Kultúra v NRSR sa zhoršuje, zhodujú sa Pellegrini, Hrušovský a Sulík. Hovorí sa o prijatí etického kódexu

Kultúra v NRSR sa zhoršuje, zhodujú sa Pellegrini, Hrušovský a Sulík. Hovorí sa o prijatí etického kódexu

Bratislava 10. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Politická kultúra v Národnej rade (NR) SR sa zhoršuje a je načase prijať etický kódex. Zhoduje sa súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho predchodcovia Pavol Hrušovský (KDH) a Richard Sulík (SaS). Hovorili o tom v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Za zhoršením stavu je podľa opozície Smer-SD, ale aj samotná rozdrobená opozícia. Pellegrini vidí problém práve v roztrieštenej opozícii, s ktorou je ťažko rokovať a dohodnúť sa. Smer-SD podľa neho predviedol politickú kultúru. Opozícia si to nemyslí.

Reklama

“Smer neuniesol bremeno svojho víťazstva na pôde parlamentu. Ukázalo sa to tak, že prestal existovať dialóg. Zabarikádovala sa jedna politická strana, ktorá svojou silou hlasov dokázala presadiť všetko, čo chcela. Boli sme svedkami zneužívania moci,” povedal Hrušovský s tým, že parlament sa stal akýmsi administratívnym vykonávateľom vládnej politiky. Podľa Sulíka zodpovedala politika Smeru-SD v parlamente vyhláseniu Pavla Pašku (Smer-SD): “Vyhrajte voľby a môžete všetko”.

Pellegrini ich tvrdenie odmieta. “Smer-SD nezneužil svoje postavenie. Ukázal politickú kultúru a nezneužil politickú moc. Často to ukázal aj odvolávaním nominantov pri podozreniach. Smer-SD ukázal, že napriek tomu, že bol sám, dokázal prijať rozhodnutia aj dovnútra strany,” reagoval Pellegrini. Vyzdvihol stabilitu poslaneckého klubu Smeru-SD.

Reklama

Pellegrinimu prekáža správanie sa niektorých poslancov. Ako príklad uviedol lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. “Vy pán Sulík ste otcom jedného z najväčších porušovateľov rokovacieho poriadku. Pána Matoviča ste do parlamentu dostali vy,” obrátil sa na Sulíka Pellegrini a spomenul viaceré Matovičove praktiky, ktorými podľa neho porušuje rokovací poriadok parlamentu. “Tak s ním spravte poriadok, ste tam od toho,” reagoval Sulík.

Pellegrini si myslí, že budúci parlament by mohol prijať etický kódex poslanca. Podľa Hrušovského poslanci nepotrebujú takýto dokument na to, aby sa slušne správali.

 

Pellegrini: NR by mala na začiatku nového obdobia prijať etický kódex

Jedným z prvých opatrení, ktoré by mal parlament schváliť na začiatku nového volebného obdobia, je etický kódex poslancov. Zároveň by mohol opäť otvoriť otázku prísnejších majetkových priznaní verejných činiteľov.

Reklama

Parlament by to mal podľa neho urobiť na začiatku volebného obdobia, aby sa vyhol riziku, že nebudú opatrenia prijaté pre blížiace sa voľby. Práve prevládajúca politika súvisiaca s voľbami zabránila podľa Pellegriniho sprísneniu majetkových priznaní. “V závere sme nenašli zhodu s kolegami z opozície a na to treba ústavnú zmenu, lebo je to ústavný zákon. Pevne verím, že nový parlament s tým príde,” povedal Pellegrini.

Pokiaľ bude v parlamente, chce pokračovať v tejto debate. Verí, že sa zhoda nájde. Zároveň si však myslí, že otázka majetkových priznaní funkcionárov nie je najväčší problém. “Dnes štát aj verejnosť disponuje toľkými informáciami z verejných zdrojov, že nie je možné, aby dnes nekontrolovateľne narástol majetok,” poznamenal.

Predseda SaS Richard Sulík pripomenul Pellegrinimu, že dohoda na sprísnení majetkových priznaní bola, ale Smer-SD z nej odstúpil. Poukázal na návrh z dielne pracovnej skupiny, v ktorej sa na znení zmien dohodli zástupcovia všetkých parlamentných strán vrátane Smeru-SD. Ten napokon predložil iný návrh.

“Smer nedodržal slovo. Ten zákon mohol byť schválený, lebo k dohode v pracovnej skupine došlo,” zdôraznil Sulík. Smer-SD podľa neho zrejme sprísnenie v skutočnosti nechcel. “Ja to aj chápem. Viacerí by mali problém vysvetliť, kde vzali na hodinky či na alobal,” poznamenal Sulík. Upozornil, že sa to však dialo ešte za čias Pavla Pašku (Smer-SD) na čele NR SR, a nie Pellegriniho.

Pavol Hrušovský z KDH je za opätovné otvorenie diskusie o prísnejších majetkových priznaniach. “Treba tú diskusiu otvoriť znovu a stanoviť si hranicu, do akej miery ideme obnažiť majetkové pomery každého ústavného činiteľa. Je najvyšší čas, aby sme to urobili,” vyhlásil. Naopak, etický kódex sa mu zdá zbytočný. “Nemyslím si, že etický kódex je až taký dôležitý na to, aby sme sa dokázali v parlamente slušne správať. Je to len gesto, nie je to norma, ktorá by niekoho prinútila správať sa slušne,” uzavrel.

Reklama

 

Pellegrini: Nikto nechce škodiť moslimom žijúcim na Slovensku

Nikto nemá záujem škodiť moslimom, ktorí na Slovensku žijú. Hovorí to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý osobne viacerých pozná. Zároveň však súhlasí s vyjadreniami premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ohľadom migrantov, pre ktoré si vyslúžil kritiku nielen od opozície, ale aj zo zahraničia.

“Vláda má zodpovednosť za to, ako bude vyzerať Slovensko. A ja plne súhlasím, ak premiér pomenováva veci jasnými slovami. Tu sa už nemôžeme hrať na politicky korektný jazyk. Otvorený a kritický jazyk je správny, pretože sa už skončila doba, kedy sa môžu viesť pekné diplomatické reči, ktoré nikam nevedú,” povedal v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 Pellegrini. Zdôraznil, že Slovensko nie je schopné integrovať väčší počet moslimských utečencov.

Líder SaS Richard Sulík súhlasí, že zodpovednosť nesie vláda, a nie opozícia, ale o to rozvážnejšie by mal preto kabinet postupovať. “Robert Fico ide hrubo za čiaru a robí to úplne zbytočne,” vyhlásil. Zároveň zopakoval, že aj SaS je proti povinným kvótam na rozdelenie migrantov. Odmieta však premiérove výroky o monitorovaní každého jedného moslima či o zabránení vzniku ucelených moslimských komunít. Premiérove vyjadrenia vníma ako predvolebnú kampaň.

Pavol Hrušovský z KDH je presvedčený, že žiadny moslim na Slovensku sa nemusí báť o svoju bezpečnosť. “Ale nesmieme vytvárať atmosféru strachu,” zdôraznil. Zároveň nevidí dôvod príliš liberalizovať postoj k migrantom. “Nie som ale ani zástancom príliš silných prejavov a postojov, aké zvolil premiér,” doplnil s tým, že narážal na podanie žaloby na Radu EÚ za rozhodnutie o povinnom prerozdelení utečencov.

Hrušovský tento krok neschvaľuje, Sulík, naopak, áno. “Nemyslím si, že podať žalobu bola chyba, Lisabonská zmluva to pripúšťa, bolo to správne,” poznamenal. Žalobu schvaľuje aj Pellegrini, ktorému sa navyše zdá, že Brusel koná v otázke migrantov pomaly. “Keď išlo o banky, kapitál, peniaze, bola schopná únia zasadať trikrát do týždňa,” poznamenal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali