Baránek: “Pri zlostnej a nelogickej komunikácii vedenia štátu sa určite dostaneme skôr či neskôr k udavačstvu.” Ľudia z obce na východe Slovenska to už zažili

Baránek: “Pri zlostnej a nelogickej komunikácii vedenia štátu sa určite dostaneme skôr či neskôr k udavačstvu.” Ľudia z obce na východe Slovenska to už zažili

Bratislava 29. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek, Facebook)

 

Politológ Ján Baránek sa podelil na sociálnej sieti s niekoľkými skúsenosťami, ktoré ukazujú hystériu ľudí v súvislosti s koronavírusom. Súčasná až hysterizujúca propaganda ohľadom Covid-u môže podľa neho časom viesť k tomu, že sa ľudia budú udávať

koronavírus
Ilustračná snímka

“Dnes už nie je neobvyklé, že deti sa štítia rodičov a naopak – kvôli možnosti nakazenia sa Covid-om. V školách stretnete zhysterizované matky, ktoré sú vás schopné obviniť z pokusu o vraždu, ak vaše dieťa nemá rúško. Nie len v školách. Mne sa to stalo v rodine, z úcty k rodinným tajomstvám nepoviem, o aké príbuzenstvo išlo – neboli to ale moji rodičia, ktorí by na to mali ako tak právo, keďže majú 83 a 90 rokov. Podobne, ako v boľševickom Rusku, ani u nás nechýbajú nenávistné útoky zo strany vedenia štátu, dokonca ad hominem,” píše na sociálnej sieti Baránek.

Reklama

Ako príklad uvádza premiéra Igora Matoviča, ktorý na adresu doktora Igora Bukovského povedal , že “je to blázon, ktorý nie je hodný svojho titulu”. A to len preto, že Bukovský otvorene kritizoval niektoré vládne opatrenia a požadoval od štátu iný prístup.

Jediné čo touto kritikou premiér podľa analytika docielil je to, že jeho priaznivci, prenesú tento jeho názor do svojho okolia voči všetkým, ktorí nezdieľajú ich “hysterizujúci sektársky strach”. “Tu sa však už bavíme doslova o sekte – aspoň vonkajšie prejavy neznášanlivosti sú veľmi, veľmi podobné. Hovorím o sekte aj preto, lebo na toto treba vieru. Vo vražednosť tohto vírusu musíte skrátka veriť!”

Reklama
Stanú sa z ľudí udavači?

Baránek ďalej v svojom príspevku poukazuje na to, že počas chrípkovej sezóny 2018/2019 nahlásili všeobecní lekári v SR v 157.644 prípadov ľudí, ktorí mali chrípku a 57 mŕtvych.  Vtedy sa ale žiadna panika nekonala. Preto je podľa neho normálne, že priemerne vzdelaný človek hľadá dôvod, prečo sa teraz zrazu prijímajú tak silné reštrikcie.

“No a tu sa dostane do konfliktu s premotivovaným aktivistom sekty. Ten priemerne lucidný a priemerne vzdelaný človek možno pochopí a akceptuje nariadenie nosiť rúško. Ale nepochopí, prečo majú byť napr. zavreté kostoly a nie krčmy. A argument veku neobstojí. Choďte sa pozrieť večer do dedinskej krčmy a odhadnite vekový priemer.”

Súčasná atmosféra v spoločnosti a komunikácia vedenia štátu podľa neho môže viesť k tomu, že sa ľudia budú jednoducho udávať.

“Pri takejto zlostnej a nelogickej komunikácii vedenia štátu sa určite dostaneme skôr či neskôr aj k udavačstvu. To je skrátka dialektika. Tá nepustí,” píše Baránek.

Nie je pritom ďaleko od pravdy. Starosta obce Šarišské Sokolovce na sociálnej sieti zdieľal ich osobnú skúsenosť. V piatok 4.9.2020 sa na futbalovom ihrisku uskutočnila akcia večerné kino s filmom. Vstup na podujatie bol voľný a výťažok z dobrovoľných príspevkov návštevníkov, ako to prezentovali organizátori, išiel na podporu futbalového klubu. Na polícii ale niekto nahlásil, že ide o nelegálnu akciu s veľkým počtom návštevníkov a rušenie nočného kľudu. Aj keď bolo ešte pre 22.00 hodinou večer.

“Lenže, aby to nebolo všetko až také jednoduché a bezproblémové, tak sa našiel niekto, komu to prekážalo a nahlásil na políciu nelegálnu akciu s veľkým počtom návštevníkov a rušenie nočného kľudu. Približne o 21,45 hod. prišli na ihrisko policajné hliadky a musím oceniť ich profesionálny prístup pri prešetrovaní tejto sťažnosti. Chcem ešte podotknúť, že organizátori mali dostatok vedomosti o tom, ako organizovať takéto podujatie a v akom čase, aby nerušili nočný kľud. Preto nechápem pohnútky toho, kto takéto oznámenie nahlásil a ešte polícií uviedol nepravdivé informácie,” ozrejmil situáciu starosta.

Reklama
Šarišské Sokolovce udavanie polícia
Status starostu obce Šarišské Sokolovce

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali