Zosadený katalánsky premiér je pripravený stretnúť sa s Rajoyom v Bruseli, kde sa plánujú demonštrácie

Zosadený katalánsky premiér je pripravený stretnúť sa s Rajoyom v Bruseli, kde sa plánujú demonštrácie

Brusel/Barcelona 24. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR/AP- Manu Fernandez)

 

Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont nemá v úmysle požiadať o politický azyl v Belgicku a je ochotný stretnúť sa v Bruseli s predsedom španielskej vlády Marianom Rajoyom. Uviedol to v rozhovore, ktorý v piatok odvysiela rozhlasová stanica Deutschlandfunk. Katalánske separatistické hnutia zvolávajú na veľkú demonštráciu do Bruselu

Španielsky kráľ Filip VI. (uprostred), španielsky premiér Mariano Rajoy (vľavo) a najvyšší predstaviteľ Katalánska Carles Puigdemont

Ako informoval katalánsky denník El Nacional, Puigdemont v rozhovore upozornil, že nikdy “nebol utečencom, aj keď španielske médiá túto lož šírili”. Dodal, že sa tiež nikdy nevyhýbal spravodlivosti.

Reklama

“Do Bruselu som pricestoval úplne legálne a nikdy som sa neskrýval,” dodal katalánsky politik, ktorý v rozhovore vysvetlil, ako v Španielsku nemohol brániť svoje práva pred justíciou. Dodal, že v Belgicku môže brániť nielen svoje právo na obhajobu, ale aj práva ostatných zadržaných prívržencov nezávislosti Katalánska, a to tým, že poukáže na postupy španielskych úradov. Tie podľa neho v žiadnom prípade nezaručujú nezávislosť a rešpektovanie práva na obhajobu.

V rozhovore tiež Puigdemont uviedol, že sa aj naďalej považuje za katalánskeho premiéra a že Rajoyovi zaslal “nespočetné množstvo” návrhov na začatie dialógu.

Reklama

“Doslova mi povedal: ‘Ja nemôžem a nechcem’,” informoval o Rajoyovej reakcii Puigdemont. Zdôraznil však, že on sám “chce a musí” hovoriť s premiérom Rajoyom a viesť s ním dvojstranné rokovanie, pretože také problémy ako Katalánsko nemá žiadna iná autonómna oblasť Španielska.

Španielska vláda by podľa Puigdemonta nemala plytvať energiou na súdne stíhanie katalánskych politikov podporujúcich nezávislosť, ale radšej prostredníctvom dialógu hľadať politické riešenie politického problému. Puigdemont dodal, že podľa jeho názoru Madrid nemôže naďalej trvať na zachovaní status quo, lebo práve tento stav je súčasťou terajšieho problému.

Puigdemont vyslovil predpoklad, že nadchádzajúce voľby v Katalánsku, ktoré Madrid vypísal na 21. decembra, sa skončia rovnakým výsledkom ako tie posledné v roku 2015. Deutschlandfunk túto situáciu označil za “návrat do bodu nula”.

Puigdemont reagoval, že ak sa voľby skončia znova ziskom tesnej parlamentnej väčšiny pre separatistov, potom Rajoy prehrá a bude mať problém. Zosadený katalánsky premiér vysvetlil, že Rajoy už všetko vyskúšal a nielenže problém nevyriešil, ale ešte ho aj zhoršil.

Katalánske separatistické hnutia zvolávajú na veľkú demonštráciu do Bruselu

Reklama

Katalánske separatistické skupiny vyzvali na demonštráciu v Bruseli, ktorá by sa mala uskutočniť 7. decembra pod heslom “Európa, prebudiť sa! Pomôžte Katalánsku!”. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Jedným z cieľov organizátorov demonštrácie má byť aj výzva na podporu zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý sa nachádza v dočasnom exile v belgickej metropole.

DPA upozornila, že organizátori objednali päť lietadiel a desiatky autobusov na privezenie demonštrantov do Bruselu. Informácie potvrdili dve proseparatistické občianske hnutia – Národné katalánske zhromaždenie (ANC) a Omnium Cultural.

Ide o organizácie, ktoré už pripravili viaceré protesty s účasťou desiatok tisíc ľudí v Barcelone. Vedúci pracovníci oboch organizácií sú po zákroku španielskych úradov vo väzbe.

“Nie je to vnútroštátny konflikt, Európa sa musí zapojiť,” odkázal podpredseda ANC Agustí Alcoberro. Lídri EÚ poukazujú na to, že katalánska kríza je vnútorným ústavným problémom Španielska.

Reklama

Organizátori odhadli, že očakávajú príchod okolo 10.000 demonštrantov do Bruselu. Podľa belgickej tlače však účasť na demonštrácii môže byť oveľa vyššia, a to aj preto, že kapacita okolo 18.000 hotelových miest v bruselskom regióne je v ten deň už vypredaná.

Bruselský súd na 4. decembra odložil pojednávanie voči Puigdemontovi a jeho štyrom ministrom v súvislosti s európskym zatykačom, ktorý na päticu katalánskych politikov vydala španielska vláda.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali