Zumwalt ostal bezvládne ležať v Panamskom prielive. Ďalšie problémy americkej superzbrane signalizujú problémy celého odvetvia

Zumwalt ostal bezvládne ležať v Panamskom prielive. Ďalšie problémy americkej superzbrane signalizujú problémy celého odvetvia

Berlín 26. novembra 2016 (HSP/Foto:Facebook)

 

Nemecký redaktor Gernot Kramper publikoval článok v Sterne, v ktorom sa zaoberal novou poruchou amerického supertorpédoborca Zumwalt

Gernot Kramper označil Zumwalt za predraženú  loď, ktorá je už navyše aj neschopná manévrovať. USS Zumwalt mal byť pýchou amerického vojenského námorníctva, po ďalšej poruche sa však ukazuje byť skôr záťažou.  Do Zumwaltu vkladali USA veľké nádeje, koncipovali ho ako pre radary neviditeľnú bojovú loď s mohutnou palebnou silou, ktorá pomôže ovládnuť svetové moria. Záujemcovia o plné znenie článku si ho môžu prečítať tu.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Superdrahá americká loď však nie je schopná bojového nasadenia a vykazuje obrovskú poruchovosť. Tento týždeň vysadili jej motory, takže pýchu amerického námorníctva museli k brehu privliecť pomocné lode panamského námorníctva.

Americkí odborníci už určili problém. Išlo o poruchu na výmenníku tepla palubnej elektrárne. Loď nie je schopná pohybu ani manévrovania a kvôli poruche nepracujú žiadne palubné zariadenia a ani zbrane. Podobné problémy má aj britský torpédoborec  T-45.

Reklama

Ryan Perry, hovorca americkej 3. námornej flotily pre tlač uviedol, že momentálne sa Zumwalt nachádza pri námornom bode Rodman. Neexistuje žiaden časový plán, ktorý by potvrdil kedy sa skončia opravy Zumwaltu a kedy sa pristúpi k návratu Zumwaltu do domovského prístavu v San Diegu.

Zumwalt stál amerických daňových poplatníkov 5 miliárd dolárov, pričom množstvo problémov, ktorými loď trpí nasvedčuje, že išlo o peniaze vyhodené do vzduchu. USA predpokladali, že Zumwalt sa stane vlajkovou loďou 32 podobných torpédoborcov, no z celkového počtu 32 lodí USA dosiaľ postavili len tri lode. Jeden výstrel z Zumwaltu pritom stojí približne 800 000 dolárov.

Pred niekoľkými týždňami sa mali uskutočniť bojové streľby, no strelivo do Zumwaltu je tak drahé, že už teraz hľadá americké námorníctvo náhradu za určené strelivo, pretože nákup streliva by značne vyčerpal rozpočet. Jeden výstrel je v prepočte rovnako drahý ako kompletná salva staršieho krížnika, pričom ale výstrel z Zumwaltu má samozrejme menší smrtiaci účinok.

Gernot Kramper potom porovnal v článku účinnosť Zumwaltu so starým raketovým krížnikom Admirálom Kuznecovom. Admirál Kuznecov má 40 rokov, je to relatívne stará loď, ktorá v porovnaní s Zumwaltom stála zlomok ceny – pritom Admirál Kuznecov je lietadlová loď a Zumwalt len torpédoborec. Napriek tomu dokáže starý Admirál Kuznecov plniť bez problémov svoje bojové úlohy, čo sa o predraženom Zumwalte povedať naozaj nedá.

Admirál Kuznecov
Admirál Kuznecov

Článok Gernota Krampera v Sterne okomentovali aj Rusi na portáli politexpert .

Reklama

Vývoj nových zbraní je finančne veľmi náročným procesom, ktorý však na druhej strane pomáha krajinám zvýšiť svoju bezpečnosť pred potencionálnymi hrozbami. Neexistuje veľa krajín, ktoré by dokázali samostatne a vo vlastnej réžii zabezpečovať svoju obranu či už v letectve, pozemných silách, alebo námorníctve s  vlastnými vyvinutými zbraňami. Rusko a USA medzi takéto krajiny patria.

Je všeobecne známe, že Rusko po rozpade ZSSR na dlhšiu dobu nedokázalo z finančných dôvodov efektívne financovať technologický vývoj svojich nových a moderných zbraní. No v posledných rokoch sa to zmenilo. Rusko už dokáže takéto zbrane vyvíjať a vrátilo sa opäť rozhodným spôsobom medzi veľmoci. Navyše dohnalo svojich konkurentov vo výrobe zbraní a momentálne sa ruské zbrane kvôli svojej robustnosti, prijateľnej cene a účinnosti presadzujú čoraz viac na svetových trhoch.

Najväčším konkurentom Ruska na trhu so zbraňami sú práve USA. USA sa snažia zachrániť svoju dominanciu vo svete i na trhu so zbraňami takisto vývojom nových zbraní. V danom procese však USA musia zápasiť s viacerými problémami.

Najväčším problémom je cena, americké zbrane sú podstatne drahšie ako ruské zbrane.

Druhým problémom je poruchovosť amerických zbraní. Napríklad uvedený Zumwalt už štvrtýkrát nedokončil svoje testy kvôli technickým a iným problémom. (Prvýkrát – problémy s pohonným systémom, druhýkrát – slaná voda sa dostala do lode a zničila elektroniku a špeciálne zariadenia, tretíkrát – Zumwalt z nepochopiteľných príčin vrazil do steny plavebnej komory a poškodil sa, štvrtý problém – v článku spomenutá havária výmenníka tepla palubnej elektrárne).

Reklama

Tretím výrazným problémom je korupcia v amerických zbrojárskych kruhoch. Zbrojárske firmy vyvíjajú a predávajú zbrane za značne predražené sumy, pričom efektivita týchto zbraní je nakoniec porovnateľná so zbraňami z éry 80. – 90. rokov 20. storočia.

Štvrtým výrazným problémom je skutočnosť, že väčšina amerických firiem, ktoré vyvíjali zbrane v 80. – 90. rokoch už dnes neexistuje, rovnako ako neexistuje dostatok technikov a personálu, ktorý by dokázal tieto zbrane v konkurencii vyvíjať, prípadne ich  udržiavať. Je katastrofou, keď veľmoc musí pri servise svojich zbraní využívať “kanibalizáciu” (napríklad používanie náhradných dielov do amerických stíhačiek F-16 a F-18 z vyradených strojov).

Rusi majú takisto svoje problémy, takisto nemajú dostatok kapacít a financií. Svoje problémy však dokážu riešiť jednoduchšie a lacnejšie, ako USA.  Okrem toho, že vyvíjajú nové zbrane (v porovnaní s vývojom zbraní v ZSSR však ide o zlomok vývojovej a výrobnej kapacity v oblasti zbrojárskeho priemyslu), v posledných dňoch Rusi dokonca siahli na svoje šrotoviská a rozhodli sa znovu vrátiť do obehu a zmodernizovať vyradené staré tanky T-72 a T-80  všetkých modifikácii (hovorí sa o približne 3 000 tankoch), pretože v Sýrii sa jednoznačne ukázalo, že tieto tanky s aktívnou ochranou a zmodernizovanou elektronikou či zameriavacím systémom dokážu vynikajúco plniť  bojové úlohy aj v takom náročnom teréne, akým je púštne prostredie.

Pritom uvedené tanky T-72 sú takmer v permanentnom bojovom nasadení a  posádky tankov si väčšinu porúch dokážu opraviť samé, poľné a špecializované opravárenské dielne zasahujú naozaj len v najvážnejších prípadoch.

Predstava, že by USA siahli po vyradených tankoch a lietadlách z éry 80 – 90 rokov 20.storočia a pokúsili by sa ich znova “oživiť”  je samozrejme nočnou morou americkej zbrojárskej lobby, úzko prepojenej s finančným kapitálom, ktorá vždy v prvom rade sledovala a sleduje najmä svoje zisky.

Tu si môžete pozrieť kompilácie videí zo Sýrie s nasadením T-72:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali