Americká armáda priznala, že podnikla útok neďaleko kundúzskej nemocnice

Americká armáda priznala, že podnikla útok neďaleko kundúzskej nemocnice

Kábul 3. októbra AKTUALIZOVANÉ 21:28 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Musadeq Sadeq)

 

Traja zamestnanci organizácie Lekári bez hraníc (MSF) prišli o život a 30 je nezvestných po nočnom výbuchu v blízkosti ich nemocnice v severoafganskom meste Kundúz. Explózia mohla byť výsledkom amerického náletu na bojovníkov hnutia Taliban, ktorí Kundúz obsadili v pondelok, informovali svetové agentúry

Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz.
Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz.

Lekári bez hraníc vo vyhlásení uviedli, že k bombardovaniu došlo dnes o 02.10 h miestneho času (v piatok o 23.40 h SELČ). Viacero zásahov dostalo úrazové centrum, ktoré bolo ťažko poškodené. V čase bombardovania bolo v nemocnici 105 pacientov a ich opatrovateľov a viac ako 80 domácich a zahraničných členov personálu.

Reklama

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus povedal, že americká armáda vykonala nálet na Kundúz o 02.15 h, pričom “mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení”. Incident je podľa Tribusa predmetom vyšetrovania. Hovorca dodal, že od utorka išlo o dvanásty americký nálet v oblasti Kundúzu.

Taliban obsadil hlavné mesto rovnomennej provincie v pondelok. Afganskej armáde sa ho za podpory americkej armády podarilo dobyť späť vo štvrtok, podľa obyvateľov však boje v uliciach a na predmestiach neutíchajú.

Reklama

Lekári z MSF oznámili, že v dôsledku bojov ošetrili od pondelka 394 ľudí. Mesto je stále bez elektriny a vody, problémy sú tiež s dodávkami potravín a zdravotníckeho materiálu, keďže afganská armáda stále pokračuje vo vyčisťovacej operácii.

Taliban využil útok na svoju propagandu. “Američania zaútočili na civilnú nemocnicu a zabili mnohých lekárov a pacientov. Neošetrovali tam bil žiadneho nášho bojovníka a napriek tomu na ňu zaútočili,” napísal jeho hovorca Zabihulláh Mudžahíd vo vyhlásení pre novinárov.

V Afganistane prebieha operácia Rozhodná podpora (Resolute Support) pod vedením NATO, ktorej cieľom je cvičiť a radiť afganským bezpečnostným silám. Tá  odštartovala po tom, čo sa koncom roka 2014 skončila vojenská bojová misia zahraničnej koalície. V krajine však zostalo niekoľko tisíc zahraničných vojakov.

 

AKTUALIZOVANÉ 11:25

Reklama

Počas nočného bombardovania bola niekoľkokrát zasiahnutá a poškodená špecializovaná traumatologická nemocnica Lekárov bez hraníc v afganskom meste Kundúz. Traja ľudia prišli o život a 30 je stále nezvestných. Ako TASR informovala Míla Janišová z českej pobočky Lekári bez hraníc, medzi zabitými spolupracovníkmi organizácie nie sú žiadni Slováci ani Česi.

“Lekársky tím na mieste nepretržite pracuje, aby sa postaral o zranených pacientov a personál nemocnice,” opísala Janišová situáciu.

Operačný riaditeľ Lekárov bez hraníc Bart Janssens vyjadril šok nad týmto útokom a úmrtím ľudí. Presný počet obetí stále nie je známy. Zároveň vyzval všetky bojujúce strany, aby rešpektovali bezpečie zdravotníckych zariadení a personálu.

Lekári bez hraníc ošetrili od pondelka, keď Kundúz obsadili bojovníci hnutia Taliban a prepukli tam boje, 394 zranených. V čase bombardovania bolo v nemocnici 105 pacientov a ich ošetrovateľov a viac než 80 medzinárodných a miestnych spolupracovníkov organizácie.

Táto nemocnica je jediným takýmto zariadením v celom severovýchodnom Afganistane, ktoré poskytuje bezplatnú úrazovú starostlivosť. “Zdravotníci ošetrujú všetkých pacientov na základe ich zdravotných potrieb bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie, etnickú a politickú príslušnosť,” poznamenala Janišová.

Reklama

Organizácia začala pracovať v Afganistane v roku 1980.

K bombardovaniu podľa vyhlásenia Lekárov bez hraníc došlo dnes o 02.10 h miestneho času (v piatok o 23.40 h SELČ). Explózia mohla byť výsledkom amerického náletu na bojovníkov hnutia Taliban.

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus povedal, že americká armáda vykonala nálet na Kundúz o 02.15 h, pričom “mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení”. Incident je podľa Tribusa predmetom vyšetrovania.

 

AKTUALIZOVANÉ 14:54

Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz
Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz

Škody na nemocnici Lekárov bez hraníc (MSF), ktorá pôsobila v severoafganskom meste Kundúz, narastajú. O tom, či bude v budúcnosti ešte poskytovať zdravotnícku starostlivosť, je podľa riaditeľa českej pobočky organizácie Pavla Grubera, ešte skoro hovoriť.

“Nemocnica je skutočne veľmi poškodená. Ak nebude môcť fungovať, tak to bude veľká rana pre celý región, pretože ani vládna nemocnica v Kundúze nefunguje a naša nemocnica bola posledným traumatologickým centrom, ktoré poskytovalo život zachraňujúcu starostlivosť. Pokiaľ nebude fungovať, tak tamojší obyvatelia stratia prístup k zdravotnej starostlivosti,” uviedol v Gruber telefonickom rozhovore pre TASR.

Najnovšia potvrdená informácia hovorí o deviatich mŕtvych spolupracovníkoch MSF a 37 ťažko zranených osobách, z toho je 19 pracovníkov Lekárov bez hraníc.

V čase útoku sa v nemocnici nachádzalo vyše 100 pacientov a 80 medzinárodných a miestnych spolupracovníkov organizácie, ale nepracoval tam žiadny slovenský ani český lekár. Avšak v nemocnici sa počas jej fungovania vystriedalo niekoľko slovenských aj českých lekárov. “Pracovala tam slovenská anestéziologička, dvaja českí chirurgovia. Jeden český chirurg tam mal odletieť dnes ráno, ale vzhľadom na situáciu sa jeho odchod pravdepodobne odloží,” poznamenal Gruber.

Podľa neho išlo o bezprecedentný útok, ktorý sa v takejto miere a podobe ešte nestal. Organizácia evidovala napríklad útoky na svoje zariadenia v Sýrii. “Ale tento útok bol bezprecedentný. Bojujúce strany vedeli, kde nemocnica je. Mali GPS súradnice. Dokonca máme správy, že keď začalo bombardovanie, tak sme o tom informovali zástupcov armády, napriek tomu bombardovanie pokračovalo ešte ďalších 30 minút,” povedal Gruber.

Reklama

Lekári bez hraníc naliehavo žiadajú vysvetlenie, čo sa presne stalo a ako mohlo prísť k podobnej tragédii.

Nemocnica MSF v Kundúze je jediným zariadením svojho druhu v celom severovýchodnom Afganistane, ktoré poskytuje bezplatnú úrazovú starostlivosť. Od pondelka, keď Kundúz obsadili bojovníci hnutia Taliban a prepukli tam boje, ošetrila 394 zranených. Väčšina mala podľa Grubera zranenia na hlave, na končatinách a v oblasti brucha spôsobené guľkami. Zariadenie ako klasické traumatologické centrum ošetrovalo napríklad aj obete dopravných nehôd.

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus povedal, že americká armáda vykonala nálet na bojovníkov hnutia Taliban v Kundúze o 02.15 h, pričom “mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení”. Incident je podľa Tribusa predmetom vyšetrovania.

 

AKTUALIZOVANÉ 17:40

Reklama

Na 16 mŕtvych a 37 ťažko zranených sa zvýšil počet obetí útoku amerických vzdušných síl na nemocnicu humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ku ktorému došlo v noci nadnes v severoafganskome meste Kundúz. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne MSF Christiane Winjeovej.

Zo 16 ľudí, ktorí pri útoku zahynuli, je deväť pracovníkov MSF a sedem pacientov, z toho tri deti. Z 37 zranených je 19 pracovníkov MSF, z ktorých piati sú v kritickom stave, a 18 pacientov a členov personálu nemocnice.

Podľa kancelárie afganského prezidenta Ašrafa Ghaního veliteľ spojeneckých síl v Afganistane americký generál John Campbell sa za útok na nemocnicu MSF ospravedlnil.

 

AKTUALIZOVANÉ 18:02

Reklama

Slovenský rezort diplomacie vyjadril hlboké poľutovanie nad bombardovaním nemocnice Lekárov bez hraníc v severoafganskom meste Kundúz.

“Podľa informácií, ktoré zatiaľ máme k dispozícii, nie sú medzi obeťami tohto tragického útoku slovenskí občania a na ministerstvo ani na naše veľvyslanectvo v Teheráne, odkiaľ pokrývame Afganistan, sa dosiaľ nikto v tejto súvislosti neobrátil,” uviedol pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Na 16 mŕtvych a 37 ťažko zranených sa zvýšil počet obetí útoku amerických vzdušných síl, ktorý zasiahol aj nemocnicu humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Zo 16 ľudí, ktorí pri útoku zahynuli, je deväť pracovníkov MSF a sedem pacientov, z toho tri deti. Z 37 zranených je 19 pracovníkov MSF, z ktorých piati sú v kritickom stave, a 18 pacientov a členov personálu nemocnice.

Podľa kancelárie afganského prezidenta Ašrafa Ghaního veliteľ spojeneckých síl v Afganistane americký generál John Campbell sa za útok na nemocnicu MSF ospravedlnil.

 

AKTUALIZOVANÉ 21:28

Reklama
Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz.
Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz.

Americká armáda priznala, že v noci nadnes podnikla letecký útok proti Talibanu v blízkosti nemocnice v severoafganskom meste Kundúz, ktorú prevádzkuje medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa najnovšej bilancie MSF si bombardovanie nemocnice vyžiadalo minimálne 19 mŕtvych a 37 zranených. Čo presne sa stalo a kto je za útok zodpovedný zatiaľ nie je jasné. MSF uviedlo, že sú za ním pravdepodobne stoja medzinárodné koaličné sily pod vedením USA.

Americká armáda dnes večer pripustila len to, že podnikla útok “v okolí” kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

Armáda USA ubezpečila, že už začala celú záležitosť vyšetrovať. Dôkladné objasnenie “tragickej udalosti” prisľúbil aj šéf Pentagónu Ash Carter.

Kancelária afganského prezidenta vo večerných hodinách dementovala svoje skoršie vyjadrenie o údajnom ospravedlnení za útok zo strany veliteľa spojeneckých síl v Afganistane. Kancelária následne spresnila, že americký generál John Campbell súvislosti s útokom “vyjadril sústrasť” afganskému prezidentovi Ašrafovi Ghanímu.

Podľa údajov MSF prišlo pri nočnom bombardovaní nemocnice o život najmenej 19 ľudí vrátane troch detí a 12 miestnych zamestnancov. Medzi mŕtvymi je sedem pacientov z jednotky intenzívnej starostlivosti. Zranenia utrpelo 37 ľudí, z toho 19 zamestnancov a 18 pacientov a ošetrovateľov. Piati zo zranených členov nemocničného personálu sú v kritickom stave a približne 30 ľudí je stále nezvestných. V čase útoku sa v nemocnici nachádzalo viac ako 100 pacientov, uviedla agentúra AP.

Podľa vyjadrení afganských činiteľov sa v nemocnici ukrývali bojovníci Talibanu, ktorí odtiaľ zaútočili na prelietajúce poškodili nemocničnú budovu. MSF sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, či sa v nemocničnom areáli nachádzali nejakí talibovia.

Reklama

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd al-Husajn označil útok za nemocnicu za neospravedlniteľný čin. Ak sa preukáže, že išlo o zámerný útok, mohol by byť kvalifikovaný ako vojnový zločin, vyhlásil komisár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali