Blíži sa veľká prehliadka na Červenom námesti. Rusko prispôsobuje svoje zbrane Ďalekému severu a predvedie aj ďalšie novinky

Blíži sa veľká prehliadka na Červenom námesti. Rusko prispôsobuje svoje zbrane Ďalekému severu a predvedie aj ďalšie novinky

Moskva 26. apríla 2017 (HSP/sputnik/Foto:Pixabay)

 

Počas vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva 9. mája Rusko predstaví novinky svojej “arktickej techniky” – modifikované verzie protilietadlových raketových komplexov a ďalších zbraní, uvádza The National Interest.

Ilustračné foto

Ako uvádzajú zástupcovia ruských ozbrojených síl, pomocou špeciálneho zdokonalenia takéto zbrane dokážu brániť krajinu v zložitých klimatických podmienkach Ďalekého severu.

Reklama

“Ďalšie pripomenutie, ako blízko má Severný pól k tomu, aby sa stal vojnovým poľom” – Rusko prispôsobuje svoje zbrane arktickým podmienkam, píše komentátor The National Interest Michael Peck.

Ako uvádzajú ruské médiá, novinky “arktickej techniky” budú uvedené na prehliadke 9. mája. “Prvýkrát sa na prehliadke objaví arktická technika <…>. Široká verejnosť prvýkrát uvidí techniku protivzdušnej obrany – protilietadlový raketový komplex Tor-M2DT a protilietadlový raketovo-delostrelecký komplex Pancer-SA, a zabezpečovacie stroje, výrobné špeciálne pre Ďaleký sever.

Reklama

Okrem toho v tomto roku chceme predstaviť modifikácie už známych typov tankov – možno T-72BZM,” povedal hlavný veliteľ Pozemných vojsk RF generál-plukovník Oleg Saljukov.

Podľa jeho slov “arktická vojenská technika” môže plniť svoje úlohy, týkajúce sa zaistenia bezpečnosti Ruska, “v zložitých klimatických podmienkach Arktídy pri absolútnej absencii ciest a ďaleko od zabezpečovacích základní.”

Tor-M2DT – to je arktická verzia protilietadlového raketového komplexu Tor, ktorého dosah je 12 km. “Modernizácia systémov S-300V4 a komplexu Tor pre Arktídu bude dokončená v tomto roku,” povedal náčelník vojsk protivzdušnej obrany Ozbrojených síl RF generál-poručík Alexander Leonov. “V plnom prúde prebieha výroba perspektívneho protilietadlového delostreleckého komplexu” – komentoval generál.

Svoje úsilie v Arktíde ruská armáda vidí v rámci rozsiahlejšej stratégie premiestňovania vojsk, zdôrazňuje The National Interest. “Hlavné úsilie sústredí Generálny štáb na zvýšenie bojových možností, možností Ozbrojených síl, rozmiestňovanie a zosilnenie skupín vojsk v západnom, juhozápadnom a arktickom strategickom smere,” povedal náčelník Hlavného operatívneho Generálneho štábu Sergej Rudskoj.

Vzhľadom ku geografickej situáciu Ruska a jeho veľké skúsenosti s bojmi v tvrdých klimatických podmienkach vôbec nie je prekvapujúce, že krajina pracuje na výrobe špeciálnych “arktických zbraní”. Ale je zaujímavé to, že Moskva moc netají svoje úsilie na Severnom póle. Napríklad tí, ktorí sa chcú presvedčiť o ruskej vojenskej sile v Arktíde, môžu uskutočniť virtuálne exkurziu po novej leteckej základni “Arktický trojlístok” na ostrove Alexandrinej krajiny v archipelagu Krajiny France (Františka) Jozefa, dodáva Michael Peck.

Reklama

Skrátka, čulý záujem o Severný pól má nielen Moskva. Tak napríklad USA, Kanada a rada iných západných krajín sa pripravujú pre konflikt v Arktíde, ktorá je potenciálnym najbohatším zdrojom minerálnych zásob a tiež nových obchodných ciest.

Ministerstvo obrany tiež informovalo o hlavných novinkách vojenských prehliadok ku Dňu víťazstva, ktoré sa budú konať 9. mája v 28 mestách Ruska. Na oficiálnych webových stránkach ministerstva bol v piatok otvorený príslušný oddiel. Slávnostného podujatia, venovaného 72. výročiu konca Veľkej vlasteneckej vojny, sa zúčastní viac ako 90 tisíc vojakov.

Spravidla sa prehliadky ku Dňu víťazstva konajú vo všetkých mestách podľa rovnakého scenára. Ale organizátori každý rok vnášajú do slávnostnej akcie niečo nové. Výnimkou nebude ani 9. máj 2017.

Arktická technika

V tomto roku po dlažbe Červeného námestia prvýkrát prejde bojová technika, vyrobená špeciálne pre našu arktickú skupinu. Budú ju zastupovať systémy PVO, už umiestnené v Zemi Františka Jozefa – približne na 80 stupňoch zemepisnej šírky.

Reklama

Sú to protilietadlové rakety-delostrelecké komplexy blízkeho pôsobenia Pancir-SA a protilietadlové raketové komplexy krátkeho doletu Tor-M2DT. Oba systémy sú vyrobené na základe dvojzložkových pásových terénnych vozidiel DT-30 Víťaz. Takáto voľba podvozku značne zvýšila mobilitu a schopnosť terénnej jazdy protilietadlových komplexov.

Pri skúškach Víťaz bez problémov vyšiel po stene takmer kolmej rokliny, prekonával vodné prekážky bez zníženia rýchlosti, plnou rýchlosťou išiel po členitej krajine. Tieto možnosti sú veľmi dôležité pre Arktídu – bariéry z ľadových krýh nedokáže prekonať zďaleka každý bojový stroj, rovnako ako vodné úseky. Pancier-SA a Tor-M2DT budú jedinými typmi techniky, ktorá prejde po Červenom námestí v farbe zimného maskovania.

Nové lietadlá pre majstrov svojho oboru

Tradične vo finále vzdušnej časti prehliadky ku Dňu víťazstva vystúpia pred divákmi slávne ruské letecké akrobatické skupiny v reaktívnych stíhačkách. A zatiaľčo “Striži” ( “Rorysi”) preletia nad Červeným námestím v obvyklých MiG-29, tak “Ruskí víťazi” prvýkrát predvedú divákom lietadlá Su-30SM. Tieto ťažké stíhačky dostala skupina od spoločnosti Irkut iba na jeseň 2016. Sú jednoduchšie a pohodlnejšie ovládateľné v porovnaní so Su-27, ktorými predtým lietali “Ruskí víťazi”. A motory AL-31FP s riadeným pohonom umožňujú pilotom vykonávať zložité figúry najvyššej pilotáže pri minimálnom úsilí.

Stíhačky Su-30 prešli krstom ohňom v Sýrii, kde plní bojové úlohy týkajúce sa sprievodu a krytia ruských bombardérov a útočných lietadiel. Podľa reakcií vojakov sa stroj predviedol z tej najlepšej stránky.

Mimochodom v tomto roku sa letectvo prvýkrát zúčastní vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva v Petrohrade. Nad palácovým námestím v bojovej formácii preletia vrtuľníky Mi-8, Mi-26, Mi-35, Mi-28N, Ka-52, stíhačky Su-27, MiG-29SMT, MiG-31BM, Su-35, Su-34 a transportné lietadlá An-12, An-26 a Tu-134: celkom cez 40 kusov. V roku 2015 pri príležitosti 70. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne Petrohradom prvýkrát prešli aj tanky.

Baltické systémy

Na vojenskej prehliadke v Kaliningrade budú prvýkrát predvedené raketové systémy pobrežnej obrany Bal a Bastion. Baltické loďstvo dostalo tieto systémy doslova pred niekoľkými dňami – v polovici apríla. Tieto systémy sú schopné účinne ničiť hladinové plavidlá pomocou striel X-35 a Oniks na vzdialenosť 500 kilometrov. Tieto systémy boli zavedené do bojovej služby na Kryme a na Kurilských ostrovoch. Podľa západných odborníkov ruské zbrane pobrežnej obrany v prípade, že budú nasadené spolu s protilietadlovými raketovými systémami S-400 a taktickými strelami Iskander, budú schopné potenciálnemu nepriateľovi uzavrieť prístup do vymedzených geografických oblastí sveta.

Bastiony môžu mimochodom útočiť aj na pozemné ciele, k čomu došlo 15. novembra 2016, kedy tento systém udrel na teroristickú základňu v Sýrii.

Pešiaci – debutanti

Reklama

V tomto roku sa prehliadky zúčastnia aj zástupcovia mládežníckeho patriotického hnutia Junarmija. Toto hnutie bolo vytvorené 29. októbra 2015 za spoluúčasti ministerstva obrany, organizácie Dobrovoľnej spoločnosti pre spoluprácu s armádou a CSKA. Hlavným cieľom hnutia je vzbudiť záujem u mladej generácie o geografiu a históriu Ruska, o jeho národy, hrdinov, vedcov a vojvodcovov. Do hnutia môže vstúpiť akýkoľvek školák, vojensko-patriotické organizácie, kluby alebo pátracie oddiely.

Hnutie dnes číta cez 30 tisíc mladých Rusov vo veku 11 až 18 rokov. Mnohí z nich sa po boku dospelých zúčastňujú vojenských prehliadok na hlavných námestiach ruských miest – v Moskve, Chabarovsku, Nižnom Novgorode a pod. Ich rozlišovacím znakom je jasne červený baret.

Okrem junoarmejcov sa vojenskej prehliadky v Moskve prvýkrát zúčastnia aj vojaci a dôstojníci 61. zvláštnej brigády morskej pechoty pobrežných vojsk Severnej flotily, ktoré kotvia v meste Sputnik v Murmanskej oblasti. Tento útvar má za sebou slávnu bojovú históriu, ale na Červenom námestí ešte nepochodoval.

Nový starý tank

Na prehliadke víťazstva v Moskve budú prvýkrát predvedené tanky T-72B3M. Médiá uverejnili tento týždeň snímky týchto strojov, ktoré boli urobené počas cvičenia v Alabinu pri Moskve.

Reklama

Samotná varianta tanku T-72B3 je už dávno známa. Tieto stroje sa už niekoľko rokov zúčastňujú tankového biatlonu a hromadne sa zavádzajú do výzbroje vo vojenských útvaroch po celej krajine. Predpokladá sa, že T-72B3 spolu s T-90 budú tvoriť základ ruských tankových síl, kým perspektívny tank Armata nebude masovo zaradený do služby. Avšak v prípade T-72B3M ide o úplne novú modifikáciu, ktorá bola prvýkrát predstavená v roku 2016.

Tieto tanky sa dokonca aj svojim zovňajškom odlišujú od predošlých verzií. V prvom rade ide o reaktívne pancierovanie Relikt a o zamrežované protikumulativne obrazovky na motorovej časti a tyle veže. Okrem toho tento stroj má vylepšený systém automatického nabíjania, výkonnejší motor a systém riadenia paľby bol podľa verejných zdrojov vymenený za novú Kalinu. Ide o systém, ktorým je vybavený aj perspektívne tank T-14 Armata.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali