“Tvárili sa nonšalantne, uškŕňali sa, alebo si kontrolovali svoje telefóny”: Polícia zadržala na nepovolenom proteste v Moskve vyše 600 ľudí 

“Tvárili sa nonšalantne, uškŕňali sa, alebo si kontrolovali svoje telefóny”: Polícia zadržala na nepovolenom proteste v Moskve vyše 600 ľudí 

Moskva 3. augusta 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin)

 

Vyše 600 ľudí zadržala v sobotu ruská polícia na úradne nepovolenom proteste na Puškinovom námestí v centre Moskvy. Účastníci zhromaždenia protestovali proti snahám o vylúčenie niektorých opozičných kandidátov zo septembrových volieb do Moskovskej mestskej dumy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú organizáciu OVD-Info

Na snímke opozičný politik a aktivista Iľja Jašin (druhý z prava) a protikorupčná právnička Ľubov Soboľová

Polícia zadržala viac ako 600 ľudí, hlásila OVD-Info, ktorá poskytuje právnu pomoc a rady osobám zadržaným na protivládnych pochodoch a zhromaždeniach. Ešte skôr informovala, že medzi zadržanými je šesť novinárov. Ďalších šesť ľudí utrpelo počas policajného zásahu zranenia.

Reklama

V Petrohrade sa konalo v sobotu zhromaždenie na podporu moskovskej demonštrácie – zišlo sa na ňom približne 2000 ľudí, informoval spravodajský server Fontanka.ru.

Agentúra AP poznamenala, že zadržiavanie osôb sa zdalo byť menej tvrdé, než tomu bolo pred týždňom, keď polícia použila proti niektorým demonštrantom obušky.

Reklama

Niektorí zo zadržaných sa podľa AP tvárili “nonšalantne, uškŕňali sa, alebo si kontrolovali svoje telefóny, keď ich polícia viedla k autobusom”.

Polícia ešte predtým zadržala v Moskve opozičnú političku Ľubov Soboľovú, keď smerovala na tento protest. Informoval o tom ruský spravodajský portál Meduza.

Soboľová vyšla z ústredia svojho štábu a sadla si do taxíka. Policajti sa k nej okamžite priblížili, preukázali sa služobnými preukazmi a násilím ju vytiahli z auta.

Aj Soboľová patrí do skupiny politikov, ktorým nebolo dovolené zúčastniť sa na voľbách do Moskovského mestského zastupiteľstva.

K zadržaniu Soboľovej došlo týždeň po úradmi nepovolenom proteste v centre Moskvy, kde polícia – podľa sobotňajších informácií agentúry AP – zadržala takmer 1400 demonštrantov.

Reklama

Tisíce ľudí sa vtedy zhromaždili pred budovou moskovskej radnice, kde požadovali zaregistrovanie opozičných kandidátov, ktorým by kvôli údajným “nezrovnalostiam” na podpisových hárkoch nemala byť povolená účasť vo voľbách.

Podľa oficiálnych údajov bola počas demonštrácie pred budovou moskovskej radnice zadržaná približne tretina jej účastníkov.

Išlo o vôbec najvyšší počet osôb zadržaných na proteste v Rusku za ostatné desaťročie, uviedla v tejto súvislosti organizácia OVD-Info.

Moskovský súd v piatok nariadil uvaliť vyšetrovaciu väzbu na Alexeja Miňajla – známeho aktivistu a poradcu Ľubov Soboľovej.

Ďalším zadržaným je podľa portálu Meduza Samariddin Radžabov, ktorý mal po policajtoch hodiť plastovú fľašku, ako aj Ivan Podkopajev, ktorý otvoril chránič na helme príslušníka bezpečnostných zložiek.

Reklama

Štvrtý zadržaný, Kirill Žukov, u ktorého v ruksaku našli kladivo a nôž, ohlásil, že bude držať hladovku.

Podľa portálu zatiaľ nie je zrejmé, v akej súvislosti bola vyšetrovacia väzba uvalená na Miňajla.

 

Pohľad na ruskú opozíciu, protesty i zásah policajtov

K situácii v Moskve sa pred pár dňami vyjadril ľavicový publicista Artur Bekmatov. Po demonštráciách a silných vyhláseniach slovenských proamerických politikov a aktivistov v súvislosti s nedávnymi nelegálnymi protestami v Moskve sa rozhodol priniesť ucelenejší pohľad na problematiku, ktorú Dostál, Klus, Poliačik, Štefanec či Ondrejcsák označujú ako škandalózny policajný teror a zatýkanie nevinných demokraticky zmýšľajúcich občanov.

Bekmatov poukazuje na dvojitý meter médií pri informovaní o podobných zásahoch napríklad vo Francúzsku. “Ťažkoodenci s obuškami, streľba gumovými projektilmi, slzný plyn, vodné delá. Tisícky zatknutých či zranených a dokonca aj niekoľko mŕtvych. Nie, teraz nebilancujem protesty v Moskve, ale protesty hnutia žltých viest vo Francúzsku. Už takmer trištvrte roka pravidelne protestujú desiatky tisíc Francúzov za dôstojné životné podmienky a už takmer trištvrte roka ich Macronovi žandári tlčú minimálne tak – ak nie viac – ako ruskí policajti demonštrantov v Moskve.”

“No pokým pri zásahu ruskej polície politici a mainstream vreštia ostošesť, pri protestoch vo Francúzsku čušia. V tom lepšom prípade. V tom horšom sa snažia zásahy ospravedlniť – “lebo hovädá v dave, ktoré sa nevedia vpratať do kože”. Lebo… tieto lebo už veľmi dobre poznáme. Jednoducho sa nám snažia nahovoriť, že údery obuškov západných policajtov nebolia. Že gumené projektily západných policajtov nespôsobujú zranenia, že slzný plyn západných policajtov neparalyzuje. A že keď polícia niekde tvrdo zasahuje, tak len v Rusku” (viac v článku).

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali