Blaha: Podmienené vyplácanie európskych peňazí? Ak to prejde, tak salámovou metódou potom už prejde čokoľvek

Blaha: Podmienené vyplácanie európskych peňazí? Ak to prejde, tak salámovou metódou potom už prejde čokoľvek

Bratislava 25. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Slovensko sa dnes nevie postaviť za spoločný záujem strednej Európy a V4-ky, hovorí poslanec Ľuboš Blaha. Následkom môžu byť kvóty, migrácia a prisťahovalectvo

Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD)

Hlavné správy: Koaličná strana SaS prišla v pondelok s vlastným návrhom boja proti koronavírusu, napriek tomu, že premiér vopred povedal, že ho nezaujíma, a že on chce úplne iné riešenie. Ako hodnotíte komunikačnú disciplínu a stratégiu tejto vlády, pokiaľ ide o informovanie o opatreniach a postupe v boji proti koronavírusu?

Blaha: „Sulíkovci predovšetkým objavujú ,teplú vodu‘ – objavili niečo, o čom my hovoríme už niekoľko týždňov: že tam, kde je to možné, to treba uvoľniť. To znamená, že netreba nevyhnutne trvať na celoplošných opatreniach: tam, kde sú úplne nízke čísla, je možné otvárať školy, reštaurácie, obchody. O tom už dlhodobo diskutujeme, robia to aj iné krajiny. Preto je smiešne, ak to oni objavili teraz a tvária sa, že objavili Ameriku.

Reklama

V normálnej vláde to funguje tak, že sa vláda dohodne na koaličnej rade alebo v rámci svojich zasadnutí a potom vystúpi jednotne s nejakým stanoviskom. Táto vláda funguje tak, že si to odkazujú cez médiá a tlačovky a jeden druhému nadáva, že má ísť kopať hroby, a že má ísť do Mongolska a ten druhý tomu prvému zase, že je deštrukčný a detinský. Ak chcú takto fungovať, tak Slovensko bude jedine upadať, nie je možné, aby sme sa niekam pohli.

Sulík síce môže hundrať na Matoviča koľko chce, ale kým ho podporuje, kým nedá jasné ultimátum, že buď to bude takto a takto, alebo z vlády odíde, tak dovtedy ho Matovič bude jednoducho ignorovať ako malého sopliaka a nebude sa s ním vôbec baviť. Aj tento Sulíkov návrh zamietne, toto je čisto marketingové gesto. Považujem celú túto situáciu za cirkusové predstavenie, lenže Slovensko trpí tým, že nevedia civilizovane komunikovať.“

Reklama

 

Hlavné správy: Pamätáte si nejakú podobnú situáciu z obdobia predošlých vlád, že by jednotliví koaliční partneri vystupovali na tlačovkách separátne a hovorili absolútne protichodné veci?

Blaha: „Toto je úplne absurdná situácia. A vrcholom je, že sa to nedeje v čase konjunktúry, keď by nad tým človek mohol ešte ako-tak prižmúriť oko, ale v čase bezprecedentnej krízy. Lenže tu sme v situácii, keď štát potrebuje fungovať, potrebuje mať jednu líniu, potrebuje mať stabilitu, upokojovať, vzbudzovať pocit istoty a dávať spoločnosti najavo, že máme plán a ten spoľahlivo plníme – a namiesto toho sa tu oni hádajú ako malé deti. To sa jednoducho nemôže počas krízy diať: toto je svojím spôsobom čosi ako vojna a vo vojne tiež nie je mysliteľné, aby krajina mala tri rôzne, protichodné velenia. Bez ohľadu na to, kto nám je sympatický viac alebo menej, tá situácia musí mať jedného pána.

V časoch, keď bol Smer vo vláde, aj napriek tomu, že sme mávali menších koaličných partnerov a boli sme oveľa dominantnejší, tak si neviem predstaviť, že by sme sa takýmto spôsobom s nimi rozprávali, že by sme ich takto ponižovali, že by sme im odkazovali takéto, niekedy až vulgárne veci.

Matovič točil pred voľbami videjká o tom, že Penta je najväčšie zlo a teraz si myslí o koaličnom partnerovi, že je lobista Penty? Ako vôbec môže byť s takým človekom v koalícii?

Ale oni spolu aj tak ostanú, akurát budú celú spoločnosť otravovať tými svojimi nekonečnými hádkami. Tá najväčšia tragédia však je, že oni nevedia, čo majú so Slovenskom robiť.“

Reklama

 

Hlavné správy: Kritizujete aj prístup vlády k Fondu obnovy…

Blaha: „To sú veci, ku ktorým sa dlhodobo vyjadrujeme. Nie je predsa možné, aby vláda neriešila úplne zásadné dokumenty a nástroje štátu. Z EÚ nám môžu prísť obrovské sumy peňazí, ktoré nás môžu vytrhnúť z ekonomickej biedy a oni nič neriešia, nemajú žiadny plán obnovy? Ak budeme poslední v Európe, aj čerpať budeme ako poslední a výsledkom môže byť katastrofa. Ľudia nedočkavo čakajú na pomoc, hlavne malí podnikatelia a zamestnanci a vláda má teraz jedinečnú príležitosť pomôcť Slovensku, a oni na to úplne kašlú… Namiesto toho robia tlačovky a kilometrové statusy.

Takto to fungovať nemôže. Povedal by som, že dnes už sme v situácii, keď Slovensko nebojuje primárne proti pandémii koronavírusu, ale proti pandémii nenávisti a diletantizmu Igora Matoviča a Richarda Sulíka.“

 

Hlavné správy: V Bruseli sa rieši návrh podmieniť vyplácanie európskych peňazí členským krajinám „dodržiavaním pravidiel právneho štátu“. Maďari a Poliaci to blokujú, pridali sa aj Slovinci, ale Slovensko je zatiaľ v pozícii mŕtveho chrobáka. Ako sa pozeráte na túto situáciu?

Blaha: „Tento spor je dlhodobý. Čudujem sa stanovisku vlády, že sa takto alibisticky správa. My sme vždy stáli na strane národnej suverenity aj v otázkach, ktoré sa týkajú čerpania európskych peňazí, pretože Európa je postavená na finančnej solidarite, ktorá nemôže byť niečím podmieňovaná. Toto hovoria Poliaci a Maďari úplne správne, bez ohľadu na to, čo si kto myslí o ich režimoch a o tom, kto tam vládne. Nie je možné podmieňovať vyplácanie eurofondov tým, aký má kto vzťah napríklad k prisťahovalectvu a pod.

Reklama

Na druhej strane však cítime, že slovenská vláda si tu kope vlastný hrob: čo títo ľudia teraz robia v súdnictve, v prokuratúre, to zastrašovanie, kriminalizovanie opozície, vytváranie ,urválkovských‘ úradov, to má s právom máločo spoločné. Dnes aj voľba generálneho prokurátora, to je vlastne súťaž o to, kto bude väčší Urválek – tí kandidáti sa predháňajú v tom, kto si viac kopne do Fica a do Smeru, aby sa zapáčili vládnym poslancom. Lenže takto to v normálnom právnom štáte fungovať nemôže. To si aj v EÚ skôr alebo neskôr všimnú a táto vláda bude mať veľmi podobné problémy, ako majú Poliaci a Maďari.

Oni to momentálne cítia tak, že musia byť v predklone voči Bruselu, minister Korčok robí všetko preto, aby ani kúsok nevyčnieval z pozadia bruselských úradníkov, no a potom to tak vyzerá: že sa nevieme postaviť za spoločný záujem strednej Európy a V4-ky. A samozrejme, že nám sem budú vnucovať aj prisťahovalectvo, migráciu a kvóty. Ak sa neozvú teraz, tak sa už neozvú nikdy.

Myslím si, že od Matoviča, Korčoka a vôbec zahraničnej politiky SR je veľmi krátkozraké, že nechránime európske peniaze pred tým, aby ich vyplácanie bolo podmieňované nejakými ďalšími vecami, či už by sa týkali právneho štátu alebo migrácie.“

 

Hlavné správy: Minister zahraničia Ivan Korčok uviedol: „Dodržiavanie princípov právneho štátu nemá nič spoločné s kultúrnymi ani s etickými otázkami, ani s migráciou“. Myslíte si to aj vy?

Blaha: „Samozrejme že minister Korčok zavádza. Akonáhle je prelomený princíp, že vyplatenie peňazí nemôže byť ničím podmienené, tak sa to bude už len rozširovať. To je salámová metóda: dnes povedia, že sa im nepáči, že v Poľsku sudcovia idú v nejakom veku do dôchodku, zajtra si môžu zmyslieť, že sa im nebude páčiť, keď niekto nebude chcieť vpustiť migrantov. To je už len otázka času.

Principiálna otázka je v tom, či je prípustné niečím podmieňovať vyplácanie peňazí z európskeho rozpočtu, ktorý musí fungovať na báze nejakej solidarity voči ekonomicky slabším krajinám. Lenže to je Pandorina skrinka: ak s tým raz začneme, tak to už nezastavíme. Je veľmi krátkozraké sa s tým zahrávať a pán Korčok to veľmi dobre vie, ale zámerne to zahmlieva.“

 

Hlavné správy: Myslíte si, že v tejto veci koalícia nájde rozumné spoločné riešenie?

Blaha: „Popravde, tu sa črtá ďalší možný koaličný spor. Sme rodina podľa všetkého podporuje Poliakov a Maďarov, majú to v tej svojej konzervatívnej agende, ktorú predstierajú. Preto sa budú musieť ozvať a ísť proti línii Korčoka a vlády. Alebo sa neozvú, budú to hrať ,na Sulíka‘, že len zabrblú, zahundrú a tým to skončí – lenže potom zase budú, podobne ako Sulík, mimoriadne trápni pred svojím voličom, keďže neplnia nič zo svojho programu. Som zvedavý čo urobia.“

 

Hlavné správy: Sme rodina sa zatiaľ zdá byť v koalícii lojálnym „eurokonformným“ partnerom…

Blaha: „Vychádzajme z toho, čo hovorili pred voľbami: hrali sa na najväčších euroskeptikov, chodili po tribúnach s Le Penovou a Salvinim, tvárili sa ako presvedčení národní konzervatívci. Ale jediné, čo zostalo z Le Penovej u Kollára, sú lepeňáky, o ktorých hovoril pred pár týždňami – nezostala žiadna národná suverenita, nič z obhajoby našich záujmov v otázke prípadnej migrácie, nič z podpory Maďarska a Poľska, ku ktorým sa tak hlučne hlásili, atď.

Reklama

A to sa netýka iba zahraničnej politiky. Kollár najviac kričal o Sorosových mimovládkach a dnes bez mihnutia oka schváli obrovské finančné sumy na ich podporu, ktoré sa tam lejú. To isté platí o politike voči Rusku: pred voľbami tvrdili, že treba zlepšovať vzťahy a dnes sú vo vláde s tými najväčšími rusofóbmi a vôbec im to neprekáža.

Ako rýchlo sa to u nich po voľbách všetko otočilo, to pekne vidno na Krajniakových (minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, pozn. red.) vyjadreniach pred voľbami. Pamätám si, že v jednom rozhovore tesne pred voľbami hovoril o tom, aké máme na Slovensku nízke mzdy, ako treba zvýšiť minimálnu mzdu, ako treba posilniť tripartitu a odbory. Keď sa dostali k moci, prvé čo urobili, bola sabotáž tripartity a odborov, boj proti rastu minimálnej mzdy… čiže presný opak toho, čo hovoril pred voľbami.

Teda ukazuje sa, že to všetko bola len faloš, pokrytectvo. V plnej kráse sa ukazuje, že podviedli ľudí rovnako ako Matovič, keď hovori o anketách a dnes kašle na ľudí, rovnako ako Sulík, ktorý robí tlačovky o tom, ako treba robiť veci inak, ale nič pre to neurobí.

To je typický populizmus: čokoľvek natárať pred voľbami, ale keď už majú moc, tak už je im to všetko ukradnuté: už zabudli na byty, ktoré sľubovali postaviť, na zákonník práce, na robotníkov, na euroskepsu a teraz takisto aj na Maďarov a Poliakov.“

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali