58. časť neznámych slovenských dejín: Bez slovenčiny nebudeme Slovákmi

58. časť neznámych slovenských dejín: Bez slovenčiny nebudeme Slovákmi

Bratislava 15. septembra 2019 (HSP/Foto:Kresba Milan Tkáč)

 

Po skončení dobrovoľníckej epopeje svitalo v našich dejinách na lepšiu budúcnosť. Ale len svitalo, väčšie svetlo zasvieti Slovákom až o necelé storočie, lebo rodiaci sa liberálny svet nemal záujem o národ, ktorý pretrval aj bez toho, aby štát, v ktorom žil, čo i len „pamätal“ na neho. Nanajvýš pamätal vtedy, ak išlo o dane „misera plebs contribuens“ – úbohého spoplatneného ľudu

Na kresbe Mariána Tkáča sú Hodža a Hattala

No nielen to, čoskoro prídu časy, keď svet sa akoby po stáročiach nanovo naľaká Slovákov, ak tí aj bez vlastnej peňaženky, teda štátnej kasy, dokázali to, čo dokázali. A ich južní susedia dostanú zelenú trebárs už citovaným vyznaním Engelsa, že „zločiny Nemcov a Maďarov na Slovanoch patria k najlepším a najspravodlivejším činom, akými sa náš i maďarský národ môžu v dejinách pochlúbiť.“

Reklama

To preto sa Slováci tak ťažko predierali na mapu sveta ešte celé nasledujúce takmer storočie. Budú musieť prísť roky 1861, 1863, 1907, 1918, 1938, 1939… (Napokon prečo by tieto letopočty, ako aj roky 863, 880, 1381, 1608, 1711, 1848 a všetky ďalšie nemali byť vyznačené na práve vztýčenom pylóne s vlajkou medzi Bratislavským hradom a parlamentom?)

Ešte pred vystúpením dobrovoľníkov sa v dňoch 8. a 9. augusta 1847 na katolíckej fare Jozefa Urbanovského v Čachticiach zišlo 58 vzdelaných Slovákov, chceli si najmä ujasnili postup, ako kodifikovať novú slovenčinu, aby bola prijateľná vo všetkých kútoch Slovenska. Prítomný Štúr naznačil, že Slovákov čakajú v dohľadnej dobe veľmi ťažké roky a jednotnú reč bytostne potrebujú. Mal pravdu, po ozbrojenom vystúpení v rokoch 1848 a 1849 sa ešte viac ukázala potreba ustáliť podobu spisovnej slovenčiny, základu pre udržanie a rozvoj národa. Lebo na škodu slovenskej veci Alexander Bach uveril Čechobratovi Protištúrskemu, alias Jánovi Kollárovi, že Slováci všeobecne používajú staroslovenčinu (češtinu), a tak Viedeň ju uznala za oficiálny jazyk Slovákov. Mala to byť cesta k splynutiu Slovákov s Čechmi, a tak vlastne cez Čechov aj k posilneniu Rakúšanov? Po tomto rozhodnutí zaplavili Slovensko nie posledný raz českí úradníci, ktorí nevedeli ani po slovensky, ani po maďarsky, iba po česky a nemecky. A svojím odstupom slovenské city priateľstva voči Čechom nijako neposilnili.

Reklama

Na boji o slovenčinu a jej búrlivom vývoji v tých rokoch vidieť zložitosť postavenia Slovákov v monarchii, ktoré si spôsobovali sami svojou nejednotou. Na rozdiel od Čechobrata Radlinský, Palárik, Závodník, Hattala z bernolákovskej strany a štúrovci na čele s Ľudovítom patrili medzi tých prezieravých Slovákov, ktorí videli v jednotnej spisovnej slovenčine nenahraditeľný prostriedok na zachovanie národa.

Po množstve slovenských deputácií za uznanie Slovenska ako korunnej krajiny, a po rozpustení slovenského dobrovoľníckeho zboru pred arcibiskupským palácom, dnes úradom vlády na Námestí slobody v Bratislave 21. novembra 1849 – po ktorom prijal Francisciho a spol. mladý František Jozef a prisľúbil, že „po úplnom zavedení pokoja a verejného poriadku budú aj vaše záležitosti vyriešené na všeobecnú spokojnosť,“ – museli prísť zásadné rozhodnutia o slovenčine. Napokon vyprovokoval ich Alexander Bach, ktorý 21. decembra 1849 vyhlásil za jazyk zákonov a vládnych nariadení pre Slovákov „staroslovenčinu“.

Skutoční Slováci nesúhlasili a čoskoro (v roku 1850) Martin Hattala navrhol nový slovenský pravopis, odchylný od češtiny, aj bernolákovčiny, aj štúrovčiny. Keď Štúr s ním v podstate súhlasil, v októbri 1851 sa dosiahla v Bratislave zhoda medzi Štúrom, Hurbanom a Hodžom na jednej strane a Radlinským, Palárikom, Závodníkom a Hattalom na druhej strane dohoda o jazykovej reforme.

Hattalova Krátka mluvnica slovenská z roku 1852 dala slovenčine podobu, ktorá jej už zostala. Aj s ypsilonom, čím sa predsa len pridržala češtiny. Chcel ho v Prahe zamestnaný Hattala i Michal M. Hodža, jediný Slovák poctený Rádom Františka Jozefa, ktorému ako evanjelikovi predsa len bola čeština blízka. A tak dodnes sa trápia naši školáci „vybranými slovami“ a aj dospelí spomedzi Slovákov čoraz väčšmi nevedia, či správne je napísať „blízky“ a či „blízki“ ľudia. (Neveríte? Pozorne čítajte texty aj našich „známych“ ľudí.) K vyznamenaniam a poctám ešte dodajme, že ruské vyznamenania v roku 1862 pri príležitosti osláv milénia Ruskej ríše dostali aj druhý jazykovedec Martin Hattala a Karol Kuzmány a (Rad svätej Anny II. triedy) a Janko Francisci Rad svätej Anny III. triedy. Cudzí ich ocenili a my? Kde je Námestie Janka Francisciho s majestátnou sochou?

Slováci ešte žili pod deravým, ale predsa ochranným dáždnikom Viedne. Okrem zopár vyšších štátnych funkcií sa Slovák Ján Scitovský stal ostrihomským arcibiskupom v roku 1849 (a kardinálom v roku 1853), v roku 1850 banskobystrickým biskupom Štefan Moyses, spišským Ladislav Zábojský, rožňavským Štefan Kolárčik, jágerským arcibiskupom Vojtech Bartakovič, arcibiskupom v Záhrebe Juraj Haulík. Evanjelickými superintendentmi už od 17. storočia boli Slováci.

Reklama

Diskutovanou otázkou vtedy bolo, či severovýchodné stolice Uhorska sú slovenské, alebo nie. Úrady spochybňovali, že ľudia žijúci v Šarišskej, Abovsko-turnianskej a Zemplínskej župe sú Slováci, a usilovali sa tieto kraje čo najrýchlejšie maďarizovať. A tu sa vyznamenal Andrej Radlinský. Keď vo Viedni vyšli 8. júla 1850 jeho „Nábožné výlevy srdca katolíckeho kresťana obojího pohlaví, modlícího se k Bohu. Kniha modlitebná, poučná, obradná a spevácka pre katolíckeho kresťana duchovného tak jako svetského, každého stavu, veku a obojeho pohlavia k upotrebovaniu v kostole i dome“, táto encyklopédia náboženských vedomostí, ktorá následne vychádzala každých päť až desať rokov a do zániku Rakúsko-Uhorska vyšla dvanásťkrát, prispela k zachovaniu viery i reči slovenského národa. Boha totiž oslavovala v zakazovanej slovenčine.

Andrej Radlinský sa s touto knihou pustil na namáhavú púť po dedinách a mestečkách východného Slovenska. Z jej textov predčítaval sám, alebo dal čítať kňazom, notárom, richtárom, učiteľom, ale i pospolitému ľudu s otázkou, či rozumejú, čo čítajú. Keď rozumeli, Radlinský si od miestnej vrchnosti vyžiadal potvrdenie o tom, že miestni obyvatelia rozumejú slovenskému jazyku. Takto prešiel 116 obcí a mestečiek a dokázal pred viedenskou vládou obhájiť, že na východe žije slovenské obyvateľstvo. Na tom základe bola slovenčina vo vtedajšej podobe zavedená ako úradný jazyk vo východoných župách až po Užhorod. Radlinský takto pomohol zaradiť do takzvaného Slovenského okolia aj tie územia, ktorých slovenskosť sa popierala. Keby za nič iné, za tento čin si Andrej Radlinský veru zaslúži sochu v hlavnom meste!

Jeho aktivity neustávali. V júni 1850 podal vládnym úradom žiadosť o povolenie Matice slovenskej – a tie ju ešte v tom istom roku zamietli. V nasledujúcom roku predložil vládnym úradom návrh matičných stanov i s finančnými zárukami Daniel Lichard a 9. marca 1852 sa tiež dočkal zamietavej odpovede. Pokusy založiť Maticu slovenskú siahajú do roku 1827, keď Šafárik, inšpirovaný práve založenou Maticou srbskou nabádal k činu Kollára a Hamuljaka; no založili v roku 1834 v Budíne „iba“ Spolok milovníkov rečí a literatúry slovenskej. Koncept Matice ako osvetového a vydavateľského ústavu a verejnej predstaviteľky slovenského národa vypracovali Ľudovít Štúr a Alexander Vrchlický; no 27. septembra 1844 zrodil Liptovský Mikuláš „iba“ literárny spolok Tatrín. V rokoch 1856 a 1857 sa o Maticu usilovali Štefan Moyses, Karol Kuzmány, Ján Palárik, nanovo Daniel Lichard; Martin Hamuljak venoval budúcej Matici svoju knižnicu.

Prichádza čas Francisciho. Má 39 rokov, a po tom, čo jedenásť mesiacov „vládol“ ako „Osvietený pán župan“ na Liptove, úraduje v Pešti, a tam 19. marca 1861 začne vydávať Pešťbudínske vedomosti, noviny, aké vtedy bolo treba. Aj dnes potrebujeme našské médiá, a ako! Slováci, nie je nám hanba, že ak v roku 1898 sme mali celkove 21 časopisov (a do roku 1909 vzrástol ich počet na 41), dnes toľko slovensky orientovaných médií ani zďaleka nenarátame? A okrem toho, tak ako vtedy, chýbajú nám dnes (slovenským!) štátom financované proštátne a proslovenské médiá, a to veľmi!

Marián Tkáč

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali