Rozhovor s Bugárom: Smer si vychutnáva svoju moc, Mečiar však na to doplatil

Rozhovor s Bugárom: Smer si vychutnáva svoju moc, Mečiar však na to doplatil
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár

Bratislava 2. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Smer si vychutnáva moc a hrá hru s nejednotnou opozíciou

Vládny Smer-SD ukazuje svoju silu a užíva si svoju moc. Tak vníma uplynulé mesiace v Národnej rade (NR) SR predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Sociálnych demokratov upozorňuje, že sa im to môže vrátiť. “Aj Mečiar na to doplatil. Hovoril, zvyknite si, vyhrali sme. A kde je momentálne?” zdôraznil v rozhovore pre TASR Bugár. Šéf Mosta-Híd neverí, že opozícia získa posty, ktoré jej Smer-SD sľúbil, sociálni demokrati totiž s ňou podľa neho len hrajú hru o jednotnosti. Opozícia, ako tvrdí, však celkom jednotná nemôže byť. “Je tu veľa strán a platí koľko hláv, toľko názorov,” poznamenal. Bugár hovorí aj o konflikte s Alojzom Hlinom, s ktorým vraj už majú dobré vzťahy, a spomína aj na Jána Slotu.

Reklama

-Ako hodnotíte uplynulé mesiace v parlamente od nástupu novej vlády?-

Prvé mesiace boli o tom, že vládna garnitúra ukázala svoju silu. Má 83 hlasov, rokujú, ako sa im zachce, a správajú sa tak, že my môžeme kričať, kritizovať, ale až na niektoré svetlé výnimky nič neprijali. Dokonca prvýkrát v histórii NR SR sa stalo, že rokovanie o odvolaní člena vlády neprebehlo, lebo tak sa vládna väčšina rozhodla. To sa nerobí. Ak 30 poslancov niečo podpíše, nedá sa vynútiť, aby všetci poslanci opozície sedeli v pléne na zadku, a až potom je vládna väčšina ochotná pustiť debatu. To som za 23 rokov v politike nezažil. Takže, videli sme, že tá zmena, ktorú pôvodne Smer avizoval, až taká veľká nie je. V rétorike cítiť trošku zmenu, minimálne u premiéra. Cítiť, že je miernejší, ale aj pri rozpočte sme mohli vidieť obrovskú aroganciu niektorých ministrov.

Reklama

-Smer pri neotvorení mimoriadnej schôdze o odvolaní ministra Boreca argumentoval tým, že opozícia chce odvolať jeho ministra a oni predsa nemajú čo pomáhať opozícii otvoriť schôdzu, keď oni ho odvolať nechcú.-

Ústava jasne hovorí, že keď sa 30 poslancov podpíše pod návrh na odvolanie člena vlády, tak ten návrh sa musí prerokovať. Nikde sa nepíše, že Smer dodá 10 poslancov, lebo nás je 67 a bude nás akurát 77 a môže začať rokovanie. Kde je to napísané?

-Schôdza sa otvára tým, že Národná rada by mala byť uznášaniaschopná…-

To áno, ale bez Smeru nie sme. Opozícia je vždy v menšine. Za 20 rokov sa nikdy nestalo, že by sme povedali, že vy chcete odvolávať, ale my vám neumožníme rokovať o odvolaní členov vlády. To sa nikdy nerobilo. Čo sú to za spôsoby?

-Ako teda hodnotíte vzťahy vládnej väčšiny a opozície?-

Reklama

Myslím si, že Smer si vychutnáva svoju moc, to, že majú 83 poslancov. S nikým sa nemusia radiť, rozhodujú tak, ako im to niekto ukáže z rečníckeho alebo podpredsedníckeho miesta. S opozíciou sa neradia, nehľadajú sa ani dohody. Neraz sme upozorňovali napríklad na poplatky v prípade stavebníctva, oni zaviedli na stavby nenormálne poplatky. Neboli ochotní počúvať a teraz cez zákon o hazardných hrách to zmenili tak, ako sme to hovorili. A takýchto prípadov môžem vymenovať viac.

-Smer sa nemusí radiť, má obrovskú väčšinu, tak ju využíva…-

Áno, ale to sa im môže vrátiť ako bumerang. Aj Mečiar na to doplatil. Hovoril, zvyknite si, vyhrali sme. A kde je momentálne?

-Bez Smeru nie je možné ani zvoliť napríklad predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa. Voliť by sa mal v januári. V predchádzajúcej voľbe boli len opoziční kandidáti, Smer nikoho nenasadil. Má opozícia šancu obsadiť tento post?-

Myslím si, že nie. Toto je už hra. Ani v minulosti sa nestávalo, aby poslanci koalície alebo opozície do nohy hlasovali rovnako. Stáva sa aj vo vládnej koalícii a aj v opozícii, že nie všetci podporia jedného kandidáta. Ale tu sa ukazuje arogancia Smeru, ktorý si povie, že opozícia musí hlasovať do nohy rovnako a oni potom dodajú hlasy. A to je tá ich hra.

Reklama

-Koho navrhnete?-

Ľudová platforma bude určite opäť navrhovať Františka Mikloška. Neočakávam, že bude zvolený. Dokonca si myslím, že bude zvolený kandidát Smeru. Lebo na to čakajú, preto tie voľby neboli úspešné. V ich prípade sa hovorí o pánovi Petranskom.

-A čo šéf NKÚ? Ten má patriť opozícii, tak hovoril Smer. Ani Krnáč, ani Klimeš ale neboli zvolení…-

Smer hovoril aj iné veci, takže uvidíme. Keď znovu zahrajú to, že všetkých 67 hlasov opozície musí ísť na toho istého človeka, tak to nebude. Je to ich hra, ktorou chcú dokázať, že opozícia nie je jednotná. Ale ona ani jednotná nemôže byť. Je tu veľa strán a platí koľko hláv, toľko názorov.

-Ale keď celá opozícia navrhne jedného kandidáta…-

Celá opozícia nikdy nedá jeden návrh.

-Krnáča aj Klimeša ste predložili všetci.-

V podstate áno, ale je to dohoda v rámci štyroch strán, Ľudovej platformy a SaS, ku ktorým sa pripojili OĽaNO. Ale keby ste sa tu spýtali pána Matoviča, povie, že on zahlasuje, ale nevie, ako budú postupovať ostatní jeho poslanci. Nikdy to nefungovalo tak, že kompletne všetci hlasovali jednotne. Je to len hra Smeru.

-Keď opozícia nie je jednotná, aké sú teda vzťahy strán, ktoré boli ešte donedávna v koalícii?-

Opozícia nemôže byť úplne jednotná. Ale snažíme sa minimálne v najzávažnejších otázkach vytvoriť jednotný názor. Darí sa nám to v Ľudovej platforme, v určitých otázkach vystupujeme ako jeden muž. V niektorých sa nám to darí rozšíriť aj na SaS, čo tiež nie je zlé. S pánom Matovičom boli pokusy, niektorí súhlasili, iní nie, takže to nemá význam. Ak budeme takto pokračovať, môžeme vytvoriť základ spolupráce, ktorá bude viditeľná. Je dôležité, aby ľudia videli, že sa tu vytvára alternatíva.

Reklama

-Chcete vytvoriť alternatívu, po ktorej istým spôsobom Smer volá? Tvrdí, že nie je celkom dobré, že je tu taká prevaha jednej strany, proti ktorej stojí slabý súper – rozdrobená pravica. Vraj by bolo dobré, keby proti Smeru stál napravo silnejší subjekt…-

Keby tu bol silnejší subjekt, tak by už s prepáčením behali na toaletu. Tak by sa zľakli. Opäť je to hra. Im dobre padne každý druhý deň povedať, že nemajú žiadnu opozíciu, ktorá by im oponovala. A keď oponujeme, tak podaktorí nás už aj urážajú.

-K tým, ktorí si nedávajú servítku pred ústa, patria aj Igor Matovič či Alojz Hlina. Aj v súvislosti s nimi ste povedali, že parlament sa zhoršil, že dokonca aj za Slotu bolo lepšie…-

Čo sa týka rokovacieho poriadku, tak áno. Nechcel by som pána Slotu v parlamente, lebo bol nacionalista a všetko zneužíval smerom k tejto téme. Ale vedel, čo umožňuje rokovací poriadok a čo nie. Noví poslanci to síce hneď nemusia vedieť, ale mali by byť obozretnejší a mali by radšej dvakrát niečo prečítať a raz navrhnúť.

-To platí aj pre poslancov z iných strán, nie iba z OĽaNO?-

Reklama

V iných kluboch majú aj skúsených poslancov. Aj u nás poslanec, ktorý predtým nebol v parlamente, príde a opýta sa. To je ten rozdiel, že má v klube niekoho, kto mu poradí, ak nevie a nepozná ešte poriadne rokovací poriadok.

-Ako vnímate, že Hlina sa prihlásil k Ľudovej platforme KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd?-

Pán Hlina sa snaží dostať sa do systému skúsených poslancov. Robí chyby ako každý. Aj my sme ich robili. Ale on je inej nátury, vystupuje aj vtedy, keď máme pocit, že to nemá význam. Na druhej strane niekedy tak trafí klinec po hlavičke, ako sa nám to nikdy nepodarilo.

-Vy ste sa s ním dostali do konfliktu, pri ktorom ste mu ukázali prostredník…-

Ten konflikt bol médiami trochu nafúknutý. To gesto nepatrilo jemu, bola to reakcia na jeho neustále otázky, či Végha odvoláme. Tak som na to reagoval gestom, ktoré znamenalo, že toť ho odvoláme.

Reklama

-Takže už sa nehneváte a viete si predstaviť spoluprácu s ním?-

On sa ospravedlnil za to, že mal zlé informácie pokiaľ ide o pána Végha a aj ja som sa mu ospravedlnil a dá sa povedať, že máme dobré vzťahy.

-Hlina je jeden z poslancov, ktorí opustili poslanecký klub. Z KDH odišli poslanci, Procházka si vytvoril platformu. Ako hodnotíte takéto trieštenie pravice?-

Je to o tom, že niektorí, ktorí sú v opozícii, chcú mať väčší vplyv na politické dianie, a tak dochádza k triešteniu.

-V Moste-Híd odchody nehrozia?-

Nikdy nehovorte nikdy, ale dúfam, že nie.

-Prejdime ešte k prezidentovi a Čentéšovi. Stále ho nevymenoval za generálneho prokurátora. Smer-SD hovorí, že voľba bola veľmi spolitizovaná. Nebolo by dobré túto situáciu vyriešiť povedzme novou voľbou?-

Reklama

To nemôžete urobiť. Parlament kandidáta zvolil, prezident ho nevymenoval. Ale parlament sa teraz nemôže rozhodnúť, že to, čo zvolil, je dnes neplatné a zvolí sa nové.

-Opozícia vrátane Mosta-Híd tvrdí, že prezident má vymenovať Čentéša za šéfa GP. Ale nie je tá podľa Smeru-SD spolitizovaná voľba dôvodom na nevymenovanie?-

Ale kto spolitizoval tú voľbu? Jednoznačne Smer. Nehovorím, že noví poslanci do toho nevniesli nové veci ako fotenie hlasovacích lístkov. Ale ak niekto prepolitizoval voľbu generálneho prokurátora, tak to bol Smer. Nehovoriac o tom, že pán prezident pri vymenovaní pána Harabina neváhal a pri Čentéšovi čaká. Ja neviem, či na zázrak, alebo že ho kopne múza. Ale nevyzerá to tak, že by ho nejaká múza naháňala. Mal by Čentéša vymenovať. GP potrebuje šéfa. Ak niekto povie, že generálneho prokurátora netreba vymenovať, že GP funguje ďalej a nie sú tam problémy, tak nežije na Slovensku.

-Ešte sa vráťme k vedeniu parlamentu. Vy vo vedení po dlhom čase chýbate. Aké to bolo vrátiť sa do lavíc len ako poslanec?-

Je to oveľa menšia zodpovednosť a nervozita. Iste, bolo pohodlné byť podpredsedom parlamentu, všade ma vozili a podobne. Ale dnes jazdím sám a som spokojný.

-Takže vám to nechýba?-

Nechýba.

Reklama

-Na začiatku volebného obdobia ste sa ale s OĽaNO o post podpredsedu “bili”.-

Keď sme rokovali, každý prišiel s požiadavkami. Rokovali sme a OĽaNO prišli s tým, že tento post patrí im, lebo majú o troch poslancov viac. Ale kde to je napísané? A potom vznikol spor, pri ktorom ma Matovič označil za chrapúňa a podobne. On vždy potrebuje spor, tak ho urobil. Pritom ja som povedal, že nemám problém s tým, že tam nebudem, ja som sa na to miesto netlačil. Len tvrdím, že je potrebné, aby na tomto poste bol človek, ktorý bude zastupovať celú opozíciu, nie iba vlastnú stranu. A nemal by robiť chyby, ktoré následne zneužíva vládna moc.

-Miesto obsadila pani Jurinová, robí si svoju robotu dobre?-

To by mali zhodnotiť jej bezprostrední kolegova. Vlastné aktivity s nikým nejako nediskutuje. Ona zastupuje iba záujmy OĽaNO.

-Čo by ste želali parlamentu do roku 2013?-

Aby sme sa viac počúvali. Keby nás kolegovia zo Smeru viac počúvali, nemuseli by stále opravovať to, čo už prijali. Budú musieť prijímať ďalšie konsolidačné opatrenia preto, že nás nepočúvali. Keby sme sa navzájom trošku viac počúvali, myslím si, že by sa nám na Slovensku žilo lepšie. Nie nám poslancom, ale ľuďom, ktorí tu žijú.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali