Boris Kollár: Keď už máme nevychovaného prezidenta, aspoň premiér to zachránil

Boris Kollár: Keď už máme nevychovaného prezidenta, aspoň premiér to zachránil

Bratislava 12. mája 2015 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Návšteva premiéra Fica v Moskve, pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, vyvolala na Slovensku pozitívne aj negatívne reakcie. Z najzaujímavejších vyberáme

Na sníme ruský prezident Vladimir Putin (predný rad uprostred) a hlavy jednotlivých delegácií pózujú na spoločnej fotografii po skončení jednej z najväčších vojenských prehliadok v ruských dejinách pri príležitosti osláv  70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe a víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom na Červenom námestí v Moskve. Horný rad vpravo slovenský premiér Robert Fico, vľavo generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Predný rad vpravo čínsky prezident  Si Ťin-pching a vľavo kazašský prezident Nursultan Nazarbajev
Na sníme ruský prezident Vladimir Putin (predný rad uprostred) a hlavy jednotlivých delegácií pózujú na spoločnej fotografii po skončení jednej z najväčších vojenských prehliadok v ruských dejinách pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe a víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom na Červenom námestí v Moskve. Horný rad vpravo slovenský premiér Robert Fico, vľavo generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Predný rad vpravo čínsky prezident Si Ťin-pching a vľavo kazašský prezident Nursultan Nazarbajev

Ľuboš Blaha, poslanec Smer SD: Sovietsky zväz, ktorého nástupníckou krajinou je Ruská federácia, stratil vo vojne vyše 20 miliónov ľudí. Mimochodom, Američania prišli o 400 tisíc a vinníci vojny, Nemci, niečo cez 4 milióny… To len na margo témy, prečo sú centrálne oslavy v Moskve: sorry, ale komu inému máme ďakovať, keď nie Rusom!? Pri oslobodzovaní Slovenska padlo vyše 60 000 vojakov ZSSR… Nech sa na to pozerám zľava či sprava, som hrdý na to, že premiér Fico bol v Moskve vyjadriť úctu našim osloboditeľom… Kiež by som tam mohol byť aj ja. Do Moskvy pricestovali aj ľavicoví politickí lídri, či už z chavistickej Venezuely, socialistickej Kuby či z gréckej Syrizy; politici, ktorí sa vzopreli neoliberálnemu diktátu. Už len to je dôkaz, že v Moskve boli ľudia, ktorých je za čo si vážiť. Nechýbal generálny tajomník OSN a lídri Číny a Indie. Zástupcovia väčšiny svetovej populácie do Moskvy prišli, chýbal len Západ, ktorý sa považuje za pupok sveta a opäť ukázal svoju aroganciu. Som presvedčený, že tí, čo na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny chýbali, sa jedného dňa budú hrozne hanbiť. Neuctiť si víťazstvo nad fašizmom – to je škandál… Európska únia oslavy v Moskve sabotovala, čo považujem za obrovskú chybu. Napriek tlaku z EÚ premiér Fico urobil odvážne gesto, že do Moskvy cestoval. Ukázal, že Slovensko má svoju hrdosť, sebavedomie a historickú pamäť. Vďaka za to!

Reklama

František Šebej, poslanec si ale myslí, že Ficova účasť v Moskve bola chybou. “To, že tam nebola väčšina európskych lídrov, prakticky žiadny z významných demokratických štátov, naznačuje, že to nebola vhodná situácia, aby tam išli,” uviedol Šebej. Dodal, že slovenský premiér sa tým ocitol medzi širokou škálou diktátorov, ktorí v podstate patria pod Šanghajsku organizáciu spolupráce, ktorú Šebej vníma ako akýsi protipól Severoatlantickej aliancie.

Pavol Demeš, zahraničnopoliticky analytik: Fico náležite nedocenil medzinárodný kontext, symboliku a hodnotu európskej jednoty pri zvažovaní účasti v Moskve. Najbližšie dni ukážu, ako to príjmu európski spojenci. Ak chceme byť v jadre únie, musíme byť pre našich partnerov čitateľní a hodnoverní, najmä v krízových časoch.

Reklama

Grigorij Mesežnikov, Inštitút pre verejne otázky: Hlavným dôvodom neúčasti európskych lídrov bola agresia Ruska na Kryme, o ktorej sa Fico nezmienil. Podľa neho sa Ficov postoj rozchádza s oficiálnou líniou Slovenskej republiky. Tvrdí, že prieskumy ukázali, že drvivá väčšina ľudí odmieta politiku Vladimíra Putina.

Boris Kollár, podnikateľ: “Za toto snímam klobúk pred ním! Je to veľmi dôležité, keď už máme nevychovaného prezidenta, aspoň premiér to zachránil, tento krok si na ňom vážim. A to si treba uvedomiť, nie ako idioti odmietať Moskvu. Ich trh potrebujeme ako soľ, a samozrejme si treba uctiť tých zmarených životov za našu slobodu, tlieskam, pán premiér,” zakončil podnikateľ.

bg

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali