Barcelona oslavuje 23. ligový titul, Real zakončí sezónu bez trofeje

Barcelona oslavuje 23. ligový titul, Real zakončí sezónu bez trofeje

Madrid 18. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Emilio Morenatti)

 

Zisk majstrovskej trofeje zariadil Lionel Messi

Futbalisti FC Barcelona získali 23. španielsky ligový titul. V nedeľňajšom dueli 37. kola La Ligy triumfovali na pôde jeho obhajcu Atletica Madrid 1:0 a kolo pre koncom majú v tabuľke pred druhým Realom Madrid nedostihnuteľný štvorbodový náskok. Zisk majstrovskej trofeje zariadil v 65. minúte svojím 41. gólom v tejto sezóne najvyššej súťaže Lionel Messi.

Reklama
Na snímke útočník Barcelony Lionel Messi
Na snímke útočník Barcelony Lionel Messi

Realu nestačil ani hetrik Cristiana Ronalda pri víťazstve 4:1 na pôde Espanyolu Barcelona. V boji o majstrovský titul mu výrazne podlomilo kolená už uplynulé kolo, v ktorom sa s Valenciou zrodil nerozhodný výsledok 2:2, pričom práve ten potvrdil výrazný herný aj výkonnostný úpadok madridského giganta. Ten tak s určitosťou zakončí sezónu bez zisku cennej trofeje, keďže v Kráľovskom pohári ho vyradil mestský rival z Atletica a cestu za finálovým úspechom v Lige majstrov mu zahatal Juventus Turín.

Naopak, “Barca” má všetko dobre rozohrané na zisk sezónneho treble. Po triumfe v La Lige ju 30. mája čaká finále domáceho pohára proti Athletic Bilbao a následne o sedem dní neskôr aj berlínsky súboj tohtoročnej edície ligy šampiónov proti Juventusu. Dosiaľ v tejto sezóne vyhrala 30 ligových stretnutí a suverénne kráčala za úspechmi aj v ostatných prestížnych súťažiach. Hlavnú úlohu pritom zohrala smrtiaca ofenzívna sila trojuholníka Luis Suarez – Messi – Neymar.

Reklama

Ten sa na nedeľňajší duel trošku pozmenil, keď Suareza nahradil v zostave Pedro. Až s pribúdajúcim záverom prvého dejstva sa Barcelona začala tlačiť do šestnástky súpera, dostala sa aj do niekoľkých zakončení, pričom k najnebezpečnejším patrila exportná strela Daniho Alvesa zo 40. minúty výborne zlikvidovaná brankárom Oblakom. Po zmene strán však prišlo definitívne rozhodnutie. V 65. minúte si Messi vymenil loptu s Neymarom, dvakrát si ju v šestnástke ešte priťukol a umiestnenou strelou do pravého dolného rohu katapultoval svoj tím na španielsky ligový trón, na ktorom naposledy sedel v sezóne 2012/2013.

“Sme veľmi šťastní za túto úžasnú éru, v ktorej zbierame jednu trofej za druhou. Vlani sme v závere sezóny stratili paru, v tej súčasnej hráme naozaj skvele. Získali sme španielsky titul, ale ešte sú pred nami dve veľké výzvy. Chceli sme sme túto historickú sezónu zakončiť ziskom treble,” povedal stredopoliar “Barcy” Sergio Busquets.

 

Primera Division – 37. kolo:

Atletico Madrid – FC Barcelona 0:1 (0:0)

Reklama

Gól: 65. Messi

 

Cordoba – Rayo Vallecano 1:2 (0:1)

Góly: 56. Luso – 21. Baena, 78. Embarba

 

Reklama

Deportivo La Coruňa – UD Levante 2:0 (1:0)

Góly: 22. Popo, 80. Juanfran

 

FC Elche – Athletic Bilbao 2:3 (2:0)

Góly: 32. a 45. Jonathas – 80. Aketxe, 87. San Jose, 90.+2 Williams

 

Espanyol Barcelona – Real Madrid 1:4 (0:0)

Góly: 73. Stuani – 59., 83. a 90.+1 Ronaldo, 79. Marcelo

 

Getafe CF – Eibar 1:1 (1:1)

Reklama

Góly: 33. Hinestroza – 36. Borja

 

Real Sociedad – Granada 0:3 (0:0)

Góly: 74. El Arabi, 79. Ibanez, 88. Rochina

 

Reklama

FC Sevilla – UD Almeria 2:1 (0:1)

Góly: 65. a 71. Iborra – 30. Bifouma. ČK: 75. Trujilo (Almeria)

 

FC Valencia – Cela Vigo 1:1 (0:1)

Góly: 71. Otamendi – 8. Hernandez

Reklama

 

FC Villarreal – Malaga CF 2:1 (0:0)

Góly: 82. a 88. Moreno – 90. Darder

 

Kluby s titulmi v španielskej lige (+ počty):

32 – Real Madrid
23 – FC Barcelona
10 – Atletico Madrid
8 – Athletic Bilbao
6 – FC Valencia
2 – Real Sociedad San Sebastan
1 – Deportivo La Coruňa, Betis Sevilla, FC Sevilla

 

Reklama

Prehľad víťazov La Ligy od r. 1991:

1990/91 FC Barcelona
1991/92 FC Barcelona
1992/93 FC Barcelona
1993/94 FC Barcelona
1994/95 Real Madrid
1995/96 Atletico Madrid
1996/97 Real Madrid
1997/98 FC Barcelona
1998/99 FC Barcelona
1999/00 Deportivo La Coruňa
2000/01 Real Madrid
2001/02 FC Valencia
2002/03 Real Madrid
2003/04 FC Valencia
2004/05 FC Barcelona
2005/06 FC Barcelona
2006/07 Real Madrid
2007/08 Real Madrid
2008/09 FC Barcelona
2009/10 FC Barcelona
2010/11 FC Barcelona
2011/12 Real Madrid
2012/13 FC Barcelona
2013/14 Atletico Madrid
2014/15 FC Barcelona

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali