Adoptuj si Gréka. Bude za teba robiť všetko!

Adoptuj si Gréka. Bude za teba robiť všetko!

Atény 25. februára 2015 (HSP)

 

Adoptuj si Gréka – lacno, za 1000 euro. Bude za teba robiť všetko… na čo nemáš čas: chrápať do 11. hodiny, obedovať 2 hodiny, dodržiavať siestu po obede, každú chvíľu si odbehne na kávu, večer bude vysedávať v bare do záverečnej a potom zasa chrápať do 11. hodiny…

Akú budeš mať výhodu? Budeš mať čas, aby si za mizernú mzdu, na mizernom pracovisku drel od rána do večera – aj v piatky, aj v sviatky… Navyše, ak ti postačia sily a peniaze, si môžeš adoptovať Španiela, Taliana alebo iného Rumuna…

Reklama

Európska únia nechce adoptovať Grékov. Tvrdo žiada, aby si utiahli opasky, splatili všetky dlhy, konečne začali robiť reformy, vlastne – aby konečne začali robiť, aspoň niečo… Gréci sa síce dokázali na poslednú chvíľu dohodnúť s veriteľmi na novom programe splácania svojho dlhu, ale záleží na tom, pomôže im to? Sotva. Je to skôr iba odsúvanie veľmi akútnych problémov na neurčito: čo nemusíš urobiť dnes, možno urobíš zajtra… ak na to bude čas, vôľa a nálada. Práve to, čo Grékom často chýba.

Fraška zvaná „Grécka kríza“ za blíži k záveru. Samozrejme, nik nevie, ako sa to skončí, ale málo kto pochybuje, že sa to neskončí zle. Zdá sa, že bankrot krajinu neminie. Na druhej strane zasa musíme súhlasiť, že bankrot nechce nik: ani Európska únia, ani dupľom samotné Grécko. Tak čo potom s tým? Kde zohnať ten zázračný liek, ktorý pomôže Grékom? Zatiaľ celé „ľudové liečiteľstvo“ EÚ zlyhalo.

Reklama

Nájde sa taký „mastičkár“, ktorý bude schopný pokropiť Grékov živou vodou, aby ich vzkriesil? Samozrejme, to predovšetkým musia chcieť samotní Gréci. Ale uťahovať opasky sa im veľmi nechce. Radšej si žiadajú, aby im odpustili dlhy alebo aspoň väčšiu časť. Práve na tom stavia svoju politiku nová grécka vláda. Vieme, čo robí, vieme, prečo to robí, nevieme iba to, čo dokáže urobiť, aby zobudila celé Grécko. Tam stále pokračuje siesta…

Samozrejme, všetky esá v súčasnosti majú v rukách veritelia a práve tí rozhodnú, čo s Grékmi: dvihnú palec ako v gladiátorskom divadle hore alebo ho opustia dole… Darujú život alebo potopia Grékov. Zatiaľ nechcú ustupovať. Tvária sa, že možno vyjdú v ústrety, ale urobia iba mizerné nič neznamenajúce ústupky. Majú pravidlo: dlhy treba platiť! Vedia, že ak ustúpia Grékom, nájdu sa aj iné štáty, ktoré budú žiadať, aby ich tiež adoptovali, resp. financovali. A to Európska únia nezvládne.

Čo je dnes Grécko? Je to krajina s rozhajdákanou ekonomikou, nulovým sociálnym zabezpečením a s reťaze spustenou infláciou. Demokracia!.. Horúce grécke hlavy sa vyhrážajú, že Grécko odíde z eurozóny alebo dokonca aj z EÚ. Triezve však počítajú: komu to viac uškodí. Vypadnutie z eurozóny by určite bolelo, ale nebolo by asi smrteľné. Ale keby Grécko vystúpilo z EÚ, to by asi ťažko prežilo. To by sa Gréci za pomoci zázračného prútika hneď museli naučiť pracovať a tvrdo makať – a žiadne siesty!..

Fajn, Syriza a nový premiér Grékom niečo nasľubovali. Ktoré z tých sľubov dokážu splniť? Mali odvážny program: odmietajú splácanie úverov, mienia zvýšiť minimálnu mzdu, nechcú siahať na sociálne výhody a pod. Uťahovať opasky nechcú. Dá sa inak? Čo z toho, že sa Grécko /akože/ dohodlo s veriteľmi? Každá strana v tejto hre to berie po svojom a tvrdí, že práve ona je víťazom! A ako je to v skutočnosti?

Grécke dlhy nechce splácať nik. Ani Slovensko si nechce adoptovať „svojho Gréka“. Pesimisti pripomínajú, že v minulosti Grékom pomáhali už viac razy – pomohlo to? Ani náhodou, siesta pokračuje. A grécky premiér teraz bude musieť splniť neuveriteľne ťažkú úlohu: zachrániť ovce a nakŕmiť vlkov. Vie niekto – ako sa to sa dá? Preto sa väčšina analytikov domnieva, že Grécko sa ocitne v ďalšej kríze. Otázka je iba v tom, ako hlboko klesne…

Reklama

Opatrní euroskeptici sú presvedčení, že s odchodom z eurozóny by utrpelo, samozrejme, Grécko, ale aj samotná eurozóna. Komu bude horšie? Vzdanie sa eura by znamenalo vážne ekonomické škody pre Grécko. A? Tí istí euroskeptici sa obávajú, že Grékov môžu nasledovať aj ďalší – Španieli, Taliani a možno aj iní. A – zbohom EÚ. Pomaly sa vráti k tomu, čím začínala: zostane v nej iba zopár silnejších štátov a zanikne sen o veľkej silnej spoločnej Európe. Euro potom môžu vystavovať už iba v múzeu…

Samozrejme, že sa zatiaľ nová grécka vláda na vlne eufórie teší obrovskej popularite. Koľko to potrvá? Je to presne ako s demokratickými zmenami na Ukrajine. Eufória sa premenila na občiansku vojnu – a je to iba začiatok… Aj žiakovi základnej školy je jasné, že grécky problém je možné vyriešiť iba spoločným úsilím: finančnou podporou EÚ a ukončením siesty v Grécku. Inak to nepôjde. Je to ideálna cesta. Prax však ukazuje, že realita sa veľmi často vzďaľuje od ideálnej cesty. Preto grécka cesta v najbližších rokoch bude mimoriadne kľukatá, neistá, neuveriteľne ťažká a boh vie, kde sa skončí…

Je však istá aspoň jedna vec: nik si v Európskej únii nechce adoptovať svojho Gréka, ba ani ďalšieho Španiela…

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali