Životopisy svätých: Svätá Genovéva, panna

Životopisy svätých: Svätá Genovéva, panna

Svet 3. apríla 2016 (HSP/Foto: hsp)

 

Je nedeľa, prinášame vám ďalší z inšpirujúcich životopisných príbehov svätých. Dnes je to svätá Genovéva 

Medzi Svätými, ktorými Francúzsko vyniká, je prvou v rade sv. Genovéva, patrónka mesta Paríž. Paríž je jedným z najväčších miest na svete a stojí tam krásny, starý kostol sv. Genovévy.

Reklama
Dobová maľba sv. Genovévy v dave
Dobová maľba sv. Genovévy v dave

 

Sv. Genovéva, panna, sa narodila okolo roku 421 v dedine Nanterre, asi dve hodiny od Paríža. Jej nábožní rodičia Severus a Gerontia boli jednoduchí, ale nábožní roľníci a vychovávali svoje dieťa v Božej bázni.

Reklama

V roku 429, teda keď mala Genovéva osem rokov, prišiel do Nanterre biskup, sv. Germanus z Auxerre spolu s iným biskupom, a musel tam prenocovať. Keď sa o tom dozvedel ľud, zbehol sa okolo domu, kde bývali biskupi. Každý ich totiž chcel vidieť a prosiť o požehnanie. Tu utkvelo oko sv. biskupa medzi množstvom ľudí práve na osemročnom dievčati, z ktorého tváre žiaril odlesk plnej duše, lásky a nevinnosti. Bola to Genovéva. Spýtal sa na jej rodičov, zavolal ich k sebe a v prorockom duchu k nim prehovoril nasledovne: “Blahoslavení ste, že také dieťa máte, vychovávajte ho bedlivo pre Boha, lebo ono je jemu venované. Pán ju vyvolil k svätosti a k posväteniu pre mnohých, ona je rannou zorou, ktorá bude pre mnohých životodárnym slnkom.”

Na druhý deň si ju zavolal, vzal ju do kostola, vložil na jej hlavu ruky a opýtal sa jej, či sľúbi Bohu, že navždy ostane pannou. Keď to prisľúbila, dal jej na pamiatku medený obrázok Ukrižovaného, zavesil jej ho okolo krku a pripomenul jej, aby ho vždy nosila a z lásky k Ukrižovanému sa zriekla všetkých šperkov zo zlata, striebra a drahokamov. Genovéva bola od toho momentu Kristovou nevestou a zdvojnásobila horlivosť v modlitbe a pobožnostiach, všetky svoje myšlienky a city venovala len posvätným veciam a strážila si srdce, aby doň nevošlo nič hriešne a nečisté.

Neskôr, v 15. rokoch, prijala z rúk parížskeho biskupa závoj panenstva a slávnostne zložila sľub večného panenstva. Po smrti rodičov sa odsťahovala do Paríža ku svojej krstnej matke, kde ju však čakali hrozné skúšky. Najprv dostala lámku, v ktorej mnohokrát pre veľké bolesti ležala dlho ako bez života. Aj napriek tomu však viedla veľmi prísny život. Obyčajne len dva razy do týždňa jedla, a to iba chlieb a k tomu pila vodu. Zo soboty na nedeľu bola každú noc hore. Od Troch Kráľov až do Zeleného štvrtku neopustila svoju izbu, kde utiahnutá zotrvávala s Bohom. Hovorilo sa o nej, že je “vtelenou cnosťou”.

Tento jej skrytý život však priniesol to, že mnoho závistlivcov milovníkov svetských vecí ju podozrievalo a rozšírili o nej, že sa pretvaruje, že ľudí klame a že je čarodejnicou. To spôsobilo, že ňou ľud začal opovrhovať, a zašlo to až tak ďaleko, že sa jej pokúsili siahnuť na život. No Genovévu tešilo najviac to, že Boh miluje človeka, keď ho karhá a dáva mu okúsiť horkosť svojho kalicha. Vtedy prišiel do Paríža sv. Germanus, biskup a pýtal sa na Genovévu. Veľmi sa začudoval, keď o nej počul len to najhoršie. Neveril však márnym rečiam nepriateľov a na dôkaz toho, ako veľmi si ju váži, poslal jej posvätený chlieb, na čo zmĺkli ohovárači a ľud ju znova obdaril svojou náklonnosťou.

Genovéva mala zas pokoj, avšak nie na dlho. Roku 451 kráľ Húnov, Attila, ktorý sa nazýval „bičom Božím“ vpadol do Fran­cúzsko. Prestrašení a zúfalí mešťania chceli utiecť z mesta, aby si zachránili život. Genovéva im však radila, aby to nerobili, ale aby sa obrátili k Bohu, že on mesto zaiste od všetkej skazy zachráni. Ženy sa dali upokojiť a spojili sa s ňou k všeobecnej modlitbe, ale chlapi nie. Títo povstali proti nej, nazvali ju falošnou prorokyňou, ktorá ich len preto utešuje, aby ich obetovala krvilačným barbarom. A tak rozhorčení sa radili, ako a kedy by jej mohli vziať život. Aj tu opäť zasiahol sv. Germanus a búrku utíšil. Už na smrteľnej posteli odovzdal svojmu arcidiakonovi rozličné dary a nariadil mu, aby ich po jeho smrti doručil Genovéve. Arcidiakon prišiel s týmito darmi do Paríža práve vo chvíľach, kedy boli ľudia proti Genovéve najviac vzbúrení. Zastal sa tejto svätej panny, ukázal verejne biskupove dary a utíšil ich. Napokon, keď došiel Attila do Paríža, mesta sa nedotkol – ako to Genovéva predpovedala. Ľud jej opäť vzdával lásku a úctu, ako skutočnej Božej služobnici.

Reklama

Kdekoľvek išlo o vykonávanie skutkov milosrdenstva, uľavovanie trápenia ubiedených, Genovéva bola vždy naporúdzi. Keď raz Frankovia obkľúčili Paríž, zúril tam veľký hlad a obyvatelia padali po uliciach ako muchy, Genovéva prosila Boha o pomoc a sama idúc po brehu rieky Seina od mesta k mestu, od dediny do dediny, ukrutnú biedu prednášala tak živými slovami, že každý, kto ju počul, ju bohato obdaroval a ona dopravila do mesta sedem plných lodí potravín, následkom čoho hlad prestal. Pre tieto a podobné cnosti si ju vysoko vážil ľud, ctili ju dobrí a šľachetní široko-ďaleko. Ešte aj sám pohanský kráľ Childerik na jej príhovor začal konať mnohé dobré skutky. Kedykoľvek totižto niekoho na popravisko viedli, Genovéva zaň odprosovala a kráľ na jej príhovor daroval život odsú­denému. Nie menej si ju ctil jeho syn Chlodovík, ktorý na jej prosbu poprepúšťal väzňov na slobodu. Biskupi a kňazi, mnísi a pustovníci jej posielali dary a prosili ju o modlitby.

Veľký svätý, Šimon “stĺpostojca” jej poslal cez gallických kupcov svätý pozdrav a koľkokrát sa blížila k mestám a dedinám, ľudia jej šli úctivo v ústrety. A ona s celou vážnosťou sa ozývala proti skazonosným mravom, proti nespravodlivosti a utláčaniu chudob­ných, až napokon jej prosby, napomínania, rady boli len zriedka márne, lebo jej slová boli ako ohnivé streli a vrážali sa do každého srdca.

Dňa 3. januára v roku 512 táto služobnica zomrela v 89. roku svojho života, bohatá na svoje zásluhy. Hneď po jej smrti postavili nad jej hrobom drevenú kaplnku, a neskôr jej pozostatky preniesli do nového kostola sv. apoštolov  Petra a Pavla, ktorý kráľ Ľudvík na jej žiadosť a podľa jej návrhu v Paríži dal vystaviť. Tento chrám v deviatom storočí zrúcali Normani a pozostatky svätice však ostali neporušené v truhle bohato zdobenej zlatom a drahokamami. V roku 1793 počas veľkej revolú­cie bezbožní rebeli zobrali drahé veci, čo zdobili jej hrob, a pozostatky svätice spálili verejne na popravisku. Kostol patrónky Paríža, premenený v chrám všet­kých bohov podľa pohanských obradov bol za cisárstva Napoleona II zasvätený k službám pravého Boha.

Nemyslime si, že sa od nás žiada, aby sme žili tak pobožne a sväte ako svätá Genovéva. No žiada sa od nás niečo iné a o mnoho ľahšie. Takmer na každom mieste, v každej obci  je niekoľko duší, ktorým sa dostalo daru a povolania, takmer výlučne cvičiť sa v skutkoch pobožnosti. Tieto osoby ostávajú obyčajne slobodné, rady chodia do kostola, rady sa modlievajú, postia, obliekajú sa jednoducho, dávajú almužnu, obsluhujú nemocných, a podobne. Toto ale keď vidia ľudia svetským duchom zaslepení, nadávajú tým dobrým dušiam do pokrytcov, svätuškárov, leňochov a podobne.

No, ako svätý Pavol hovorí, môžeme aj my svätej Genovéve uznať to, že “Svojou pobožnosťou, modlitbou, svojimi spásonosnými radami zaiste viacej osožila svetu, než keby sa bola vydala, a ako dobrá gazdiná prala, varila a celý svoj život a všetky svoje sily vynaložila iba na veci dočasné.

Reklama

Nechcem ubližovať matkám a gazdinám, oni sú všetkej úcty hodné, ak sú poriadne a ak Boha neopúšťajú, zároveň si myslím, že keď sa v záhrade nejaká väčšia časť zeme vysadí zeleninou a rozličnými stromami, kto bude proti tomu, aby tam rástla aj ruža alebo ľalia? Lebo ak aj takéto kvety v kuchyni nepotrebujeme, predsa k nim radi privoniavame, radi sa na ne dívame, lebo oni práve tak oslavujú Boha, ako ovocný strom, zemiak alebo druhá rastlina.

A práve tak je to aj s rozličnými stavmi v živote, keď jedni od roka do roka musia pracovať na poli, v remesle, alebo v kuchyni, prečo by opäť druhí všetky svoje sily, celý svoj život nemohli obetovať Bohu? Preto nesmieme takýchto ľudí za vyhlasovať za ničomných leňochov, ktorí vraj svetu neosožia. Nie je tomu tak. V mnohých kvetoch okrem toho, že sú na oko krásne, tkvie aj liečivá sila, ktorá chorým ľudom dopomáha k zdraviu a podobne nábožné osoby mnohým ľudom tiež všelijakým spôsobom pomohli, ako aj svätá Genovéva.

Preto sa nepohoršuj nad pobožnými osobami, neotieraj a nebrús o ne svoj vtipný jazyk, ale pomysli si, že Boh pomáha na ich príhovor iným, menej pobožným. Veď i sám Spasiteľ povedal, že Mária, ktorá len jeho bedlivé slová počúvala, lepšiu čiastku si vyvolila než Marta, čo sa potila v kuchyni. Cti preto aj to, čo i sám Pán Boh ctí, a keď si aj pohanský kráľ vážil sv. Genovévu, plným právom sa môže žiadať od kresťana, aby sa pobožným osobám neposmieval a ani ich nezľahčoval.”

Karol Jerguš

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali