Žitňanská: Úlohou číslo jeden je zvýšiť vymožiteľnosť práva

Žitňanská: Úlohou číslo jeden je zvýšiť vymožiteľnosť práva

Bratislava 30. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Nová ministerka Lucia Žitňanská vyhlásila, že prichádza s jasným cieľom, presadiť svoje priority

Prvým z troch ministrov, ktorých dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) oficiálne uviedol do úradu, je Lucia Žitňanská (Most-Híd). Do kancelárie ministerky spravodlivosti sa vracia po tretí raz, rezort viedla už v rokoch 2006 a 2010 až 2011.

Reklama
Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) oficiálne uviedol ministerku spravodlivosti SR Luciu Žitňanskú (vľavo) do úradu na Ministerstve spravodlivosti SR 30. marca 2016 v Bratislave
Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) oficiálne uviedol ministerku spravodlivosti SR Luciu Žitňanskú (vľavo) do úradu na Ministerstve spravodlivosti SR 30. marca 2016 v Bratislave

Pri tejto príležitosti nová ministerka vyhlásila, že prichádza s jasným cieľom, presadiť svoje priority. Za tie označila protikorupčné opatrenia, zefektívnenie systému súdnictva a oblasť ľudských práv. “Som presvedčená o tom, že verejná kontrola justície a zásadné opatrenia na zefektívnenie chodu súdov, ktoré povedú k zrýchleniu súdneho konania, sú naozaj kľúčové veci, ktoré sa očakávajú aj od tejto vlády,” uviedla.

Zdôraznila, že ministerstvo má v porovnaní s rokmi 2010 až 2011, keď tu pôsobila naposledy, v gescii oblasť ľudských práv. “Nechcem, aby práve v tejto dobe bola táto oblasť zanedbaná,” uviedla s tým, že sa bude intenzívne venovať tejto problematike.

Reklama

“Treba aj chodiť po Slovensku a dávať jasne najavo, že ľudské práva, tak ako ich dnes poznáme, boli zagarantované po druhej svetovej vojne ako odpoveď na to, aby isté veci sa nikdy neopakovali a vidím, že jednoducho v tejto spoločnosti si to mnoho ľudí neuvedomuje,” povedala.

Žitňanská oznámila, že v snahe znížiť priestor pre korupčné správanie chce prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje, prijať úpravu o zákaze poskytovania a prijímania neetických výhod, vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi, zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv a dôsledne uplatňovať princíp otvoreného vládnutia.

Zefektívniť prácu súdov a zrýchliť súdne konania sa bude snažiť presadením zvýšenia verejnej kontroly justície od výberu, cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov, posilnením občianskeho prvku v Súdnej rade SR a navrhovaním základných opatrení na zvýšenie efektívnosti súdov. To, či bude treba pridať nových sudcov, ukáže podľa nej až analýza, ktorú dá vypracovať.

S premiérom sa Žitňanská na úrade rozprávala podľa jej slov o tvorbe programového vyhlásenia vlády. Prvé rozhodnutia v úrade prijme po príchode druhej štátnej tajomníčky, ktorú by vláda mala vymenovať dnes. Do funkcie sa vracia Mária Kolíková, ktorá stála po boku Žitňanskej už počas vlády Ivety Radičovej. “Predpokladám, že prvé úlohy padnú zajtra na operatívnej porade,” vysvetlila.

Ešte minulý týždeň sa Žitňanská stretla s doterajším šéfom rezortu Tomášom Borecom (nominant Smeru-SD). Zhodnotila, že agendu jej odovzdal korektným spôsobom. Na otázku, aké najväčšie chyby urobil jej predchodca, uviedla, že treba zvýšiť výkon ohľadom vytvárania podmienok na zrýchlenie súdneho konania.

Reklama

V utorok (29.3.) Žitňanská absolvovala i stretnutie s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou a predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou. “Myslím si, že dokážeme korektne spolupracovať v záujme toho, aby sa fungovanie justície zlepšilo,” doplnila.

Žitňanská dúfa, že kauza Hedvigy M. Ž. bude v Maďarsku rýchlo ukončená

Žitňanská chce kauzu Hedvigy M. Ž, ktorú pokladá za traumu našej spoločnosti.  Ocenila krok svojho predchodcu Tomáša Boreca (Smer-SD), ktorý krátko pred odchodom z funkcie vyslovil súhlas s tým, aby bol prípad presunutý do Maďarska. „Myslím, že je to dobré, aj keď sa neviem stotožniť s tým, že sme sa nevedeli vysporiadať s touto traumou na Slovensku tak, ako by sme sa mali vysporiadať,“ priznala ministerka.

„Tu treba jednoducho povedať, že to bol prípad, ktorý bol od začiatku spolitizovaný, a všetky inštitúcie, ktoré sa mu venovali, postupovali spôsobom, s ktorým sa ja neviem stotožniť,“ uviedla ďalej.

Z tohto dôvodu podľa nej vláda Ivety Radičovej, ktorej bola súčasťou, dohodla v minulosti na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu zmier s Hedvigou M. Ž. „Teraz je prípad v Maďarsku a dúfam, že bude veľmi rýchlo ukončený,“ doplnila Žitňanská.

Reklama

Tomáš Borec vyslovil súhlas s odovzdaním kauzy Hedvigy M. Ž. do Maďarska 17. marca. Konal na základe podnetu Okresného súdu v Nitre, na ktorý sa Hedviga M. Ž. obrátila ako občianka Maďarska. K našim južným susedom sa tak presúva trestné konanie pre prečin krivej výpovede voči nej.

Kauza Hedvigy M. Ž sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali