Americké armádne konvoje vyvolali v Čechách rozporuplné reakcie

Americké armádne konvoje vyvolali v Čechách rozporuplné reakcie

Praha 29. marca 2015 (TASR/HSP/Foto:Parlamentnilisty-Vít Hassan)

 

Demonštrácia solidarity či demonštrácia sily?

Prítomnosť vozidiel a vojakov amerických ozbrojených síl na českom území vyvolala dnes rozporuplné reakcie v rôznych lokalitách krajiny. Medzi stúpencami využitia územia ČR na tranzit počas návratu z manévrov v Pobaltsku na základňu v susednom Nemecku a jeho odporcami prebiehali podobne ako v sobotu v Prahe vášnivé diskusie, ale aj verbálne strety.

Reklama
Ľudia protestujú proti prechodu amerického konvoja

Na prejazd amerických vojakov boli zvedavé tisícky občanov, väčšina z nich to vnímala ako prejav spojenectva v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO), menšine to však prekážalo o to viac. Práve v prípade spomínanej minority nechýbali ani vlajky bývalého ZSSR, či transparenty s nápisom Stop NATO s logom Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), vyplýva z informácií internetového serveru Novinky.cz.

Vztýčeným prostredníkom a pokrikmi “privítal” amerických vojakov známy radikálny novinár a politický aktivista Adam B. Bartoš. Vedľa neho vítali vojakov proamerickí aktivisti s vlajkou s hviezdami a pruhmi. Keď začal na prechádzajúcu kolónu pokrikovať “Ami go home”, pristúpil k nemu jeden z prítomných policajtov a vyzval ho, aby tohto urážlivého rokovaní zanechal, zverejnil portál Parlamentnílisty.cz.

Reklama

Bartos následne vbehol pred ďalšiu kolónu, kde podľa prítomných vydržal 3-5 sekúnd, než bol z vozovky odvlečený prítomnými policajtmi. Nasledovala formálne procedúra zadržania. Podľa zverejnených informácií ho polícia prepustila po 15.00 hodine.

“Hodnotím kladne, že prechádzajú cez naše územie, sme súčasťou aliancie a i toto sa týka našej republiky. To, čo tadiaľto prešlo, nevidíte na našom území každý deň. Tá technika, čo tu je, to je špička americkej armády,” cituje server Petra Adamusa z Klubu vojenskej histórie Ostrava. Podľa vlastných slov mu je smutno z ľudí, ktorí proti konvoju protestujú. “Pretože predsa len sú to naši spojenci, a to čo tu predvádza časť našej populácie, to je hanba pre náš štát. Tí ľudia by sa mali nad sebou zamyslieť a uvedomiť si, na ktorej strane stojí naša republika,” dodal.

Podpredseda vlády ČR, predseda ľudovcov z KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes vo vysielaní verejnoprávnej Českej televízie zdôraznil, že v demokratickej spoločnosti má každý právo vyjadriť svoj názor. V danom prípade sa však podľa jeho slov venuje dianiu podstatne väčšia pozornosť ako by bolo vhodné, čo dáva väčší význam odporcom. Vášne, ktoré to vyvoláva v ČR, označil Bělobrádek za úplne zbytočné, pretože nejde i demonštráciu sily, ale demonštráciu solidarity.

Prvý americký konvoj prekročil hraničný priechod medzi Poľskom a Českom pri Náchode krátko pred 10.30 h. Druhá časť armádnej kolóny prekročila hraničný priechod pri Bohumíne o 10.40 h, odkiaľ americkí vojaci smerovali do Vyškova, kde prenocujú. Ich cestu pozdŕžala neplánovaná zastávka po poruche jedného z obrnených transportérov typu Stryker za diaľničným tunelom pri Klimkoviciach. Vo Vyškove potom popoludní vyvrcholila emocionálna diskusia medzi oboma tábormi, stúpencami a odporcami tranzitu, vystrčením holej zadnej časti tela jedného z aktérov. Tretia časť konvoja prešla hraničným priechodom pri Harrachove, kde tiež nechýbali odporcovia jeho presunu cez územie ČR, a to až krátko pred 17.00 h v dôsledku omeškania na poľskom území.

Armádne vozidlá USA s vojakmi sa vydali v uplynulú nedeľu v rámci akcie Dragoon Ride (Dragúnska jazda) z Estónska na trasu dlhú takmer 2000 kilometrov, ktorej cieľovým mestom je nemecký Vilseck.

Reklama

ru

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali