Billingslea: USA a Rusko v zásade dosiahli dohodu o zmluve New START

Billingslea: USA a Rusko v zásade dosiahli dohodu o zmluve New START

Washington 13. októbra 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-David Mareuil)

 

Spojené štáty v utorok oznámili, že v zásade dosiahli s Ruskom “dohodu” o predĺžení platnosti zmluvy známej ako New START, ktorá je poslednou veľkou jadrovou dohodou podpísanou oboma štátmi a ktorej platnosť má vypršať vo februári

Marshall Billingslea, vyjednávač, USA, Rusko
Na snímke Marshall Billingslea

“Sme ochotní predĺžiť platnosť zmluvy New START na určité obdobie za predpokladu, že výmenou za to budú (Rusko) súhlasiť s obmedzením – zmrazením – jadrového arzenálu,” uviedol osobitný zástupca prezidenta USA pre kontrolu zbraní Marshall Billingslea.

Reklama

“Myslíme si, že v zásade existuje dohoda na najvyšších úrovniach vlád oboch našich štátov,” uviedol Billingslea na pôde v think-tanku Heritage Foundation.

Billingslea minulý týždeň prerušil cestu do Ázie, aby sa v Helsinkách stretol so svojím ruským kolegom Sergejom Riabkovom. Americký diplomat pritom uviedol, že “cíti náladu pre kompromis”.

Reklama

Dodal, že sa ešte čaká na konečný súhlas Ruska s touto “džentlmenskou dohodou” a umožniť aj zverejnenie jej podrobností. Sme pripravení uzavrieť túto dohodu. V skutočnosti ju môžeme uzavrieť zajtra. Moskva však bude musieť preukázať politickú vôľu, aby tak urobila tiež,” spresnil Billingslea, ktorý doplnil, že USA stále trvajú na účasti Číny v zmluvnom akte.

Agentúra AFP na vysvetlenie dodala, že jadrový program Číny síce rýchlo rastie, ale stále predstavuje len zlomok veľkosti ruského a amerického arzenálu.

“Všetko, na čom sa s Rusmi dohodneme, musí byť formulované a orámcované tak, aby nám umožnilo rozšíriť túto dohodu na Číňanov, keď sa konečne dostanú k rokovaciemu stolu,” vyhlásil Billingslea na margo Spojenými štátmi presadzovaného konceptu.

Uviedol, že USA požadujú od Ruska aj verifikačné opatrenia plnenia zmluvy a sú v tejto veci ochotné akceptovať reciprocitu.

“Ak o Rusoch niečo vieme, potom to, že sú sériovými porušovateľmi zmlúv,” vyhlásil.

Reklama

Rusko a USA podpísali zmluvu START/SNV-III v roku 2010. V súlade s ňou majú obe krajiny obmedziť počet svojich strategických jadrových zbraní na 1550.

Platnosť zmluvy START/SNV-III sa skončí 5. februára 2021, pokiaľ nebude pred týmto dátumom nahradená novou dohodou. Môže sa tiež — po vzájomnej dohode zmluvných strán — predĺžiť, no najviac o päť rokov.

Agentúra AP už minulý piatok – 9. októbra – s odvolaním sa na zdroj oboznámený s obsahom rusko-amerických rokovaní informovala, že USA a Rusko údajne dospeli k principiálnej dohode, že budú pokračovať v zmrazovaní počtu svojich jadrových hlavíc.

Správa o možnom zmrazení jadrových arzenálov prichádza v čase, keď sa americký prezident Donald Trump usiluje zaznamenať úspechy v zahraničnej politike počas zložitej predvolebnej kampane proti bývalému viceprezidentovi USA Joeovi Bidenovi, ktorý sa zaviazal predĺžiť zmluvu New START aj bez čínskej účasti.

Moskva opakovane vyzýva Washington, aby neodkladal riešenie otázky možnosti predĺženia platnosti zmluvy, pričom ju charakterizuje ako “zlatý štandard v oblasti odzbrojenia”.

Reklama

Ako upozornil ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre Financial Times v júni minulého roku, ak táto dohoda prestane existovať, “potom vo svete skutočne nebudú žiadne nástroje, ktoré by bránili v zbrojení”.

USA a Rusko totiž v auguste 2019 odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), podpísanej ešte počas tzv. studenej vojny. New START sa tak stal posledným ešte platným paktom o jadrových zbraniach.

Podľa zdrojov AP príslušná dohoda o osude zmluvy New START by mohla byť oznámená ešte pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa uskutočnia 3. novembra. Zdroj správy vydanej agentúrou AP 9. októbra dodal, že takáto dohoda by mohla zahŕňať aj Čínu, ako to presadzuje Trump.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali