10 najmocnejších armád sveta

10 najmocnejších armád sveta

Washington/Svet  4. februára 2015 (HSP/vestifinance.ru)

 

Biely dom predložil návrh rozpočtu na fiškálny rok 2016 vo výške 4 bilióna dolárov. Celkovo rozpočet zahŕňa výdavky 561 miliárd dolárov na vojenské účely. Z tejto sumy je 117 miliónov dolárov vyčlenených na podporu boja Ukrajiny proti Rusku a ďalších 51 miliónov dolárov na pomoc Moldavsku a Gruzínsku

Okrem toho 8,8 miliardy dolárov bude použitých na pokračovanie boja proti militantom Islamského štátu v Sýrii a Iraku a 14 miliard dolárov bude pripravených na najrozmanitejšie reakcie na rastúci počet kybernetických hrozieb. Ďalších 58 miliónov dolárov Biely dom vyčlenil na “neplánované zahraničné operácie.” 

Reklama

Prinášame vám zoznam krajín s najvyššími vojenskými rozpočtami na svete.

 

1. Spojené štáty – vojenský rozpočet 561 miliárd dolárov

Reklama

Podľa návrhu rozpočtu, výdavky na obranu krajiny dosiahnú 561 miliárd dolárov, avšak v roku 2013 výdavky predstavovali 640 miliárd dolárov, Spojené štáty míňajú na obranu viac než ďalších 10 hodnotených krajín dohromady. Najväčšou silou Spojených štátov je flotila 19 lietadlových lodí. Celkový počet vojenských zamestnancov je 1,43 milióna ľudí a v zálohe ďalších 850 tisíc ľudí.

 

2. Čína – vojenský rozpočet 188 miliárd dolárov

Výdavky na obranu krajiny dosiahnu 188 milióna dolárov, Čína aktívne a značne zvyšuje vojenské výdavky. Sila čínskej armády je naozaj impozantná. Aktívny personál dosahuje viac než 2,285 milióna ľudí a ďalších 2,3 milióna je pripravených kedykoľvek nastúpiť do služby. Podľa niektorých informácii Čína aktívne využíva priemyselnú a vojenskú špionáž, ktorá jej umožňuje vytvárať analógy zahraničnej vojenskej techniky. 

 

Reklama
3. Rusko – vojenský rozpočet  87,8 miliardy dolárov

Po dvoch desaťročiach úpadku a stagnácie, od rozpadu Sovietskeho zväzu, ruská vojenská sila opäť rastie. Vojenské výdavky sa od roku 2008 zvýšili takmer o tretinu a očakáva sa, že vzrastú ešte o 44 percent v priebehu najbližších troch rokov. Celkový počet vojenského personálu je viac než 766 tisíc vojakov a zálohu tvorí 2,485 milióna ľudí. A tieto vojska sú podporované najväčšou tankovou silou na svete s počtom 15,5 tisíca tankov.

 

4. Saudská Arábia – vojenský rozpočet 67 miliardy dolárov

Vojenský rozpočet Saudskej Arábie od roku 2006 do roku 2010 sa zvýšil z 31 miliárd až na 45 miliárd dolárov v roku 2012, Saudská Arábia vynaložila na armádu 52,5 miliardy dolárov a v roku 2013 dosiahol vojenský rozpočet 67 miliardy dolárov. Krajina neustále zvyšuje svoj ​​vojenský potenciál: kupuje veľké množstvá zbraní hlavne od Spojených štátov. Takže jedna z najväčších transakcií v oblasti dodávok zbraní bola dohoda na základe ktorej Spojené štáty predali Saudskej Arábii várku stíhačiek F-15. 

 

Reklama

5. Francúzsko – vojenský rozpočet 61,2 miliardy dolárov

Francúzsko sa aktívne podieľa na operáciach po celom svete vrátane Stredoafrickej republiky, Čadu, Mali, Senegalu a ďalších krajín. Rozpočet na obranu pre rok 2015 predpokladá získať značné množstvo zbraňových systémov, vybavenia a munície. Objednávky ktoré budú riešené v roku 2015 budú pokračovaním objednávok ktoré sa začali v roku 2014 v rámci spustenej reformy ozbrojených síl. V roku 2015 francúzske ministerstvo obrany predpokladá, že podpíše zmluvy na dodávku 8 kusov viacúčelových dopravných lietadiel, 100 vozidiel pre sily špeciálneho nasadenia, bezpilotný komplex s ďalekým dosahom a množstvo ďalšej techniky.

 

6. Veľká Británia – vojenský rozpočet 57,9 miliardy dolárov

Veľká británia plánuje zmenšiť veľkosť svojich ozbrojených síl o 20 percent do roku 2018, mierne zníženie stavov sa tiež dotkne kráľovského námorníctva a letectva. Rozpočet na obranu krajiny v roku 2013 predstavoval 57,9 miliardy dolárov. Podľa niektorých vojenských analytikov, aj napriek zníženiu vojenských výdavkov, Veľká Británia ešte stále môže získať nadvládu nad krajinami ako je napríklad nová vojenská mocnosť Čína. V prvom rade to môžu dosiahnúť prostredníctvom novej techniky, ktorú plánuje zaviesť do svojich ozbrojených síl, vrátane lietadlovej lode HMS Queen Elizabeth. Celkový počet vojakov dosahuje 205,3 tisíc a v zálohe je 188 tisíc.

 

7. Nemecko – vojenský rozpočet 48,8 miliardy dolárov

Krajina zohráva dôležitú úlohu v medzinárodných operáciách a vojenských vzťahoch. Rozpočet na obranu v roku 2013 bol 48,8 miliardy dolárov, čím sa zaradil na siedme miesto vo svetovom rebríčku. Po druhej svetovej vojne sa medzi obyvateľmi Nemecka udomácnili protivojnové nálady. Spočiatku mala nemecká armáda čiste obranný charakter a mohla zasahovať iba v rámci vlastného štátu, ale po rozpade Juhoslávie sa Nemecko začalo aktívne zapájať do diania na medzinárodnej scéne. Celkový počet vojenského personálu je 183 tisíc mužov a v zálohe je 145 tisíc mužov. Povinná vojenská služba v Nemecku bola zrušená v roku 2011 v snahe vytvoriť profesionálnu armádu.

 

8. Japonsko – vojenský rozpočet 48,6 miliardy dolárov

Japonsko začalo zvyšovať výdavky na obranu v reakcii na rastúce teritoriálne spory s Čínou. Krajina tiež po viac ako 40 rokoch vojensky expandovala vytvorením novej základne na vzdialených ostrovoch. Ročný rozpočet na obranu v roku 2013 predstavoval 48,6 miliardy dolárov. Japonská armáda je celkom slušne vybavená a nemôže sa sťažovať ani na nedostatok techniky. V súčasnej dobe vojenský personál dosahuje 247 tisíc mužov a ďaľších 57 900 je v zálohe. Okrem toho Japonsko disponuje 1595 lietadlami a 131 vojnovými loďami. Napriek tomu, kvôli ustanoveniam japonskej ústavy, krajina nemôže mať útočnú časť ozbrojených síl.

Reklama
 

9. India – vojenský rozpočet 47, 4 miliardy dolárov

Očakavá sa, že výdavky na obranu v Indii budú rasť, pretože armáda nevyhnutne potrebuje modernizáciu. Odhaduje sa, že v roku 2013 India utratila na obranu 47,4 miliardy dolárov. Táto krajina je najväčším dovozcom vojenského materiálu.  India je vyzbrojená balistickými raketami, ktorých dosah je dostatočný na to, aby zasiahli ciele ako je napríklad Pakistan alebo Čína. Celkový počet vojenského personálu je 1,33 milióna mužov a v zálohe je ďalších 2,14 milióna mužov.

 

10. Južná Kórea – vojenský rozpočet 33, 9 miliardy dolárov

Južná Kórea zvýšila výdavky na obranu v reakcii na zvýšenie týchto ukazovateľov v Japonsku a Číne, rovnako ako v súvislosti s neustálou hrozbou zo Severnej Kórei. Juhokórejská vojenská sila je dostatočne veľká vzhľadom na to o akú malú krajinu ide. Celkový počet vojenského personálu je 640 tisíc ľudí a v zálohe je 2,9 milióna ľudí. Juhokórejskí vojaci sa pravidelne zúčastňujú vojenských cvičení so Spojenými štátmi.

Reklama

jf 

  

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Včera 19:01

Podozrivým zadržaným po útoku v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí austrálskeho mesta Sydney je 15-ročný chlapec. Úradujúci zástupca komisára štátu Nový Južný Wales Andrew Holland spresnil, že zadržaný má zranenú ruku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali