Al-kaida je pre Francúzov iba dymovou clonou na rekolonizáciu Afriky

Al-kaida je pre Francúzov iba dymovou clonou na rekolonizáciu Afriky

Londýn 23. januára (HSP/RT – Infografika HSP)

 

Niekde je Al-kaida úhlavný nepriateľ, inde blízky spojenec

Pretože sa stále viac západných štátov zapája do konfliktu v Mali, rastie aj počet špekulácii o ich motívoch. Novinár a hlásateľ Neil Clark odpovedal RT na otázky a tvrdil, že intervencia má „iba ekonomické dôvody“.

Reklama

Niekoľko západných krajín už ponúklo Francúzsku, ktoré má zvýšiť svoju prítomnosť na 2500 vojakov v oblasti na budúci týždeň, že podporia jeho intervenciu v Mali.

Spojené kráľovstvo poskytuje logistickú vzdušnú podporu, zatiaľ čo USA spravodajský dohľad nad oblasťou a ďalšiu spravodajskú pomoc.

Reklama

Washington tiež oznámil, že poskytne dopravné lietadlá pre francúzske ozbrojené sily a zváži vyslanie tankovacích lietadiel.

Kanada sa pripojila k spojencom vyslaním ťažkej dopravnej techniky a nepriamo ju podporuje špecialistami, ktorí školia bojovníkov v susednom Nigeri.

Taliansko je pripravené poskytnúť logistickú podporu, ale k pozemnej operácii sa nepripojí. Taliansky minister obrany Giampaolo Di Paola v stredu v senáte povedal, že Taliansko obmedzilo svoju pomoc na logistickú podporu leteckej premávke.

Novinár Neil Clark povedal pre RT, že ekonomické dôvody boli za každým jedným západným vojenským dobrodružstvom za posledných 30 rokov a Mali nie je výnimkou.

UK je nápomocné tejto francúzskej kampani v Mali leteckou prepravou dodávok a niekoľkí britskí rukojemníci boli teraz zabití v Alžírsku. Ako príslušník dotknutého národa si myslíte, že britská verejnosť schvaľuje toto angažovanie sa vlastnej krajiny v konflikte?

Reklama

Myslím, že verejnosť je tým, čo sa tu stalo veľmi znepokojená, pretože David Cameron strávil väčšinu minulého roka fandením islamistickým povstalcom v Sýrii a teraz odrazu zistil, že islamskí rebeli v Mali sú najväčším nebezpečenstvom pre svet a musíme zasiahnuť. Británia musí pomôcť Francúzsku, bez ohľadu na dôsledky ktoré to bude pre ňu mať. A ja si myslím, že je to veľmi zavádzajúca politika. Bohužiaľ sa zdá znepokojujúce všetko, čo dnešná politická elita Británie robí. Myslím si, že verejnosť je veľmi znepokojená tým čo sa deje.

Čo z toho bude Veľká Británia mať – čo sa snaží Londýn získať podporou Francúzka?

Je to veľmi zaujímavé, pretože v roku 211 boli David Cameron a William Hague ľuďmi, ktorí sa najhlasnejšie a najagresívnejšie zasadzovali za zosadenie plukovníka Kaddárího. A teraz tí istí ľudia – Cameron a Haagu tvrdia, že sa treba zapojiť do operácie v Mali proti Al-kajde, aby sa nedostala k moci. Vtom vidím reálny, skutočný nesúlad, pokrytectvo. Prečo je boj proti Al-kaide v Afrike odrazu najväčšou úlohou? Prečo hráme takú aktívnu úlohu v zosadzovaní vodcov? Čo z toho Británia má? Myslím, že to čo sa teraz deje, je to, že hrozba Al-kaidy je používaná ako dymová clona pre opätovnú kolonizáciu severnej Afriky silami NATO, Francúzska, Británie a USA.

Myslíte si, že je dôvod, prečo tie isté štáty ignorujú vzostup Al-Káidy v Sýrii?

Rozhodne! Pretože, samozrejme, jeden z najväčších mýtov v medzinárodných vzťahoch je, že západné mocnosti sú za posledných 20-30 rokov neúprosne proti Al-Kaide. Nie sú. Iba používajú hrozbu Al-Kaidy. Za určitých okolností napadnú niektoré krajiny, ako je Afganistan. Ale inde vlastne podporujú militantov Al-Kaidy, aby zvrhli sekulárne režimy, ako v Sýrii a Líbyi. Je to monštruózne ako Frankenstein, a samozrejme to všetko má počiatky v Afganistane v osemdesiatych rokoch, keď radikálne islamské skupiny boli použité západom, aby pomohli poraziť Červenú armádu. A to všetko je súčasťou tejto politiky.

Reklama

Ako ďaleko môže britská účasť v severnej Afrike potenciálne ísť – a aké ďalšie výsledky by mohla priniesť?

Myslím, že Británia sa bude stále viac a viac angažovať v konflikte, pretože minulý týždeň nám David Cameron hovoril, že si jednoducho nemôžeme dovoliť, aby islamisti prevzali moc v Mali. Pred niekoľkými dňami zase povedal, že to naozaj nie je jedno, či sa islamisti zmocnia moci v Mali. Mám skutočne strach, myslím, že neokolonialisti nemajú svoju vojnu, ktorú plánovali proti Sýrii a tak to teraz vyzerá, že sme sa všetci rozhodli pre podporu tohto zásahu proti Mali.

Afrika má veľa nevyužitých prírodných zdrojov. Ktoré krajiny sa najčastejšie zaujímajú o ich získanie alebo sa snažia rozšíriť tam svoj vplyv? A ako by sa mohli tieto ich záujmy spojiť?

Francúzska ekonomika je vo veľmi zlom stave. Hollande dúfa, že úspešný zásah v Mali by zvýšil jeho popularita doma. Francúzsko má najväčší podiel jadrovej energie na svete pociťuje nedostatok uránu, pričom Mali je veľkým producent uránu. Takže si myslím, že Francúzsko má ekonomické dôvody. A myslím, že ekonomické dôvodov sú za každou západnou intervenciou v posledných 30 rokoch. Ak sa pozrieme späť na útoky na Juhosláviu, Sýriu, líbyjskú vojnu – tu všade išlo o vojenské operácie zaodeté rúškou humanitarizmu. Ale samozrejme humanitárne neboli. Sú to ekonomické intervencie. Západ potrebuje suroviny, západ chce získať kontrolu nad politikmi a zdrojmi v tomto regióne. Aj preto NATO presúva svoj záujem do severnej Afriky. Vzrastajúca hrozba Al-Kaidy je naporúdzi. Keď NATO opustí Afganistan, môže sa premiestniť do severnej Afriky.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali