“Aké odoberanie dieťaťa, preboha?! Aké izolovanie matky? Ako vôbec môžu tak surovo pristupovať k prvorodičke?” Blaha reaguje na prípad rodičky z Košíc. Podľa polície žena bez rúška “trucom” na hodiny zamestnala zdravotníkov

“Aké odoberanie dieťaťa, preboha?! Aké izolovanie matky? Ako vôbec môžu tak surovo pristupovať k prvorodičke?” Blaha reaguje na prípad rodičky z Košíc. Podľa polície žena bez rúška “trucom” na hodiny zamestnala zdravotníkov

Bratislava 25. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha sa v nedeľu v statuse na sociálnej sieti vyjadril ku prípadu mladej mamičky, ktorá pred pôrodom odmietla test na covid-19, pričom nemocnica v Košiciach ju to neho doslova tlačila a hrozila aj izoláciou od bábätka. Stanovisko publikovala aj Polícia SR.

Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) počas rokovania 4. schôdze parlamentu v Bratislave 1. apríla 2020.

Blaha uviedol, že Slovenskom dnes otriasol škandál z košickej nemocnice. “Teraz som sa o tom dozvedel a neveriacky krútim hlavou. Ak sa to potvrdí, musia padať hlavy,” tvrdí poslanec parlamentu z radov opozície.

Reklama

“Mladej mamičke sa tesne pred pôrodom vyhrážali, že ju nezoberú na príjem, ak nepodstúpi test na covid. Zároveň sa jej vyhrážali, že je odoberú dieťa a dajú ho na 10 dní do izolácie od matky. Dokonca bola na pôrodnú sálu privolaná polícia, aby riešila domnelý priestupok matky, ktorá sa nedala testovať.”

Poslanec Blaha v tejto súvislosti tvrdí, že Matovičova vláda vytvorila v spoločnosti takú mieru paniky a nenávisti, že už sa k ľuďom správajú “ako gestapáci”. “Toto je cez všetky čiary! Kde je minister zdravotníctva? Okamžite by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť! Toto je pomyselná posledná kvapka!”

Reklama

“Aké odoberanie dieťaťa, preboha?! Aké izolovanie matky? Aké odmietnutie lekárskeho zákroku? Aké vyhrážanie sa?! Ako vôbec takto surovo môžu pristupovať k prvorodičke? Čo má toto znamenať?

Tu ide podľa slov Blahu o neuveriteľné zásahy do slobody občana, do práv matky a do práv dieťaťa. “Takéto niečo si nedovoľovali ani nacisti v 30.rokoch.”

“Keby na mieste nebola právna zástupkyňa mladej prvorodičky, kto vie, ako by to dopadlo. Našťastie, právničke sa podarilo mamičku ochrániť a nemocnica od svojej šikany ustúpila. Ale tá pachuť ostáva. Oni už vstupujú do tých najintímnejších sfér, ohrozujú rodinu, ohrozujú detičky. Ak už im nie sú sväté ani práva matky, čo budú páchať ďalej?”

Ľuboš Blaha ďalej napísal, že v súčasnosti to vyzerá tak, že sa rútime do totality. “A za všetko môže Matovičova vláda, ktorá robí z ľudí bez testu triednych nepriateľov. Ak sa nechceš testovať, treba ťa zbaviť všetkých práv. Ešte aj dieťa ti odoberieme! Už len čakám, kedy ľuďom bez testu dajú povinnosť nosiť žltú hviezdu na kabáte.”

Dodal, že podľa informácií, ktoré právnička uverejnila na sociálnej sieti, o prípad sa už zaujíma aj detská ombudsmanka a pevne verím, že na košickú nemocnicu pôjde zo strany poškodenej žaloba. “Právna zástupkyňa zjavne vie, čo má robiť. Statočná žena.”

Reklama

“Ešte raz opakujem – aj v núdzovom stave ľudia majú svoje práva. Nebojte sa za ne bojovať. Prípad z Košíc ukázal, že aj nad totalitnou mašinériou sa dá vyhrať. Musíme na tieto prípady upozorňovať, musíme na vládu politicky tlačiť. Hľadáme právne cesty, ako napadnúť šikanózne opatrenia zo strany vlády, ktorá sa ľuďom vyhráža vyhladovaním, ak nepôjdu na test. Robíme, čo sa dá.”

Tu je podľa krásne vidieť, ako sa ľudia dokážu brániť. “Mladej mamičke Jane a jej právnej zástupkyni patrí úcta a vďaka! Je to veľká vzpruha pre všetkých! Odoberanie detí matkám – tu už končia všetky žarty. Horší ako covid je vírus neľudskosti, a ten sa kvôli šialenej vláde šíri rýchlejšie ako sama pandémia”

 

Taraba: Slovensko sa stáva unesený štát

O incidente dnes informoval taktiež poslanec Tomáš Taraba z KDŽP: “V košickej nemocnici podľa telefonátov, ktoré nám boli poslané do mailov, chceli zobrať mladej mamičke dieťa, ak sa nedá otestovať na covid. Slovensko sa mení na sanitárnu totalitu, kedy v rukách úzkej skupiny nikým nevolených ľudí sa dostala neobmedzená moc.”

Taraba podotýka, že test na covid aj keď s nulovou výpovednou hodnotou, sa stáva dnes kvôli koalícii, vstupenkou ku slobode a právu zarábať si na živobytie.

Reklama

“Koalícia pošliapáva práva a slobody ľudí. Nikdy sa s týmto nezmierime a je nás dosť. Slovensko sa stáva unesený štát a vrátime ho do rúk občanom. Táto negatívna skúsenosť náš národ nakoniec posilní.”

 

Reakcia Polície SR

K celej veci sa rozhodla prostredníctvom Facebooku podať vyjadrenie aj Polícia SR. Uviedla, že “rodička bez rúška odmietala aj covid test a svojim trucom na hodiny zamestnala zdravotníkov”.

Polícia okrem tohto krátkeho komentára ďalej zverejnila status Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré reagovalo aj na slová Ľuboša Blahu.

“Internetom sa masívne šíri správa o “škandále” v košickej nemocnici, prinášame vyjadrenie od Univerzitnej nemocnica L. Pasteura Košice, aby ste si mohli urobiť predstavu o tom, čo sa tam naozaj dialo,” píše ministerstvo.

„V piatok, 23.10.2020 vo večerných hodinách bola na Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie UNLP Košice prijatá pacientka, ktorá odmietla absolvovať COVID test. Odmietala používať osobné ochranné prostriedky (rúško), a akceptovať primerané obmedzenia v súvislosti so zabezpečením ochrany nielen pacientky, ako aj iných pacientov, ale aj zdravotníckeho personálu.”

“Zdravotnícky personál, z dôvodu zachovania preventívnych epidemiologických opatrení pristupoval k pacientke v špeciálnom osobnom ochrannom oblečení. Riziko nákazy vzhľadom na absenciu testovania nebolo možné vylúčiť.”

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že pacientka celé hodiny odmietala komunikovať s lekármi a ostatným službukonajúcim personálom, ktorý ju so všetkou odbornou starostlivosťou s dôrazom na jej ochranu a ochranu dieťaťa poučil o aktuálnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti. “Pacientka komunikovala prostredníctvom mobilného telefónu len prostredníctvom svojej právnej zástupkyne, ktorá ju motivovala vo vytrvaní „nenosenia rúška“ a pod.”

“Pacientke bola ponúknutá možnosť, že bude prijatá bez COVID testu, ale bude z dôvodu preventívnych opatrení izolovaná a personál bude pracovať v osobných ochranných pracovných prostriedkoch, čo odmietla. Situácia bola mimoriadne nepríjemná, stresujúca a vyčerpávajúca pre všetkých: pacientku (jej dieťa) a aj zdravotníkov, ktorí denne s nasadením vlastného zdravia poskytujú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom.”

Ministerstvo potvrdilo informáciu, že prizvané boli aj policajné zložky. “Aby situáciu zdokumentovali, nakoľko pacientka odmietala rešpektovať opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia.”

Reklama

V nočných hodinách (23.10.2020) sa podarilo vysvetliť pacientke priebeh pôrodu na 5. poschodí spolu s poučením, že personál k nej bude pristupovať v ochranných prostriedkoch a oblekoch a aj pôrod bude vedený v tomto režime. Nakoniec pacientka súhlasne prejavila vôľu, podpísala súhlas s hospitalizáciou a bola prijatá v zvýšenom hygienicko-epidemiologickom režime.”

“Dnes, v nedeľu 25.10.2020 pacientka porodila zdravé dieťa, pôrod prebiehal bez komplikácii. Vzhľadom na skutočnosť, že právna zástupkyňa pacientky postupovala v celom prípade mimoriadne neštandardným spôsobom, ktorý komplikoval celý proces prijatia a pôrodu pacientky, ako aj prácu zdravotníkov, UNLP Košice podnikne právne kroky.”

Nemocnica a ministerstvo ďalej uviedli, že vzhľadom k tomu, že sa prostredníctvom sociálnych sietí šíri výzva na organizovanie protestov v súvislosti s týmto prípadom, UNLP Košice kontaktovala policajné zložky, aby boli v areáli nemocnice dôsledne dodržané opatrenie núdzového stavu.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:46

Nezvestného mexického biskupa Salvadora Rangela (78) našli živého v nemocnici v meste Cuernavaca. Nezvestný bol od soboty a podľa súdneho zdroja sa mohol stať obeťou únosu.

08:45

Sopka Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi vybuchla už druhýkrát za uplynulé dva týždne. Pri erupcii vychrlila popol do výšky takmer dvoch kilometrov a miestne úrady preto uzavreli letisko v meste Manado. 

V Indonézii opäť vybuchla sopka Ruang
Na snímke dym stúpa zo sopky Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali