemôžu beztrestne profitovať z tohto hrozného obchodu,” uviedol britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft.

Reklama

Rezolúcia o druhej z troch fáz misie, o ktorej sa viedli rokovania celé mesiace, patrí pod siedmy článok Charty OSN, čo znamená, že môže byť presadzovaná vojenskými prostriedkami. Dokument takisto povoľuje EÚ a jednotlivým krajinám naloďovať sa na plavidlá “s cieľom zachraňovať ohrozené životy migrantov alebo obete obchodovania s ľuďmi”. Pátracia a zadržiavacia operácia, teda druhá fáza misie, je povolená na jeden rok, informovala tlačová agentúra AP.

V rezolúcii sa uvádza, že k “migrantom treba pristupovať ľudsky a dôstojne”. Bezpečnostná rada OSN uviedla, že migrantov z plavidiel, ktoré budú zaistené, prepravia do Talianska.

EÚ najprv požadovala, aby mohla námorná operácia prebiehať v líbyjských teritoriálnych vodách, ale Líbya proti tomu namietala.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že v roku 2015 zatiaľ zahynulo v Stredozemnom mori 2987 migrantov.

Operácia je zameraná proti pašovaniu ľudí, ako aj proti sieťam obchodníkov s ľuďmi a ich infraštruktúre na juhu centrálneho Stredomoria medzi brehmi Tuniska a Líbye.

Reklama

Pôvodný názor misie EUNAVFOR Mediterranean sa v druhej fáze zmenil na označenie Sophia. Ide o meno dievčaťa, ktoré porodila somálska utečenkyňa 22. augusta na palube nemeckej lode Schleswig-Holstein pri líbyjskom pobreží.

Európska rada schválila celú vojenskú operáciu, podliehajúcu Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS), v máji tohto roku a o mesiac ju odobrili aj šéfovia diplomacií krajín EÚ.
Operácia by mala mať tri fázy. Prvá zahŕňala len záchranné misie a monitorovanie pašerákov pomocou lodí, dronov a družíc. Od začiatku júla sa podľa veliteľa operácie, talianskeho kotradmirála Enrica Credendina, podarilo získať detailné poznatky o štruktúrach a sieťach prevádzačov.

V druhej fáze, ktorá sa začala v stredu 7. októbra, budú môcť lode EÚ operujúce v medzinárodných vodách v Stredomorí zastaviť, prehľadať, odkloniť a skonfiškovať predpokladané plavidlá pašerákov. Osoby podozrivé z pašeráctva majú byť zadržané.

Tretia fáza by mala umožniť likvidáciu plavidiel a infraštruktúry, najlepšie pred ich použitím, a zatknutie obchodníkov a pašerákov priamo na území krajiny, v ktorej vyvíjajú svoju činnosť. Prechod do tretej fázy, ktorá by mala prebiehať aj v líbyjských teritoriálnych vodách, by si však vyžadoval súhlas Líbye alebo Bezpečnostnej rady OSN.

Veliteľstvo operácie sa nachádza v Ríme a riadi ju talianske námorníctvo. Náklady znáša každý štát sám. Po dosiahnutí plnej operačnej kapacity budú k dispozícii prostriedky EÚ vo výške 11,82 milióna eur na dvanásť mesiacov.

Reklama

Zatiaľ nie je jasné, či šesť vojnových lodí misie EÚ, zo vzduchu podporovaných vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami, dokáže prakticky zmeniť situáciu v Stredomorí. V niektoré dni vyráža z líbyjského pobrežia do Európy až 20 plavidiel naložených migrantmi.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali