Barcelona nepripustila mníchovský zázrak, Guardiola: “Som hrdý”

Barcelona nepripustila mníchovský zázrak, Guardiola: “Som hrdý”

Bratislava 13. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Tobias Hase)

 

FC Barcelona ide do boja o ušatú trofej

FC Barcelona si po štyroch rokoch opäť zahrá finále futbalovej Ligy majstrov. Líder španielskej ligy v utorok v semifinálovej odvete ročníka 2014/2015 nedovolil v Mníchove domácemu Bayernu senzačný obrat dvojzápasu a napriek prehre 2:3 si s prehľadom postrážil postup do boja o ušatú trofej. Katalánci vyhrali prvý duel hladko 3:0 a vo finále 6. júna v Berlíne sa stretnú s úspešnejším z druhého semifinále medzi Realom Madrid a Juventusom Turín (prvý zápas 1:2).

Reklama
Na snímke vpravo brazílsky útočník Barcelony Neymar strieľa svoj úvodný gól, uprostred dole prekonaný brankár Bayernu Manuel Neuer v odvetnom zápase semifinále futbalovej Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Barcelona
Na snímke vpravo brazílsky útočník Barcelony Neymar strieľa svoj úvodný gól, uprostred dole prekonaný brankár Bayernu Manuel Neuer v odvetnom zápase semifinále futbalovej Ligy majstrov Bayern Mníchov – FC Barcelona

“Je skvelé čo sme dosiahli. S našim výkonom som veľmi spokojný,” reagoval bezprostredne po zápase kouč Barcelony Luis Enrique. Jeho tím si priviezol do Allianz arény sľubný trojgolový náskok, no domáci ho skresali už v 7. minúte, keď Benatia po rohu Xabiho Alonsa hlavou otvoril skóre. “Inkasovali sme príliš skoro a v tom momente to nebolo jednoduché, ale mužstvo skvele zareagovalo. Vyrovnali sme, mali sme ďalšie šance. V polčase sme napokon viedli, v druhom sa hral fyzicky náročný futbal a Bayern bojoval až do konca, aby skóre otočil,” dodal Enrique, ktorý priznal, že hoci sa duel musel divákom páčiť, jeho nervová sústava občas poriadne trpela.

Upokojiť sa ju snažil najmä Neymar, ktorý gólmi v 15. a 29. minúty priniesol na kopačky Barcelony pokoj. V plnej paráde sa opäť predviedlo juhoamerické ofenzívne trio FCB – Lionel Messi, Luis Suarez a Neymar spolu nastrieľali v tejto sezóne Ligy majstrov už 25 gólov. “Je zbytočne vôbec hovoriť o ich kvalitách. Rozumejú si, navzájom sa podporujú a je extrémne náročné ich ustrážiť,” vyhlásil Enrique. Barcelona má skvelú fazónu a v prvej sezóne pod jeho vedením siaha na tri trofeje – okrem finále LM je jedno víťazstvo od zisku titulu v španielskej lige a predstaví sa aj vo finále domáceho Kráľovského pohára. “Od každého z titulov nás teraz delí jeden zápas a to je skvelý pocit. Teraz musíme urobiť všade už len posledný krok, aby sme boli spokojní,” dodal kouč Barcelony.

Reklama

Kormidelník Bayernu Pep Guardiola ani v druhej sezóne nedoviedol nemeckého šampióna do finále Ligy majstrov, ktorú predtým s Barcelonou dvakrát vyhral. Napriek vypadnutiu ale nesmútil, so súťažou sa rozlúčil víťazstvom a svojim zverencom zložil kompliment. “Som na nich hrdý. Nevzdali to ani za nepriaznivého stavu a ešte dokázali v odvete otočiť skóre. Narazili sme na disponovaného súpera. Keď má Barcelona loptu, je mimoriadne silná a dúfam, že v Berlíne získa svoj piaty európsky titul v histórii,” jasne deklaroval, komu bude vo finále držať palce. Aj v odvete bol Bayern citeľne oslabený – chýbali krídelníci Arjen Robben a Franck Ribery i obrancovia David Alaba a Holger Badstuber. “Mali sme veľa problémov so zraneniami a keď sa to ťahá dva mesiace, je to vidieť. Snáď budeme v budúcej sezóne lepší,” naznačil Guardiola príčinu, prečo v tejto sezóne získal jeho tím jedinú trofej za triumf v domácej ligovej súťaži.

Guardiolu v utorok potešil najmä druhý polčas, v ktorom dokázali domáci otočiť skóre vo svoj prospech. Najskôr sa Robert Lewandowski prezentoval vyrovnávajúcim gólom a štvrťhodinu pred koncom po priťuknutí od Bastiana Schweinsteigera namieril Thomas Müller presne k ľavej žrdi – 3:2. Po zápase tréner domácich zdôraznil, že Messiho považuje za najlepšieho hráča v histórii. Argentínsky klenot dvoma gólmi v prvom dueli prakticky odstavil Bayern od možnosti postúpiť. “Je to najlepší hráč všetkých čias, prirovnávam ho k Pelému. Je späť vo forme, v akej som ho mal česť viesť aj ja. Jednoducho nezastaviteľný. Nik nie je ako on,” vyhlásil Guardiola.

Barcelona v doterajšej histórii vyhrala Ligu majstrov štyrikrát, naposledy v roku 2011. Vlani stroskotala už vo štvrťfinále na Atleticu Madrid. Pre Bayern sa účinkovanie v LM skončilo rovnako ako v uplynulom ročníku v semifinále, vtedy rekordný nemecký šampión podľahol jednoznačne 0:1 a 0:4 neskoršiemu šampiónovi Realu.

 

Fakty zo semifinálovej odvety:

Reklama

Bayern Mníchov – FC Barcelona 3:2 (1:2)

Góly: 7. Benatia, 59. Lewandowski, 74. Müller – 15. a 29. Neymar. Rozhodoval: Clattenburg (Angl.), ŽK: Rafinha, Thiago Alcantara, Lewandowski, Alonso, Rode – Rakitič, Pedro, 70.000 divákov.

/prvý zápas 0:3, FC Barcelona postúpil do finále/

 

Zostavy a striedania:

Reklama

Bayern: Neuer – Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat – Alonso – Lahm (68. Rode), Thiago Alcantara, Schweinsteiger (87. Javi Martinez) – Müller (87. Götze), Lewandowski

Barcelona: Ter Stegen – Alves, Pique, Mascherano, Alba – Rakitič (72. Mathieu), Busquets, Iniesta (75. Xavi) – Messi, Suarez (46. Pedro), Neymar

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali