Bola Prigožinova vzbura operáciou západných tajných služieb, ktorú zmarili ruskí špióni?

Bola Prigožinova vzbura operáciou západných tajných služieb, ktorú zmarili ruskí špióni?

Moskva 28. júna 2023 (HSP/sonar21/Foto:screenshot youtube)

 

O motíve činu Jevgenija Prigožina stále nie je jednotný názor a existuje množstvo špekulácií, píše Larry Johnson. Niektorí nastolili falošnú dichotómiu, že si treba vybrať medzi “skutočným prevratom” a “predstieraným prevratom”. Tento prístup ignoruje niektoré znepokojujúce nezrovnalosti a fakty, ktoré poukazujú na sofistikovanú operáciu dvojitého kríža

vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin
Na snímke vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin

Môj priateľ Steve Bryen, starý americký obranár, uverejnil na svojom substráte vynikajúci prehľad: “Čo sa v Rusku nestalo – žiadne povstanie nebolo a Prigožin nemohol splniť, čo sľúbil”. Steve je stále dobre zapojený do americkej spravodajskej a obrannej komunity a zhadzuje trochu metaforickú bombu, keď odhaľuje, že Prigožin bol v kontakte s ukrajinskou vojenskou rozviedkou:

Reklama

Na spustenie svojej operácie podnikol Prigožin v priebehu posledných šiestich alebo viacerých mesiacov niekoľko krokov.  Medzi nimi boli aj neustále a preukázateľne nepravdivé obvinenia, že nedostáva dostatok munície na boj v Bachmute.  Spolu s tým Prigožin obvinil vedenie armády, že je skorumpované, že počas bachmutskej operácie odmietlo brániť jeho boky a že vo vojne na Ukrajine masívne prehráva. Žiadne z týchto obvinení nebolo pravdivé. . . .

Ukázalo sa však, že v tom bolo niečo viac.  Zdroje uvádzajú, že Prigožin bol v kontakte s ukrajinskou vojenskou rozviedkou (známou ako HUR MO) minimálne od januára minulého roka. Niektoré zdroje uvádzajú, že odletel aj do Afriky, kde pôsobia jednotky Wagner, aby sa stretol s predstaviteľmi ukrajinskej rozviedky.

Reklama

Podobne existujú správy, že rokoval aj s viacerými jednotkami špeciálnych síl vo vnútri Ruska a žiadal ich, aby sa k nemu pripojili.

Verím, že Stevove zdroje sú v tomto smere spoľahlivé. Venujte osobitnú pozornosť načasovaniu – t. j. stretnutiu v januári. Bolo to približne o mesiac neskôr, keď Prigožin slovne útočí na ruského ministra obrany Šojgua a náčelníka generálneho štábu Gerasimova. Aj podľa dokumentov, ktoré údajne na Discorde zverejnil letec Jack Teixeira, Prigožin poskytol Ukrajine/NATO údaje o umiestnení ruských jednotiek v Donbase.

To sú silné nepriame dôkazy, že Prigožin nielenže prešiel na nekalú cestu, ale stal sa zradcom. Dovoľte mi uviesť jednu zrejmú vec z hľadiska kontrarozviedky – poskytnúť NATO polohu ruských jednotiek je ekvivalentné tomu, ako keby ste v januári dali Eskimákom kamión snehu. Vďaka silným možnostiam NATO v oblasti ISR je veľmi pravdepodobné, že tieto miesta už boli známe americkým a európskym vojenským a spravodajským dôstojníkom. Tento typ potvrdzujúcich informácií nazval George Smiley, lovec krtkov v britskom televíznom seriáli Tinker Tailor Soldier Spy, “zlatom bláznov”. Vyzerá ako skutočné, ale keď sa správne vyhodnotí, nepovie vám nič, čo by ste už nevedeli. Jednoducho presvedčí tých, ktorí chcú uveriť, aby zhltli návnadu.

Chcem navrhnúť alternatívnu možnosť – Jevgenij Prigožin bol návnadou. Šéfovia ruskej armády a spravodajských služieb nie sú hluchí, nemí a slepí. Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie západní politici a odborníci nástojčivo tvrdili, že Putin je slabý; Putin čelí vážnej politickej opozícii; Putin je smrteľne chorý; a Rusko sa potáca na pokraji hospodárskej a politickej katastrofy.

Hlúpa analýza bývalého dôstojníka CIA Johna Siphera je sama o sebe dôkazom, prečo je CIA neúspešnou inštitúciou. Píše:

Reklama

Putin, podobne ako pred ním cári, prežil vďaka ochote použiť silu doma i v zahraničí a vďaka udržiavaniu imidžu moci. V posledných dvoch desaťročiach mnohí pozorovatelia používali na opis Putinových krokov na medzinárodnej scéne tú istú frázu – Putin dobre hrá slabou rukou. Jeho zastrašovanie, hrozby a lži ho chránili pred tými, ktorí by mohli ohroziť jeho moc.

Putin však podobne ako cár Mikuláš v prvej svetovej vojne inváziou na Ukrajinu nerozumne obrátil všetky svoje karty a ukázal svoju slabú ruku, čím zdanlivo porušil svoje kúzlo neporaziteľnosti. Tým umožnil svojim nepriateľom lepšie odhadnúť vlastnú silu a postavenie. Hoci nie je jasné, či Putin vážne ohrozil svoju kontrolu doma, predsa len oslabil seba a Rusko a už nemôže blafovať, že hrá s víťaznou kartou.

Myslím si, že ruské vedenie nakoniec dospelo k záveru, že Západ úprimne verí tomuto nezmyslu, a rozhodlo sa poslať Washingtonu a Londýnu svoju vlastnú verziu Luku Brasiho – lojálneho vojaka, ktorý je teraz pripravený zradiť rodinu. Chcete zradcu? Tu je váš zradca.

Jevgenija Prigožina zatiaľ nepostihol rovnaký osud ako pána Brasiho. Namiesto toho sa vrátil z Afriky do krvavej bitky pri Bachmute, keď ubezpečil svojich nových kamarátov na Západe, že je s nimi, a potom začal zhadzovať vedenie a taktiku ruskej obrany, pričom odovzdával “cenné” spravodajské informácie svojim kontaktom na Ukrajine.

Hovoríme o vzrušujúcom. Západní politickí a spravodajskí šéfovia, ktorí boli v obraze, sa chveli vzrušením v očakávaní okamihu, keď Prigožin urobí svoj odvážny krok a ruský domček z kariet sa zrúti. Kto by mohol zastaviť neporaziteľných Wagnerovcov pod vedením šéfa Prigožina?

Reklama

Zostávajú nám teda dve možnosti – Prigožin sa prerátal a rozhodol sa hrať za tím Ukrajiny a tím NATO, alebo bol Prigožin, dokonalý herec, dvojitý agent, ktorý svojich kolegov v GRU informoval o svojich plánoch a pripravovaných akciách v mene NATO. Zrada Ruska tým, že sa stane západným agentom – t. j. človekom, ktorý súhlasil so špionážou pre jednu alebo viacero západných spravodajských služieb – je neodpustiteľná. Chlapcov a dievčatá, ktorí to urobia, pravdepodobne postihne rovnaký osud ako Lucu Brasiho z Krstného otca.

Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin v piatok spochybnil odôvodnenia ruského prezidenta Vladimira Putina pre začatie rozsiahlej invázie na Ukrajinu a povedal, že ide o lži, ktorými ho kŕmili najvyšší predstavitelia Kremľa.

Ruské ministerstvo obrany “klame” ruskú spoločnosť a Putina, uviedol Prigožin vo výstižnom 30-minútovom videu, ktoré zverejnil na svojom kanáli Telegram. Vyostril sa tým jeho verejný spor s ministrom obrany Sergejom Šojguom.

Ruský podnikateľ, dlhoročný Putinov spojenec, už niekoľko mesiacov stupňuje svoju slovnú paľbu na Šojgua.

O dva dni neskôr zmení smer a trvá na tom, že išlo len o protest:

Jevgenij Prigožin v pondelok vyhlásil, že jednodňová vzbura jeho jednotiek Wagner nemala za cieľ zvrhnúť ruskú vládu, ale vyjadriť protest proti podľa neho neefektívnemu vedeniu vojny na Ukrajine.

Vo svojich prvých verejných komentároch od ukončenia vzbury v sobotu neskoro večer Prigožin zopakoval svoje časté tvrdenie, že Wagner je najefektívnejšou bojovou silou v Rusku “a dokonca aj na svete” a že zahanbuje jednotky, ktoré Moskva vyslala na Ukrajinu 24. februára 2022.

Ktorý to je? Protestovať alebo vyť rozhorčenie nad ohavnými lžami?

Ešte jeden údaj. David Sanger a Julian Barnes píšu pre New York Times, že:

Podľa predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou americkí spravodajskí pracovníci v stredu informovali vysokých vojenských a administratívnych predstaviteľov, že Jevgenij Prigožin, vodca žoldnierskej skupiny Wagner Group, sa pripravuje na vojenskú akciu proti vysokým ruským obranným predstaviteľom.

Reklama

Americké špionážne agentúry mali už niekoľko dní predtým náznaky, že pán Prigožin niečo plánuje, a pracovali na dopracovaní tohto materiálu do podoby hotového posudku, uviedli úradníci.

Tieto informácie svedčia o tom, že Spojené štáty vedeli o blížiacich sa udalostiach v Rusku, podobne ako spravodajské agentúry koncom roka 2021 varovali, že Vladimir V. Putin plánuje napadnúť Ukrajinu.

Rozumiete? USA to vedeli vopred. Existuje šanca, že Rusi tušili, čo sa chystá?

Niektorí inteligentní analytici tvrdia, že Rusko by sa do takejto komplikovanej ľsti nezapojilo kvôli riziku, že by sa to mohlo zvrtnúť alebo že by to Rusko vykreslilo ako zraniteľné. To je pravda. Rusko si však uvedomuje, že je vo vojne so Západom, a to nielen v prenesenom význame, a že Spojené štáty a mnohé krajiny v Európe by ho radi videli roztrhané. Keď sa vám naskytne príležitosť vyhodiť tento mém do vzduchu, využite ju.

Rusku sa počas tejto dvojnásobnej vzbury podarilo dosiahnuť niekoľko cieľov. Pod zámienkou boja proti prevratu presunulo svoje jednotky do oblastí, ktoré by inak pri bežných vojnových operáciách vzbudili pozornosť a možný útok. Vladimír Putin získal lepšie ocenenie svojej ľudovej podpory. Dokonca ani komunistická strana, ktorá Putinom pohŕda, neprišla podporiť Prigožina. Západ naďalej trvá na tom, že zo strany Putina išlo o prejav slabosti. Naozaj? Žiadny významný politický protivník neskočil na lep prevratu. Ruský ľud sa nehrnul do ulíc v návale oranžovej revolúcie a nevolal po Putinovej hlave. Práve naopak.

Reklama

Predstavme si alternatívny scenár. Vo Washingtone sa uskutoční prevrat/vzbura proti Joeovi Bidenovi. Naozaj si niekto myslí, že 50 guvernérov a všetci členovia Senátu a Snemovne reprezentantov by sa vrhli na obranu Joea Bidena? Ja nie.

 

Viac sa dočítate

Naozaj to bola Prigožinova vzbura alebo len vopred dohodnutá PSYOP?

Ako prebiehali najdôležitejšie rokovania s Prigožinom

Reklama

Západ sa na jeden krátky deň stal roztlieskavačkou Prigožina

Je Prigožin skutočný Slim Shady?

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Včera 17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

Včera 17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

Včera 16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

Včera 16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali