Žitňanská: Za zápisom Juraja Širokého je aj tlak nového protischránkového zákona

Žitňanská: Za zápisom Juraja Širokého je aj tlak nového protischránkového zákona

Bratislava 18. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vidí za faktom, že podnikateľ Juraj Široký je už vedený ako jediný konečný užívateľ výhod stavebnej spoločnosti Váhostav, aj tlak nového protischránkového zákona, ktorý začne platiť od 1. februára. Žitňanská to uviedla po dnešnom zasadnutí vlády

„Určite svoju robotu spravil tretí sektor, v tomto prípade určite svoju robotu spravil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ale aj som presvedčená, že ten samotný fakt, že od 1. februára bude platiť prísnejšia právna úprava, vytvára tlak aj na tieto firmy, aby si zvážili, ako sa budú správať do budúcnosti,“ reagovala ministerka.

Reklama
Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)
Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)

Široký sa priznal k vlastníctvu Váhostavu teraz, v minulosti ho odmietal a nefiguroval ani v registri konečných užívateľov výhod. ÚVO potvrdil, vo veci zverejnených konečných užívateľov výhod vydal pri Váhostave rozhodnutie. Podľa SME a Denníka N mal stavebný gigant dostať aj pokutu.

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, podrobnosti vrátane výšky pokuty preto nie sú známe. Podľa doterajšieho zákona môže pokuta v takýchto prípadoch dosiahnuť 10.000 až jeden milión eur. Nový protischránkový zákon sankcie sprísni. Nepravdivé informácie v registri partnerov verejného sektora môžu byť potrestané aj odobratím hospodárskeho prospechu, alebo výmazom partnera verejného sektora z registra. Žitňanská nevylučuje, že príklad Širokého budú nasledovať aj ďalší.

Reklama

„Nevylučujem to, pretože tá nová právna úprava, ktorá bude platiť od 1. februára je jednoducho tvrdšia pokiaľ ide o sankcie, aj pokiaľ ide o samotný proces prešetrovania jednotlivých zápisov je veľmi otvorená pre aktivity tretieho sektora, čiže ten tlak sa určite zvyšuje,“ doplnila Žitňanská.

Široký v minulosti vlastníctvo spoločnosti odmietal a nefiguroval ani v registri konečných užívateľov výhod. Ako upozornil Denník N, pôvodne v ňom Váhostav zverejnil len troch členov štatutárneho orgánu. “Nie som vlastníkom Váhostavu, ani som nikdy nebol,” povedal Široký vlani v apríli na súde s denníkom.

“Tieto dve skutočnosti nie sú rozpore. V čase, keď pán Široký dal vyhlásenie, bolo pravdivé a vplyv vo Váhostave získal neskôr,” reagoval hovorca stavebnej spoločnosti Tomáš Halán. “Je zarážajúce, že z takej inštitúcie, ako je ÚVO, sa informácia o uložení pokuty, ktorá nie je zatiaľ nikde zverejnená, dostane skôr k novinárom ako k samotným účastníkom konania. Rozhodnutie ÚVO nebolo Váhostavu do dnešného dňa doručené a spoločnosť si počká na jeho doručenie. Po vyhodnotení rozhodnutia podnikne prípadné ďalšie kroky,” citoval Denník N Halána.

Nový zákon o partneroch verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) nadväzuje na doterajšiu právnu úpravu o boji proti praniu špinavých peňazí. Pokrýva všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Firmy uchádzajúce sa o ne budú povinné registrovať sa v registri partnerov verejného sektora a zverejniť vlastnícku štruktúru, až na úroveň konečného užívateľa výhod.

Na internete verejne dostupný register má viesť Okresný súd v Žiline. Údaje v ňom budú prechádzať procesom preventívnej verifikácie tretími osobami – advokátmi, bankami, daňovými poradcami, audítormi a v rámci pripomienkovania bol okruh rozšírený aj o notárov. Budú podávať návrh na zápis partnera verejného sektora do registra a budú spoluzodpovední za pravdivosť údajov. V opačnom prípade hrozia sankcie, ktoré by mali byť citeľne odstrašujúce.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali