Boris Kollár, Peter Pellegrini a Robert Fico kritizujú nezvládanie situácie s migráciou

Boris Kollár, Peter Pellegrini a Robert Fico kritizujú nezvládanie situácie s migráciou

Bratislava 8. septembra 2023 (TASR/HSP/Facebook/Foto:Facebook)

 

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina, Boris Kollár i nezaradený poslanec, líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa zhodujú na nedostatočnom riešení situácie s nelegálnou migráciou zo strany vlády. Slovensko malo podľa nich reagovať skôr aj na správy o prepustení prevádzačov v Maďarsku. Uviedli to vo štvrtkovej relácii TV Joj Na hrane. Konkrétne postupy zatiaľ navrhuje Robert Fico, predseda Smeru

Pellegrini, Kollár
Na snímke Peter Pellegrini a Boris Kollár

Podľa Kollára treba strážiť hranicu, komunikovať so samosprávami a pomôcť nasadeným policajtom. Kritizuje, že na situáciu sa neprišiel osobne pozrieť minister ani policajný prezident. Pellegrini tvrdí, že Slovensko reaguje neskoro a nedostatočne. Chýbajú mu výstražné signály. Trvá na tom, že migrantov treba na určitý čas zadržať.

Reklama

Predseda parlamentu očakáva, že ani v piatok (8. 9.) sa neotvorí žiadna z troch mimoriadnych schôdzí. Ak bude mať premiér 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze o vládnom návrhu o upustení od povinnosti vydávať potvrdenia pre cudzincov, zvolá schôdzu taktiež na piatok.

Video Emy Ferusovej, ktorá tvrdí, že ju Kollár dvakrát poslal na interrupciu, považuje predseda parlamentu za snahu o diskreditáciu. Video podľa neho vzniklo na zákazku, ponúknuť jej mali za to 40.000 eur. Podal aj trestné oznámenie. Avizuje tiež zverejnenie zvukovej nahrávky, kde Ferusovú na túto diskreditačnú kampaň nahovárali.

Reklama

Na otázku o členstve vo vláde na čele s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom Pellegrini odpovedal, že nie je zástancom toho, aby dvaja bývalí premiéri boli v jednej vláde.

 

O migrantoch na svojom území má rozhodovať Slovensko, nie Brusel

Robert Fico, nielen kritizuje situáciu s migrantmi, ale navrhuje aj konkrétne riešenie, s tým, že nejde o žiadnu predvolebnú tému, ale krutú realitu.

“Prvý krok ktorý Slovensko musí urobiť je, že musí razantne odpovedať Európske únii na návrhy, ktoré sú pripravené. A to, že buď príjmeme nelegálnych migrantov, alebo ak ich nepríjmeme, za každého jedného zaplatíme 20-tisíc eur. My to odmietame. Slovensko je suverénna krajina a príjme na svoje územie len takého človeka, ktorého bude chcieť Slovensko a nie Brusel,” upozorňuje.

“Ja už som svoj názor povedal, keď som vetoval povinné migračné kvóty. Sme suverénna krajina. My povinné migračné kvóty omietame a ja som to aj ako predseda vlády urobil,” dodáva.

Reklama

“Po druhé. Musíme ponúknuť EÚ spoluprácu v tom, že ak potrebujú nejaké kapacity, pošleme radi našich vojakov a policajtov na vonkajšie hranice Schengenu, aby pomáhali tú vonkajšiu hranicu chrániť.  Ďalej, vieme, že to mnohí ľudia kritizujú, ale podstatne lacnejšie a pre Európu ako takú a pre Slovensko je, ak by sa trochu pomohlo aj tým krajinám, z kadiaľ tí migranti prichádzajú. Napríklad potrebujú tam nejakú základnú zdravotnícku infraštruktúru, pomôžme im s tým, aby tí ľudia neutekali do Európy. Musíme zároveň selektovať čo je ekonomický a čo vojnový migrant a tých druhých je strašne málo,” pridáva ďalšie riešenia.

“Rovnako musíme pripomínať Európe a my im to hovoríme – čo vy od nás chcete? Veď kde ste všetci boli keď došlo k vojne na Ukrajine a my sme preukázali utekajúcim Ukrajincom maximálnu pomoc? Ale ako hovorím, humanitárna pomoc áno, ale žiadna vojenská,” hovorí na záver.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali