Arcibiskup ospravedlňuje vlajky LGBT na rakvách v mexickej katedrále

❚❚

Bratislava 21. novembra 2023 (HSP/ Catholic News Agency/ Foto: Screenshot)

 

Podpredseda Mexickej biskupskej konferencie, arcibiskup Gustavo Rodríguez Vega, ospravedlnil vyvesenie vlajok LGBT na rakvy homosexuálneho aktivistu a jeho partnera počas ich pohrebu v Katedrále v Aguascalientes napriek škandálu, ktorý to vyvolalo medzi veriacimi. Informuje Catholic News Agency

LGBTQ
Ilustračné foto

Rakvy boli zakryté vlajkami počas pohrebnej omše nebinárneho sudcu a aktivistu Ociela Baena a jeho milostného partnera, ktorá sa konala 14. novembra ráno.

.

Obe telá sa našli so známkami násilia v Baenovom dome 13. novembra. Generálna prokuratúra štátu Aguascalientes vo vyhlásení zverejnenom v ten deň na Facebooku uviedla, že „všetko nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o osobnú záležitosť, keďže v rukách jedného zo zosnulých sa našiel ostrý nástroj.“

Niekoľko komentárov k príspevku spochybnilo rýchle závery vyšetrovateľov a tvrdilo, že išlo o zločin z nenávisti, pričom narážalo na Ulisesa Navu, aktivistu za práva homosexuálov, ktorý bol zastrelený v júli, keď odchádzal z podujatia organizovaného Baenom.

.

Ako vidieť na fotografiách a videách, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, na pohrebnej omši Baena a jeho partnera ľudia z jeho okolia umiestnili na rakvy vlajky LGBT.

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala 16. novembra, Rodríguez, ktorý je zároveň arcibiskupom Yucatánu, zdôraznil, že: „Baena a jeho partner sú “deti Božie a naši bratia”, a preto “sme ich v žiadnom prípade nemohli neprijať v kostole. Najmä keď rodina chcela, aby ich sem, do katedrály v Aguascalientes vzali.“

Na otázku agentúry ACI Prensa, ktorá je španielskym spravodajským partnerom CNA, o umiestnení vlajok arcibiskup uviedol, že „ak tieto vlajky, ktoré pre nich toľko znamenajú, umiestnia, tak to budeme rešpektovať.“

„Neexistuje žiadny problém,“ pokračoval podpredseda biskupskej konferencie, „pretože nebolo ich úmyslom nikoho uraziť. “

„Sú tiež vítaní na všetkých službách, ktoré môže Cirkev ponúknuť,“ uzavrel.

.

Kto bol Ociel Baena?

Baena sa narodil v Saltillo v roku 1984, vyštudoval právo na Autonómnej univerzite v Coahuile a získal doktorát z práva na Autonómnej univerzite v Durangu. Pôvodne zastával funkciu generálneho tajomníka Accords volebného súdu štátu Aguascalientes, ale v októbri 2022, po odchode Claudie Eloísa Díaz de León González, prevzal dočasnú funkciu sudcu, ktorú mal zastávať, kým federálny senát nevymenuje jeho nástupcu.

Baena, ktorý sa identifikoval ako “nebinárna” osoba, v rámci svojho LGBT aktivizmu požiadal, aby sa mu hovorilo “magistrade”. “Magistrade” je v španielčine vymyslené slovo, pretože správne sa píše magistrado (mužský sudca) alebo magistrada (ženská sudkyňa). V máji ako prvý dostal “nebinárny” pas, kategóriu vytvorenú vládou prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Zapojil sa do rôznych kontroverzií, 31. októbra rozrušil katolíkov, keď na sociálnych sieťach zverejnil svoju fotografiu preoblečený za Pannu Máriu.

Môžu byť vlajky LGBT vyvesené na pohrebnej omši?

.

V rozhovore pre ACI Prensa z 15. novembra páter Francisco Torres Ruiz, odborník na liturgiu z diecézy Plasencia v Španielsku, vysvetlil, že „nie je prípustné umiestňovať na pohrebných omšiach akýkoľvek druh symboliky, najmä ak táto symbolika predstavuje ideológie, ktoré sú v rozpore s kresťanskou antropológiou, teda ak sú proti viere.“

„Čo je prípustné, je, keď sa pochováva hlava štátu alebo vojak, ktorí majú svoj vlastný protokol, umiestnenie štátnej vlajky, vlajky krajiny, na rakve. Ale nikdy nie vlajku, ktorá by znehodnotila posvätné miesto, ktorým je kostol,“hovorí Ruiz.

„Počas pohrebnej slávnosti sa nemôže umiestniť ani žiadny iný symbol alebo fotografia zosnulého,“ vysvetlil, „pretože v kostole sú vždy jediné obrazy, jediné fotografie alebo ikony svätých alebo diecézneho biskupa alebo pápeža, ale nikdy nie zosnulého, ktorý sa pochováva.“

Prečo je pohrebná omša pre katolíkov dôležitá?

Ruiz vysvetlil, že pohrebná omša „nie je len ďalším obradom, ale je skôr posledným vyjadrením duchovného materstva Svätej Matky Cirkvi pre jej deti, ktoré odišli z tohto sveta na onen svet.“

„Kresťanské pohreby sú vždy akciou na pomoc pochovávanému, teda prosbou o večný odpočinok duše človeka, ktorý môže mať nejaký neodpustený hriech alebo nenapravenú vinu,“hovorí Ruiz.„Potom si myslíme, že je v očistci a Cirkev obetovaním tejto omše prosí za očistenie tohto človeka, za odpustenie jeho hriechov, aby mohol vstúpiť do nebeského kráľovstva,“dodáva.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali