Asymetrická odpoveď Putina zvýraznila Obamovu nemohúcnosť

Asymetrická odpoveď Putina zvýraznila Obamovu nemohúcnosť

Washington 31. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Harnik)

 

Americký prestížny denník Foreign Policy v článku Emily Tamkin s názvom “After Russians Promise Retaliation, Putin Decides Not to Expel U.S. Diplomats” označil Putinove riešenie nevypovedať recipročne amerických diplomatov ako geniálny krok.

Na snímke americký prezident Barack Obama (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke americký prezident Barack Obama (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin

Putin dokonca namiesto vyhostenia amerických diplomatov pozval deti amerických diplomatov na tradičné ruské posedenie pri jedličke a jasne s tým poukázal na skutočnosť, že sa s “politickou mŕtvolou” Obamom nemá o čom baviť a Obamu, rovnako ako jeho zúfalé a hysterické politické kroky považuje za nepodstatné a irelevenatné.

Reklama

Putinov krok pozitívne ohodnotil aj prezident Donald Trump, ktorý na svojom účte na Twitteri doslovne povedal “Great move on delay (by V. Putin) – I always knew he was very smart!” (“Vynikajúci ťah zdržať sa (odvety). Vždy som vedel, že je veľmi inteligentný!”) Americký prezident tak de facto vyjadril svoju úctu k Putinovej inteligencii a politickej prezieravosti i prehľadu.

 

Reklama

 

“Z taktického hľadiska je Putinov krok nevypovedať amerických diplomatov z Ruska ako nežiadúce osoby úplným politickým triumfom,” tvrdí Foreign Policy. Obamov pokus o politický úder s cieľom sťažiť pozície Donalda Trumpa po jeho príchode do Bieleho domu vyznel naprázdno a Putin svojou zdržanlivosťou opätovne poukázal na to, aký obrovský je intelektuálny rozdiel medzi ním a oficiálne najslabším prezidentom v americkej histórii.

Reklama

Obamovi sa nepodarilo sťažiť Trumpovi jeho politické pôsobenie na samom začiatku Trumpovej prezidentskej kariéry. Ak by Rusko vyhostilo amerických diplomatov, určitá časť politických elít v USA, ktorá sa nedokáže zmieriť so svojou drvivou porážkou v amerických prezidentských voľbách by sa pokúsila na stránkach mainstreamových denníkov, ktoré ešte ovláda, vyprodukovať vlnu hysterického proamerického besnenia, aby Trumpovi sťažila normalizáciu vzťahov s Ruskom.

Geniálny Putinov krok vyrazil týmto americkým figúrkam, ktorých politická existencia speje k očakávanému koncu, jednu z ich posledných zbraní z rúk a totálne dehonestoval ich zúfalé pokusy a snahy oddialiť vlastný politický koniec. Putin jasne poukázal na skutočnosť, že Rusko neprikladá ich politickým krokom a ďalšej politickej existencii žiaden význam a Obama i členovia jeho administratívy sú Rusom ľahostajní a nemienia sa nimi už ďalej zaoberať.

Navyše tento trápny krok Obamu a jeho administratívy sa uskutočnil v čase, kedy Rusi a Trumpova administratíva chystajú radikálne zmeny v ekonomickej i politickej oblasti. Už dnes väčšina ekonómov a politikov chápe, že po inaugurácii Trumpa sa ukončia aj ekonomické sankcie voči Rusku, a je zrejmé, že pozície a ďalšia existencia  najviac sprofanovaných proamerických elít v štátoch EÚ môžu byť vážne otrasená.

O osudy politických elít i sprofanovaných mainstreamových novinárov sa však netreba obávať, v príhodnej dobe väčšina z nich rýchlo prezlečie kabáty a mnohí z tých, ktorí ešte prednedávnom nevedeli prísť Trumpovi na meno, budú čoskoro “štekať a vrtieť servilne chvostom”  v Trumpovom mene.

Obzvlášť v činnosti prezliekania kabátov a servilnom poklonkovaní vynikajú niektoré politické elity a “mediálne kapacity” štátov východného krídla EÚ. Tieto východoeurópske elity a mediálne kapacity majú s “prezliekaním kabátov” naozaj bohaté skúsenosti, ktoré s prehľadom čoskoro dôsledne zúročia.

Reklama

V americkej tlači sa objavili aj informácie, že novým kandidátom na post veľvyslanca USA v Rusku sa môže stať Thomas Graham Jr., ktorý sa presadil v čase prezidentovania Georga Busha mladšieho. Momentálne Thomas Graham Jr. pôsobí ako riaditeľ v konzultantskej špeciálnej firme, ktorú svojho času založil Henry Kissinger.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali