Afrika, nová základňa terorizmu

Afrika, nová základňa terorizmu

Svet 21. augusta 2014 (HSP/RT/Foto:TASR)

 

V Afrike sú  obrovské územia, kde neplatí právo, a tie sú ďaleko od hlavných amerických vojenských základní

Zatiaľ čo sa oči sveta upierajú na Irak, kde je jasne vidieť všetky chyby katastrofálnej americkej politiky (vrátane boja s terorizmom), v ďalšej časti sveta sa radikalizuje islamský extrémizmus, píše taliansky novinár Tomaso Clavarino.

Reklama
Ilustračné foto

Aj bez značného množstva dolárov pochádzajúcich zo Saudskej Arábie, Kataru a Kuvajtu, ako je tomu v prípade Sýrie a Iraku, našiel v Afrike islamský extrémizmus živnú pôdu pre svoj rozkvet.

V rokoch 2013 a 2014 boli Keňa, Somalsko, Alžírsko, Mali, Nigéria a Tunisko dejiskom najkrvavejších teroristických útokov aké africký kontinent kedy videl. Africké teroristické skupiny získavajú stúpencov predovšetkým preto, že africkí islamisti sú schopní využiť skutočnosť, že mnoho krajín kontinentu má priepustné hranice, napadnuteľné a skorumpované vlády či objavujúci sa vzostup drog, ktorý poskytuje stály zdroj príjmov.

Reklama

V Afrike sú tiež obrovské územia, kde neplatí právo, a tie sú ďaleko od hlavných amerických vojenských základní, preto je pre Spojené štáty ťažké poskytnúť efektívnu iniciatívu v boji s terorizmom.

Toto sú podľa Clavariniho dôvody, prečo boli islamisti schopní dobyť sever Mali, a použiť to ako základ pre plánovanie úderov v Nigéri a Alžírsku. A to je len jeden z príkladov.

 

Teroristické skupiny

V severnej Afrike sa počet islamských teroristických skupín napojených na al-Káidu zvyšuje. Príkladom je oddiel al-Mulathameen – Maskovaní, ktorý je pod vedením alžírskej Mokhtar Belmokhtar. Ďalšími islamistickými militantnými skupinami sú Ansar Dine pod vedením blízkych spojencov Kaddáfiho Iyad Ag Ghaly, al-Káida v islamskom Maghrebe (AQIM) a tiež Ansar al-Sharia v Tunisku.

Reklama

Podľa mnohých analytikov teroristické skupiny verbujú bojovníkov vracajúcich sa zo Sýrie. Militantný islam nabral v Saheli na sile po páde režimu Muammara Kaddáfiho v roku 2011. Rovnako ako aj v Iraku nesú za túto skutočnosť zodpovednosť aj západné krajiny. Napríklad francúzskej intervencii v Mali sa čiastočne podarilo dostať krajinu z rúk islamistickej milície, ale na druhej strane sa skupiny rozšírili do ďalších regiónov predstavujúc obrovskú hrozbu pre mnoho krajín.

Ďalším príkladom aktivít militantného islamu je západná Afrika. V Nigérii pôsobí teroristická skupina Boho Haram, ktorá chce vytvoriť islamistický štát založených na práve šária. Skupina už zabila stovky ľudí pri útokoch na školy, vojenské základne a kostoly. Informácie, že Boho Haram sa pokúša spojiť s al-Káidou prepojenými skupinami v Afrike, a tým rozšíriť vplyv islamu, nie je podľa Clavariniho žiadnou novinkou. Podľa jeho ďalších vyjadrení v skutočnosti členovia tejto teroristickej skupiny vycestovali do Somalska, kde boli vyškolení vodcami skupiny al-Šabáb.

Militantná skupina pôsobiaca v Somalsku, al-Šabáb, je odnožou Zväzu islamských súdov, ktorý bol zbavený moci etiópskou armádou v roku 2006. Teroristická skupina al-Šabáb je zodpovedná za jedny z najhorších zverstiev – medzi najznámejší patrí útok na nákupné stredisko Wesgate v Nairobi, ktorý sa odohral v roku 2013. Skupina tiež vykonala teroristické útoky v Keni a Ugande.

Je preto vhodné sledovať jedným okom Sýriu i Irak a druhým Afriku, pretože je pravdepodobné, že ďalšie prejavy militantného islamu prídu z tejto oblasti, dodáva na záver Clavarino.

ru

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali