Borrell navrhuje mierové rokovania na vysokej úrovni

Borrell navrhuje mierové rokovania na vysokej úrovni

Brusel 24. augusta 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:Twitter@Zagonel85)

 

Pokračovanie bezvýsledných rokovaní v Džidde by sa mohlo uskutočniť počas nasledujúceho Valného zhromaždenia OSN, píše Tamás Orbán pre The European Conservative

Josep Borrell
Na snímke Josep Borrell

Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnosť, vyslovil myšlienku, aby sa koncom septembra uskutočnilo stretnutie na úrovni ministrov, na ktorom by sa diskutovalo o možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine, informoval v utorok 22. augusta portál Politico.

Reklama

Šéf zahraničnej politiky nešpecifikoval podrobnosti a uviedol len, že úradníci “pracujú” na “stretnutí na vysokej úrovni”, ktoré sa “pravdepodobne uskutoční” v septembri.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ blízkeho Politicu mal Borrel na mysli plánované stretnutie politických riaditeľov na okraj septembrového Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, ktoré by chcel povýšiť na ministerskú úroveň.

Reklama

 

Kľúčové zásady pre mier

Mohlo by sa stať podobnou konferenciou, aká sa konala začiatkom tohto mesiaca v saudskoarabskej Džidde. Na rokovaniach v Džidde sa zúčastnili zástupcovia 42 krajín vrátane USA, Číny a Indie a ich hlavným cieľom bolo dohodnúť sa na kľúčových zásadách, ktoré by mohli slúžiť ako základ budúceho mieru na Ukrajine.

Konferencia sa však skončila bez spoločného vyhlásenia, ale účastníci sa dohodli na pokračovaní úsilia a minimálne jednom následnom stretnutí v blízkej budúcnosti – čo by mohlo byť práve to, ktoré spomínal Borrell.

Cieľom takéhoto stretnutia, podobného tomu v Džidde, by bolo “dosiahnuť, aby medzinárodné spoločenstvo vyvinulo tlak na Rusko, aby zastavilo vojnu,” uviedol v pondelok vysoký predstaviteľ. “Zastaviť ju môže len Rusko, Rusko ju začalo a Rusko ju musí ukončiť.”

Keď hovoril o mieri, Borrell tiež privítal holandské a dánske oznámenia o dodávkach stíhačiek F-16 na Ukrajinu (po skončení zdĺhavej výcvikovej fázy) a dokonca uviedol, že EÚ bude pravdepodobne tieto dodávky spolufinancovať.

Reklama

Keďže sa dotkol témy dodávok zbraní, Borrell sa obul do zjavného váhania Západu poslať na Ukrajinu najmodernejšie, rozhodujúce zbrane, ako sú moderné tanky, rakety dlhého doletu a stíhačky. “Keby sa rozhodnutia o niektorých zbraňových systémoch, ktoré sme nakoniec poslali, prijali rýchlejšie a s väčším predstihom,” povedal Borrell, “potom by sa vojna pravdepodobne uberala iným smerom a v každom prípade by sme zachránili životy.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu navštívi Saudskú Arábiu s cieľom získať podporu pre plánovaný mierový summit vo Švajčiarsku, ktorý sa uskutoční v júni.

06:58

Moldavský parlament vo štvrtok odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a označil ju za “genocídu” v spojitosti so zaobchádzaním s deťmi na okupovaných územiach Ukrajiny. Na hlasovaní sa však nezúčastnili opozičné strany naklonené Moskve, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

06:57

Spojené štáty vo štvrtok zaviedli nové sankcii voči dvom spoločnostiam v Stredoafrickej republike (SAR). Podozrievajú ich z podpory aktivít ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny a nelegálnej ťažby v tejto krajine.

06:54

Pozostatky nedávno identifikovaných gréckych vojakov, ktorí zhruba pred polstoročím bojovali na Cypre proti invázii tureckých jednotiek, boli vo štvrtok navrátené ich rodinám. TASR informuje podľa agentúry AP. Na pohrebnom obrane za 15 gréckych vojakov v cyperskom hlavnom meste Nikózia sa zúčastnil aj tamojší prezident Nikos Christodulides. Rakvy s pozostatkami vojakov boli zavinuté do gréckych vlajok.

06:53

Nemecké mesto Hamburg pomenovalo nábrežnú promenádu v centre po svojom rodákovi, módnom návrhárovi Karlovi Lagerfeldovi. Stalo sa tak päť rokov po jeho smrti, informuje TASR podľa tlačovej agentúry DPA. Chodník dlhý 155 metrov vedie pozdĺž kanála Alsterfleet.

06:52

Odsúdenie exprezidenta USA Donalda Trumpa v prípade podplácania za mlčanlivosť a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov ukázalo, že “nik nie je nad zákonom”, uviedol vo štvrtok Michael Tyler, riaditeľ volebnej kampane Trumpovho rivala a úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena.

06:50

Dnes je zbierka Kvety zla francúzskeho básnika Charlesa Baudelaira považovaná za základ svetovej modernej poézie a jej autor sa stal prorokom moderny. V čase svojho vydania – v roku 1857 – však vyvolala škandál, ktorý sa skončil súdnym procesom. Jeho výsledkom bol odsúdenie nielen Baudelaira, ale aj vydavateľa zbierky. V piatok 31. mája uplynie 75 rokov ako sa Baudelaire dočkal súdnej rehabilitácie.

06:47

Bombovú hrozbu zaznamenali vo štvrtok neskoro večer na hlavnej vlakovej stanici v rakúskej metropole Viedeň, informuje TASR podľa agentúry APA. Krajinské policajné riaditeľstvo dostalo približne o 22.30 h telefonické hlásenie, že na vlakovej stanici v rakúskej metropole je ukrytá výbušnina.

06:45

Užívaniu tabaku pripisujú lekári najväčšie množstvo odvrátiteľných úmrtí. Od roku 1987, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaviedla Svetový deň bez tabaku, bojuje táto svetová organizácia proti fajčeniu.

06:43

Palestínske militantné hnutie Hamas vo štvrtok oznámilo svoju neúčasť na ďalších rokovaniach počas prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy, je však pripravené uzavrieť úplnú dohodu vrátane výmeny unesených rukojemníkov a väznených zajatcov, ak Izrael svoje ťaženie v pobrežnej enkláve zastaví. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

06:42

Ruské jednotky ostreľovali vo štvrtok päťposchodovú obytnú budovu v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, čo viedlo k vypuknutiu požiaru a materiálnym škodám. Uviedli to tamojší predstavitelia, ktorí upozornili, že pod troskami sa môžu nachádzať uviaznuté osoby, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

06:38

Porota newyorského súdu uznala vo štvrtok exprezidenta USA Donalda Trumpa za vinného vo všetkých 34 bodoch obžaloby v prípade podplácania výmenou za mlčanlivosť a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

06:37

Spojené štáty udelili Ukrajine povolenie využiť nimi dodané zbrane na útoky na územie Ruska, avšak výlučne v blízkosti mesta Charkov, uviedol vo štvrtok nemenovaný zdroj z USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, podľa ktorej ide o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena; ten totiž doposiaľ rozhodne odmietal umožniť Ukrajine využívať americké zbrane na údery na územie Ruska.

Včera 20:13

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vo štvrtok kritizoval rozhodnutie slovinskej vlády, ktorá podporila návrh na uznanie samostatného palestínskeho štátu. Rozhodnutie označil za “odmenu” pre Hamas a zároveň vyjadril nádej, že slovinský parlament tento návrh neschváli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Koberce vyrobené z farebnej soli a udržateľných materiálov zdobia priestor okolo sochy Krista Vykupiteľa pred sv. omšou počas cirkevného sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, ktorý je známy ako Božie telo v Riu de Janeiro

Autor: TASR/AP-Lucas Dumphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali