American Thinker: Rusko ukázalo, že vlastní zbrane, ktoré nemá nik iný, ani vojenské námorníctvo USA

American Thinker: Rusko ukázalo, že vlastní zbrane, ktoré nemá nik iný, ani vojenské námorníctvo USA

Washington 23. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Americké médiá živo diskutujú na margo udalostí v Sýrii a ruských leteckých útokov proti ozbrojencom Islamského štátu. Noviny American Thinker si všímajú zaujímavé skutočnosti a celkom triezvo analyzujú, čo sa ozaj deje v Sýrii a „na okolí“…

Na snímke zo záznamu ruského ministerstva obrany vojnová loď ruskej Kaspickej flotily vystreľuje raketu v Kaspickom mori
Na snímke zo záznamu ruského ministerstva obrany vojnová loď ruskej Kaspickej flotily vystreľuje raketu v Kaspickom mori

„Rusko demonštratívne vypálilo salvu okrídlených rakiet na ozbrojencov Islamského štátu z malých lodí vzdialenej Kaspickej flotily a nie z veľkých bojových lodí, ktoré sa nachádzajú blízko sýrskych brehov. Tým Moskva jasne dala najavo, že vlastní také zbrane, ktoré nemá nik iný na svete – ani americké námorníctvo,“ vysvetľuje autor článku Robert  Caskey.

Reklama

Poukazuje na to, že americký prezident Barack Obama sa posledné dva roky zaoberal tým, že sa snažil presvedčiť svet, že Rusko je slabé a nedokáže rázne zakročiť v Sýrii a celá jeho diplomatická stratégia nie je účinná. „Avšak sýrska kampaň Vladimíra Putina sa premenila na „výstavu“ nových moderných a veľmi účinných zbraňových systémov a naznačila Bielemu domu, aké straty môže zapríčiniť ruská armáda americkým ozbrojeným silám a ich spojencom,“ prízvukuje novinár.

„Medzitým kvôli Obamovej ľahostajnosti a tomu, že sa zrieka tých dohôd, ktoré USA majú v zahraničí, sa zistilo, že americká armáda nie je pripravená na vojenské operácie a zaostáva za niektorými krajinami. Ruské letecké údery veľmi prekvapili amerických vojenských analytikov. Rusi demonštrovali, ako sa vykonávajú skutočne účinné letecké útoky. Zdroje z vojenského letectva USA uvádzajú, že ruské lietadlá sú schopné vykonať najviac 20 letov denne, avšak v skutočnosti je to úplne inak. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské letectvo v priebehu jedného dňa uskutočnilo 88 bojových letov a zlikvidovalo 86 cieľov,“ pripomína Robert  Caskey.

Reklama

Poukazuje na to, že Rusko využilo iba malé vojenské lode, ktoré sa nachádzajú na základni v Kaspickom mori. „Rusi vypálili úplne nové okrídlené rakety Kalibr NK a zasiahli ciele v  Sýrii vzdialené 1,5 tisíce kilometrov. Tieto rakety, ktoré dávajú Rusom do rúk také esá, ktoré nemá ani vojenské námorníctvo USA, boli odskúšané ešte v r. 2012. Prečo Rusi vypustili tieto rakety z obrovskej vzdialenosti, keď majú veľkú flotilu pri sýrskych brehoch? Jednoducho ukázali Obamovi a budúcim potenciálnym nákupcom zbraní – čo všetko majú, a čo dokážu,“ zdôrazňuje americký novinár.

Pripomína, že v období, keď na čele Ruska stojí Putin, Rusko značne posilnilo všetky druhý vojsk – pozemné, letecké a námorníctvo s tým, aby v ničom nezaostávali za západnými či americkými – čo sa týka kvality, bojových schopností a palebnej sily. Prízvukuje, že Rusko všetky otázky čo sa týka modernizácie a posilnenia armády berie oveľa vážnejšie, ako súčasné vedenie USA.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali