Americkí politici musia očistiť svoje srdcia od “zlých” myšlienok

Americkí politici musia očistiť svoje srdcia od “zlých” myšlienok

Washington 27. októbra 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:AP/Stephanie Scarbrough)

 

Mitch McConnell, líder menšiny v Senáte USA (Republikánska strana), v nedávnom rozhovore pre médiá označil Čínu, Rusko, Severnú Kóreu a Irán za “novú os zla” a vyhlásil, že predstavujú priamu hrozbu pre USA. Táto rétorika, pripomínajúca fanatický a krutý jazyk stredovekej európskej “inkvizície”, z úst významného politika najmocnejšej krajiny 21. storočia, ktorá sa používa na opis Číny, hlavného obchodného partnera viac ako 140 krajín a regiónov, je absurdná a hlboko znepokojujúca. Nemôže to nevyvolať hlboké obavy o šialenosť americkej ideológie a o obrovské riziká, ktoré to môže priniesť

Senate Policy Luncheons Mitch McConnell
Na snímke vedúci predstaviteľ menšiny v Senáte USA Mitch McConnell

McConnell nie je prvý, kto vyslovil tieto slová, a vzhľadom na súčasnú nezdravú politickú atmosféru a zotrvačnosť v politike USA s najväčšou pravdepodobnosťou nebude posledný. Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a republikánska kandidátka na prezidentku Nikki Haleyová sa nedávno vyjadrila podobne, a to ešte intenzívnejším tónom. Medzi konzervatívnymi republikánmi nie je McConnell považovaný za najradikálnejšieho, ale teraz otvorene hovorí takéto veci. Je zrejmé, že polarizované myslenie a ideologická paranoja sa vo Washingtone rýchlo šíria. Krajina s najsilnejšou armádou na svete, ktorá koná spôsobom pripomínajúcim “inkvizíciu” – jednoducho, hrubo a extrémne -, bude mať určite desivé dôsledky.

Reklama

V protiklade k pojmu “zlo” je “spravodlivosť”. Označovanie druhých za “zlo” znamená, že ten, kto tak robí, je stelesnením “spravodlivosti” a prirodzene stojí na morálnej výslní. Ak sa druhá strana považuje za zlú, potom sa stáva vecou spravodlivosti zasiahnuť proti “zlej strane”, akoby človek konal v mene spravodlivosti. Spravodlivosť a zlo nenechávajú priestor na kompromis alebo koexistenciu; je to boj “zabi alebo budeš zabitý”. Ak bude táto extrapolácia pokračovať, svet sa stane ešte brutálnejším ako spoločnosť džungle.

Problém je v tom, kto určí, čo je “zlo” a čo je “spravodlivosť”? USA nepochybne chýba kvalifikácia. Používaním tohto binárneho, čierno-bieleho, dualistického myslenia na vnímanie dnešného rozmanitého sveta a riešenie mimoriadne zložitých medzinárodných vzťahov sa v skutočnosti samy menia na stranu “zla”.

Reklama

 

Vraždenie v mene demokracie

Koľko zločinov je spáchaných v mene spravodlivosti? Termín “os zla” opakovane spomínali americkí politici v rokoch po útokoch z 11. septembra. Hoci sa ciele menili, neustále sa ním označuje niekoľko krajín, ktoré sa USA snažia potlačiť. Vtedy USA napadli Irak s odôvodnením, že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia, čo sa neskôr ukázalo ako nepodložené.

V posledných rokoch USA pod zástavou “demokracie, slobody a ľudských práv” vyvolali množstvo vojen, konfliktov a humanitárnych kríz po celom svete. Keď sa americkí politici chvália “zlom” a “spravodlivosťou”, mali by sa najprv pozrieť na vlajku s hviezdami a pruhmi za sebou a zistiť, koľko krvi z nevinných životov zašpinila.

Teraz washingtonskí politici opäť označujú Čínu a Rusko, ktoré majú jadrové zbrane, za súčasť “osi zla”, čo nevyhnutne vedie ľudí k presvedčeniu, že si pripravujú verejnú mienku a hľadajú legitimitu na zasahovanie do záujmov iných krajín. Základným posolstvom frázy amerických politikov o “osi zla” je to, čo nazývajú “spolčením protiamerických síl”. V podstate ide o proces, ktorým sa USA snažia identifikovať a vytvoriť nepriateľov.

V kontexte hegemonistického príbehu Washingtonu “demokracia verzus autoritárstvo” sú tí, ktorí stoja na strane USA, považovaní za “spravodlivých”, zatiaľ čo tí, ktorí sú proti, sú označovaní za “zlo”. Toto binárne, dokonca extrémne myslenie na život a na smrť je najväčšou hrozbou pre svetový mier a ľudia na celom svete by sa proti nemu mali rozhodne postaviť.

Reklama

 

Nálepkovanie iných krajín

“Digitálne autoritárstvo”, “nový kolonializmus”, “ekonomický nátlak”, “ríša zla”, “veľký biely žralok”, “generačná hrozba”… Využívajúc svoju hegemóniu v diskurze, americkí politici neváhajú nálepkovať a označovať iné krajiny. Možno je podľa nich “šírenie fám také jednoduché, ako otvoriť ústa, zatiaľ čo vyvracanie fám si môže zlomiť nohu”. USA môžu iným krajinám narobiť problémy len niekoľkými pľuvancami, alebo im prinajmenšom vyvolať pocit znechutenia.

Zároveň môže Washington tieto nálepky použiť ako prostriedok na určenie ceny na medzinárodnej scéne. Tí, ktorí majú spoločné záujmy, dostanú nálepku “cnostných”, zatiaľ čo tí, ktorí neposlúchajú ich príkazy, dostanú nálepku “zlých”. Môže sa to zdať ako výnosný biznis, ale dlhodobo a hlboko poškodzuje dôveryhodnosť USA.

Čína nie je súčasťou žiadnej “osi zla”, a to je nespochybniteľné a nehodno to vyvracať. Tí, ktorí používajú tento termín, by mali preskúmať svoje vlastné srdce a očistiť ho od všetkých skutočne zlých myšlienok, ktoré v ňom prebývajú. Ak niektorí politici vo Washingtone hovoria takéto veci, možno ich odmietnuť ako šialencov. Ak je však takých, ktorí to hovoria, veľa, potom by sa Washington mal venovať kolektívnej introspekcii a zamyslieť sa. Túto záležitosť nemožno brať na ľahkú váhu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali