Trpezlivosť niektorých sudcov s ministerkou Kolíkovou sa skončila. Bola na ňu podaná žaloba

Trpezlivosť niektorých sudcov s ministerkou Kolíkovou sa skončila. Bola na ňu podaná žaloba

Bratislava 10. decembra 2021 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Vojna, ktorú ministerka Kolíková vedie proti justícii, neutícha. Zdá sa však, že údery nebude iba rozdávať, ale bude musieť nejaké aj prijať: našla sa odvážna sudkyňa, ktorá Kolíkovú žaluje za paušálne obvinenie názorových oponentov z korupčnosti

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Dana Jelinková Dudzíková, členka komunikačnej platformy sudnamoc.sk, podala žalobu proti ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej na ochranu slobody prejavu sudcu a na ochranu osobnosti za jej vyjadrenia z 4. novembra 2021 v rádiu Expres. Sudkyňa Jelinková Dudzíková o tom píše na svojom blogu (viď TU). Obrátili sme sa na ňu so žiadosťou o bližšie vysvetlenie.

Reklama

 

Hlavné správy: Čo bolo dôvodom, že ste podali na ministerku Kolíkovú žalobu?

Reklama

Jelinková Dudzíková: Fungovanie súdneho systému a organizácia súdnictva patrí medzi témy verejného záujmu, ktoré sa netýkajú iba sudcov a ministerky spravodlivosti, ale každého občana. Preto je vo verejnom záujme, aby pani ministerka diskutovala nielen so sudcami, ale aj so širokou verejnosťou, prípadne aj s generálnou prokuratúrou, advokátskou komorou, jednoducho so všetkými na odbornej a profesionálnej úrovni, čo sa však nedeje.

Nestalo sa to ani vo vzťahu k nám sudcom, ktorí sme kritizovali jej návrh novej „súdnej mapy“. Kritizovali sme ho vecne, na odbornej úrovni, dali sme hromadnú pripomienku a chceli sme dosiahnuť, aby bol ten návrh prepracovaný, s cieľom čo najlepšieho fungovania súdneho systému. Boríme sa s nedostatkom dôvery, to je spôsobené aj tým, že sú veľké prieťahy v konaniach a báli sme sa, že nová súdna mapa, tak ako ju pani ministerka navrhuje, to ešte všetko zhorší. Kládli sme na stôl odborné argumenty, veď nás bolo tisícsto, ktorí sme dali hromadnú pripomienku, a tristopäťdesiat, ktorí sme podpísali otvorený list sudcov.

Odpoveďou pani ministerky bolo to, že vo verejnom priestore sa nevyjadrovala k meritu veci a k našim pripomienkam, ale uchýlila sa k tomu, že začala nálepkovať svojich názorových oponentov spomedzi sudcov. V rádiu Expres začiatkom novembra nám dala tri nálepky: jedna je, že sa bojíme, že stratíme prestíž, druhá je, že sa nám nechce ísť do zmien, lebo sme pohodlní, a tá tretia, že sme skorumpovaní.

Podľa nej sa medzi nami nachádza skupina skorumpovaných sudcov. Je tragické, ak ministerka spravodlivosti, ktorá nesie zodpovednosť za výkon spravodlivosti, vo verejnom médiu povie, že časť sudcov je skorumpovaná, a že práve tí skorumpovaní sú kritikmi novej súdnej mapy.

Ja som preto pani ministerke napísala list, v ktorom som ju žiadala, aby tieto slová vysvetlila, a aby menovite uviedla, ktorí zo sudcov, ktorí kritizujú jej návrh novej súdnej mapy, sú skorumpovaní. V prípade, že má o niečom takom vedomosť, ak vie o niekom, že je skorumpovaný, tak má povinnosť podať trestné oznámenie – to je vo verejnom záujme. Nemôže však ona, ktorá má na starosti okrem iného aj dôveryhodnosť justície v očiach verejnosti, takýmto spôsobom paušálne napadnúť veľkú časť sudcov, ktorí sa snažia konštruktívnou kritikou o dialóg.

Reklama

 

Hlavné správy: Nešlo len o nejaké nedorozumenie?

Jelinková Dudzíková: Žiaľ, ja som dospela k názoru, že jej úmyslom bolo zvýšiť dôveryhodnosť len seba samej ako političky, aby presadila svoje politické ciele a politické ambície, a pritom sa neštítila siahnuť k akýmkoľvek argumentom, aby presvedčila verejnosť, že ona ako osoba je dôveryhodná. Použila klasické podnecovanie nenávisti ako zo sociálnej siete: povedala, že sú skorumpovaní, a teda nemá zmysel ich počúvať. Lenže takéto niečo je jednoducho neprijateľné, tu je predsa verejný záujem na tom, aby verejnosť mala primeraný obraz funkčnosti súdnictva.

Neviem si predstaviť, že by napríklad minister vnútra povedal na všetkých policajtov, že sú skorumpovaní, a preto ich nepočúvajme, ak sa ozvú s návrhmi ako zlepšiť fungovanie či dôveryhodnosť polície. Alebo minister zdravotníctva, že by povedal na lekárov, že sú skorumpovaní, a preto ich netreba počúvať, ak majú nejaké návrhy na zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Samozrejme, v každom z týchto rezortov sa v minulosti niekto vyskytol, kto mal problém so zákonom. Je však maximálne nenáležité to zneužiť na paušálne obvinenie všetkých s opačným názorom. Zdôrazňujem, je to v rozpore s verejným záujmom. Naviac tam ešte bolo to, že zasiahla do slobody prejavu sudcov, pretože keď sa takto verejne vyjadrila, to má veľký odstrašujúci efekt pre ostatných sudcov, ktorí by v budúcnosti prípadne tiež chceli do verejnej diskusie prispieť nejakou vecnou poznámkou alebo odborným názorom. Takto si však dobre rozmyslia, či to urobia, pretože vidia, že môžu čakať podobnú odpoveď: verejnú dehonestáciu od ministerky spravodlivosti.

Reklama

Takže toto bola moja motivácia, prečo som podala žalobu. Predtým som sa snažila to s pani ministerkou vyriešiť mimosúdne. V predžalobnej výzve som od nej nežiadala, aby sa ospravedlnila, chcela som len, aby to vysvetlila. Ona mi napísala list, v ktorom mi napísala, že nič zlé neurobila, ale slová o skorumpovaných sudcoch nevysvetlila. Preto som sa rozhodla tú žalobu podať. Žiadam v nej, aby sa za tie slová ospravedlnila, a aby som to následne mohla zverejniť. V žalobe som písala tiež o európskych štandardoch slobody prejavu sudcu.

 

Hlavné správy: Aj vzhľadom na spomínaný otvorený list a ďalšie prejavy nespokojnosti sudcov, vyzerá to tak, že pôsobenie ministerky Kolíkovej je vlastne jej permanentnou vojnou proti justícii. Nie je to dôvod, aby odstúpila?

Jelinková Dudzíková: Približne pred rokom, keď si všelikto všímal jej komunikáciu o súdnej mape, som dostala podobnú otázku, či si myslím, že je to na odstúpenie. Vtedy som povedala, že počkajme ako sa vyvinie situácia, ako sa ministerka postaví ku kritike, ako sa vysporiada s odbornými argumentmi. Teraz máme december a ja mám v tejto veci vcelku jasno: myslím si, že na poste ministra spravodlivosti potrebujeme vo verejnom záujme človeka, ktorý bude schopný viesť dialóg, komunikovať a reflektovať na profesionálnej a odbornej úrovni. To pani ministerka schopná nie je.

Tá studená vojna, ktorú ona začala proti nám viesť, to je na škodu celej verejnosti. Za tohto stavu občan nemá garantované, že reforma justície sa bude diať v jeho prospech. Už teraz vieme, že sa vzďaľujeme európskym štandardom, konštatoval to eurokomisár pre spravodlivosť aj Európska asociácia sudcov EAJ.

Ak ľudia vedia večer zaspávať s tým, že justícii má k zlepšeniu pomôcť osoba, ktorá robí kroky z hľadiska európskych štandardov presne opačným smerom, tak potom je to v poriadku. My však s tým zmierení nie sme, vidíme čo sa tu deje a vidíme, že smer, ktorým sa to uberá, nie je dobrý.

 

Hlavné správy: Čo si sľubujete od podania tej žaloby? Čo si myslíte, že sa bude diať ďalej?

Jelinková Dudzíková: Ja som v prvom rade čakala, či zo strany pani ministerky príde k nejakej sebareflexii a prehodnotí svoju kultúru komunikácie, ktorú nastavila naozaj nízko, na úroveň nenávistných prejavov na sociálnej sieti. Očakávala som, že sa trochu zamyslí, predstúpi pred verejnosť a povie, že to tak nemyslela, a že by chcela verejnosť uistiť, že nemá vedomosť o tom, že by medzi kritikmi súdnej mapy boli skorumpovaní sudcovia. Ona to neurobila a už nepredpokladám, že to urobí. Budeme teda v súdnom spore, ktorého výsledkom bude skutočnosť, že pani ministerka bude musieť uznať, že slová, ktoré povedala, sú nepravdivé.

Očakávam od toho, že aj ona sa nad sebou zamyslí: veď má mandát, ktorý získala vo voľbách od ľudí. Ja sama som jej držala palce. Vstúpila som do justície po akcii Búrka plná očakávaní. Podobne ako aj ďalší noví sudcovia, ktorí sme prišli do justície po roku 2020, držala som jej palce, aby tú loď natočila tým správnym smerom. Teraz cítime veľké sklamanie, ako keby nás niekto oblial ľadovou vodou. A očakávame, že ak ona nenaberie ten správny smer, tak ju niekto vystrieda, pretože klesáme dolu, toto je Titanik.

Reklama

 

Hlavné správy: Ona však nevyzerá, že by bola ochotná odstúpiť: skôr to pôsobí dojmom, že dostala politickú úlohu, ktorú musí splniť „aj cez mŕtvoly“…

Jelinková Dudzíková: Myslím si, že jej vyhovuje tento imidž, byť v permanentnom konflikte a chodiť do konfrontácie. Lenže my ako sudcovský stav nemáme záujem o konfrontáciu, o vojnu s ňou. Toto nie je náš záujem.

My jednoducho chceme robiť svoju prácu a ak má tá reforma byť na prospech všetkých občanov, musíme to aj my z odbornej stránky takto vnímať. S dobrým úmyslom sa jej snažíme naše informácie a poznatky sprostredkovať, pretože vieme, že v konečnom dôsledku si to odnesú občania a sudcovia, ktorí budú musieť frustrovaných občanov počúvať, ako dlho to trvalo, kým sa svojho pojednávania vôbec dočkali.

Myslím si, že pani ministerka mala v minulosti už viacero príležitostí ukázať dobrú vôľu a postaviť sa k veciam čelom. Zdá sa, že ona tú zodpovednosť voči sebe vyvodiť nemieni, takže zrejme nás čaká takáto agónia až do konca volebného obdobia. Občan z toho pravdepodobne nebude mať žiadny úžitok, skôr presne naopak. Som v tomto smere skeptická a nemám žiadne veľké očakávania. Obávam sa, že nás asi už neprekvapí v dobrom slova zmysle.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali