Vytvoriť alternatívu voči Smeru sa nám nepodarilo, priznáva Bugár

Vytvoriť alternatívu voči Smeru sa nám nepodarilo, priznáva Bugár

Bratislava 28. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V rozhovore hovorí Bugár aj spolupráci s SMK, o prezidentských voľbách, o tom, ako dlho ešte chce byť v politike 

Ľudovej platforme (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) sa za rok existencie nepodarilo vytvoriť alternatívu voči Smeru-SD. V rozhovore pre TASR to priznal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Tento cieľ, ktorý si dali strany tvoriace zoskupenie, označil za “možno premrštený”. V rozhovore hovorí Bugár aj o prezidentských voľbách, spolupráci s SMK, o tom, ako dlho ešte chce byť v politike a či už má nástupcu.

Reklama
Na snímke Béla Bugár

V Európe sa čoraz častejšie hovorí o náraste extrémizmu. V BBSK vyhral extrémista Kotleba. Predseda NR SR Paška v Bruseli povedal, že cestu boja proti extrémizmu vidí v spojení ľavice a pravice. Súhlasíte s tým?

Keby to bolo úprimné, tak by som súhlasil. Ale nie je. Smer vypustil Džina z fľaše, keď pán premiér počas kampane v Trnavskom kraji pred druhým kolom hovoril o tom, že by bolo dobré, keby v Trnavskom kraji sedel Slovák, a nie Maďar. Čo je to, ak nie nacionalizmus? A nacionalizmus je predzvesťou extrémizmu.

Reklama

Čo urobil Most-Híd pre to, aby sa nezačalo na Slovensku dariť extrémizmu?

Všade sa snažíme hovoriť o tom, že žijeme v tej istej krajine, v tých istých krajoch. Na našej kandidátke boli Rómovia, Rusíni, Slováci, Maďari. Dostali sa aj do krajských zastupiteľstiev. Toto je príklad toho, že sa to dá robiť aj inak. Nevidím, že by iné strany takto postavili kandidátov inej národnosti. Prijali sme napríklad Víziu 2016, kde prvá časť hovorí, čo robiť, aby sa Maďari cítili ako doma. A to isté pre rómsku a ostatné menšiny.

Pre tú maďarskú časť vás niektorí vaši kritici obviňujú z návratu k šovinizmu, nacionalizmu…

Ten, kto to tvrdí, minimálne nečítal Víziu. Je to dokument, ktorý hovorí o tom, ako si predstavujeme budúcnosť v tomto prípade Maďarov na Slovensku. Novinári si z toho vytiahli jednu vec, že by sme si vedeli predstaviť vytvoriť značku pre Maďara z južného Slovenska. Nejakú zástavu, ktorá by mohla byť aj na futbalových štadiónoch.

A na čo je toto potrebné na Slovensku?

Reklama

My sme len povedali, že aj toto je cesta. V tom materiály máte snáď 25 rôznych návrhov a medzi nimi napísané, že aj toto sa dá. Tak isto, ako sa dá vytvoriť jeden kataster kultúrnych pamiatok, ktoré súvisia s Maďarmi na Slovensku. Ale to nie je nacionalizmus. To sú naše hodnoty, kultúrne, jazykové a iné.

Vo vízii hovoríte aj o akejsi školskej a kultúrnej autonómii. O územnú nemáte záujem?

Odmietli sme ju. O územnej autonómii tu hovoria iní. My sme povedali, ako by sa Maďari na Slovensku mohli zachovať a rozvíjať. K tomu potrebujeme školy, jazyk a rozvíjať svoju kultúru. To sme dali na stôl.

Nie je maďarská časť Vízie snahou o väčší boj s SMK o maďarského voliča?

Nie. Keby sme chceli bojovať proti SMK, nesmeli by sme sa snažiť s tzv. slovenskými stranami. My tvrdíme, že ak chceme niečo dosiahnuť, musíme to dosiahnuť s ostatnými stranami na Slovensku.

Reklama

So Stranou maďarskej komunity ste si vo voľbách do VÚC zmerali sily. Vy ste výsledky volieb označili za úspech, lebo ste získali viac poslancov ako v predchádzajúcich voľbách. SMK ich má ale viac ako Most a získali ich zväčša sami, Most prevažne v koalíciách. Takže, bol to úspech?

Určite. Lebo SMK mala 40, my sme mali 2. Teraz má SMK 37, my máme 17. Musíme si uvedomiť, že oni si 23 rokov budujú štruktúry, Most-Híd štyri. A budujeme ich tak, že sme neustále označovaní za nepriateľov, zradcov. Je jasné, že za 23 rokov vybudujete oveľa lepšie štruktúry ako za štyri. A to isté predpokladám, že bude aj pri komunálnych voľbách.

Nebolo by ale lepšie spojiť sa s SMK ako deliť takto hlasy a bojovať?

Túto otázku netreba klásť nám. My sme navrhli koalície pred voľbami do VÚC, oni to odmietli. Čo ich mám donútiť?

Ale máte teda záujem o spoluprácu s SMK, alebo nie?

Jednostranne. Ale už nebudeme trpieť to, čo sa robilo počas kampane do volieb do VÚC. Okrem iného nás nepodporili pri prijímaní do EPP. Ak nebude úprimná snaha o spoluprácu, je to ich zodpovednosť.

Na celoštátnej úrovni ste súčasťou Ľudovej platformy, nie vo všetkých krajoch ste ale išli spolu. Napríklad v Košickom kraji vznikla situácia, že pravicový kandidát Rudolf Bauer mal šancu poraziť kandidáta Smeru Zdenka Trebuľu, a práve tu ste išli so Smerom. Ak by ste mu dali hlasy, možno by pravica mala o jedného predsedu kraja viac…

Náš krajský predseda bol za pánom Bauerom, navrhol mu, že by mohol kandidovať v mene ĽP. Štyri dni pred odovzdaním kandidátok ho vyhľadal aj pán Figeľ, Bauer povedal, že nebude kandidovať. SDKÚ ani KDH tam nemajú silného kandidáta, tak sme podporili Trebuľu. Takže, ak niekomu môžeme dať za vinu, prečo Bauer nevyhral, tak je to pán Bauer. Keby nezahmlieval, keby do poslednej chvíle neodmietal žiadosť ĽP, tak dnes tam sedí pán Bauer.

Ľudová platforma mala v novembri jeden rok. Pri vzniku ste hovorili, že chcete vytvoriť alternatívu voči Smeru. Podarilo sa to za ten rok?

Klamal by som, keby som povedal áno. Ale za ten rok sa zlepšila spolupráca v parlamente aj mimo. Bola mylná predstava, že do volieb do VÚC musíme ísť všetci spolu, pretože o tom nerozhodujú predsedníctva strán, ale kraje. Potom vzniklo presvedčenie, že musíme ísť všade spolu, a to sa nám nepodarilo. Takže za ten rok sa nám ten možno premrštený cieľ vytvoriť alternatívu voči Smeru nepodarilo splniť.

Reklama

ĽP sa napokon dohodla na spoločnom kandidátovi. SDKÚ-DS podporí kandidáta KDH a Mosta-Híd Pavla Hrušovského. Netrvalo im to rozhodnutie trochu dlho?

Rozhodnutie SDKÚ-DS o prezidentskom kandidátovi je kľúčové. Potvrdila sa tak opodstatnenosť Ľudovej platformy a budeme mať spoločného prezidentského kandidáta, ktorý má reálnu šancu postúpiť do druhého kola.

Aj SMK postaví vlastného kandidáta, Gyulu Bárdosa. Neobávate sa, že zníži šance pána Hrušovského?

Je to tak, ako hovoríte. Podľa mňa to SMK vidí. V jednej relácii sa pán Berényi vyjadril, že ich cieľom nie je vyhrať voľby, ale nazbierať niekoľko percent. V druhom kole sa rozhodnú, koho podporia. Je to dobrý mediálny ťah, ale je to neférové smerom k voličom. My hovoríme, že máme X “slovenských” kandidátov, ktorých by sme mohli podporiť, ale najlepší je pán Hrušovský.

Aj vás svojho času presviedčali, aby ste kandidovali. Prečo ste nešli?

Reklama

Je to obrovská zodpovednosť, lebo v momente, ako sa do druhého kola dostane Maďar, dopredu môžeme napísať, že vyhrá Slovák.

Takže ste si netrúfli…

Nie že som si netrúfol. To je obrovská nezodpovednosť takto pomôcť kandidátovi Smeru vyhrať.

SMK teda môže pomôcť kandidátovi Smeru?

Samozrejme. Je to ich zodpovednosť.

Reklama

Ak by sa Bárdos dostal do druhého kola, podporili by ste ho?

V druhom kole by som ho podporil.

Bude podľa vás pravica v prezidentských voľbách úspešná?

Nie som jasnovidec. Ale bolo by múdre a štátnické rozhodnutie, keby ostatní kandidáti, ktorí nemajú reálnu šancu postúpiť do druhého kola, podporili Hrušovského. Zodpovedným riešením by bolo, aby tri najvyššie ústavné posty v krajine neobsadila iba jedna politická strana.

Má podľa vás Hrušovský šancu na víťazstvo?

Na pravicovej scéne to bude také rozdelené, že tam môže mať šancu aj taký, kto sa ešte k celospoločenským otázkam ani nevyjadril. Ale pán Hrušovský má reálnu šancu postúpiť do druhého kola.

Na budúci rok budú aj eurovoľby. V Moste-Híd sa hovorí, že by mali kandidovať napríklad Simon a Nagy. Ako to teda vyzerá?

Reklama

Rozhodnú orgány strany.

Vy osobne nemáte záujem odísť do Európskeho parlamentu?

Mám rôzne iné záujmy, hlavne posilniť stranu. Ale takto nešpekulujem, uvidíme.

-Ako dlho chcete byť ešte v politike?-

Kým nenájdem takého človeka, ktorý by bol ochotný a schopný robiť predsedu strany Most-Híd.

Ešte takého nemáte?

Ak aj mám, nebudem o tom hovoriť.

Reklama

Po Vašom boku sa najčastejšie objavuje pán Solymos. Pracujete na tom, aby vás nahradil on?

Pracujem na tom, aby som mal vhodného nástupcu.

V eurovoľbách budete spolupracovať s SMK?

Neviem.

Ak pôjde kandidovať pán Csáky, tak spolupráca Mosta-Híd s SMK v eurovoľbách je asi vylúčená, keďže Simon už povedal, že s Csákym nikdy...

To určite. To si ani dovoliť nemôžeme. On už toľko špiny nahádzal na Most-Híd…

Za akých podmienok si viete predstaviť spoluprácu s SMK?

Reklama

Určite ich nebudem hovoriť do médií. Keď budú mať záujem, budeme o tom hovoriť.

Kým budete v politike, budete stále predseda strany?

Nemusím byť. Už by som bol veľmi rád, keby to takto nebolo. Ale ešte to chvíľu potrvá.

Máte vôbec v stanovách také niečo, že predseda je zvolený na určité obdobie a po uplynutí mandátu žiada o dôveru členov a buď ju získa, alebo ho nahradí niekto iný?

Nie. Ale každé stanovy musia byť demokratické, inak by ich asi ministerstvo vnútra neschválilo. Po určitom období zvyčajne dochádza k novej voľbe vedenia, vrátane predsedu.

To ste už absolvovali? Došlo už k prevoleniu?

Prevolenie nebolo vzhľadom na to, že strana bola mladá. Predpokladám, že v ďalšom období minimálne na niektoré posty predsedníctva bude viac kandidátov.

Reklama

Už vás nebaví byť predseda, keď ste hovorili, že by ste už chceli výmenu?

To nie je o tom, či ma to baví, alebo nie. Som 23 rokov politike, z toho 20 som predseda. Tých vyše 20 rokov v politike zanechá jazvy na duši. Zároveň nie je dobré, keď je strana postavená len na jednom človeku.

Presne k tomu som smerovala. Aj HZDS bola v podstate postavená len na jednom človeku. Neobávate sa, že z Mosta-Híd sa môže stať niečo ako HZDS? Že po vašom odchode v podstate zanikne?

To určite nie. Už teraz viem, že sa to nestane. Vidím ľudí okolo seba.

Takže máte pri sebe niekoho, kto vás nahradí?

Vidím dvoch takých, ktorí by ma mohli nahradiť.

Kto to je? Sú v parlamente?

Reklama

Mlčím ako partizán.

V úvode sme spomínali extrémizmus. Neustále sa hovorí o zlej atmosfére v parlamente. Môže sa ešte zhoršiť, ak by sa Kotleba dostal do parlamentu. Neobávate sa po jeho úspechu v BBSK, že sa v roku 2016 dostane do NR SR?

Keď vrece zemiakov vyhrá, je to zodpovednosť Smeru. Zbytočne útočí na pravicu. Čo je zodpovednosť všetkých, je neriešenie rómskeho problému. My sme vyskúšali pár modelov, onedlho budeme informovať o našej ďalšej časti Vízie 2016, ktorá sa týka rómskej menšiny. Ak sa rómska problematika nebude riešiť, tak áno, vždy sa nájde nejaký “spasiteľ”.

Kde vidíte Most-Híd po parlamentných voľbách v roku 2016?

Samozrejme v parlamente.

Reklama

Most-Híd je okrem Smeru jediný klub, ktorý sa zatiaľ neštiepi. Zostane to tak?

Úlohou predsedu strany je hľadať kompromisy, urobiť všetko pre to, aby každý zostal spokojný. Je to obrovská zodpovednosť. Nemôžete za svojimi rozhodnutiami nechať porazených. To je dôležité aj v klube. Klub rozhoduje aj o tom, ako bude hlasovať. Ale keď niekto povie, že ja takto hlasovať nemôžem, musí dostať voľnú ruku. Ja nikoho nútiť nikdy nebudem. Preto nám nehrozí, že niekto odíde z klubu.

Ak uspejete v eurovoľbách a budú kandidovať známe mená, tak vám z klubu zrejme niekto zo známejších odíde. Neobávate sa, že to stranu oslabí?

Či sa zahryznete do tohto alebo do iného prsta, vždy to bude bolieť. Keď budú kandidovať a ak nebudú úspešní, bude to bolieť. Nepripúšťam to, len teoreticky. Ak odídu, za tie roky sme na tom tak, že týchto ľudí budeme môcť nahradiť. Začína nám fungovať mládežnícka aj ženská organizácia, spolupracujeme s rómskou organizáciou. Našli sme takých ľudí, ktorí sú ochotní robiť, a vidím tam možnosti doplniť ľudí.

Aké sú priority Mosta-Híd na budúci rok?

Naša pozornosť sa upriamuje na regióny, na riešenie lokálnych problémov ľudí. Na riešenie tých celoslovenských budeme predkladať zákony ako doteraz. Budeme tiež robiť veľa kampaní, idú totiž prezidentské voľby, eurovoľby aj komunálne voľby.

jf

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali