Žiaci žilinskej SOŠ poľnohospodárstva praxujú nielen na družstvách

Žiaci žilinskej SOŠ poľnohospodárstva praxujú nielen na družstvách

Žilina 5. júna 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová )

 

Stredná odborná škola (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline, ktorá vznikla v roku 1960, vzdeláva žiakov v študijných odboroch zameraných na agropodnikanie, veterinárstvo, sadovníctvo a krajinársku tvorbu, poľnohospodársky manažment a má aj vyššie odborné štúdium – vidiecka turistika.

Na snímke Stredná odborná škola (SOŠ)poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline

Podľa riaditeľa školy Ľubomíra Schvarca navštevuje 460 žiakov 18 tried. “Štvorročné odbory s maturitou majú 16 tried a dve triedy sú vyššieho odborného vzdelávania – pomaturitného štúdia. Študijný odbor agropodnikanie je zameraný na poľnohospodársky manažment, agroturistiku a kynológiu. Študijný odbor záhradníctvo na sadovnícku a krajinársku tvorbu, študijný odbor veterinárne zdravotníctvo a hygiena má zameranie veterinárny zdravotník v hygienickej a laboratórnej službe. Ďalšími študijnými odbormi sú ekonomika pôdohospodárstva a manažment regionálneho cestovného ruchu,” uviedol Schvarc.

Reklama
Na snímke Ľubomír Schvarc, riaditeľ Strednej odbornej školy (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline

Doplnil, že tento školský rok predstavili žiaci a pedagógovia školu na vidieku v základných školách v okresoch Čadca, Bytča, Žilina, Považská Bystrica, Trenčín, Martin a Prievidza. “Nepovedal by som, že robíme nábor, ale skôr prezentáciu školy. A robia ju žiaci. Pedagóg si berie žiakov, ktorí majú vytvorené krátke prezentácie odborov a aj odpovedajú na otázky. Čo sa nám osvedčilo, pretože žiaci viacej veria žiakovi, ako keď to prednáša pedagóg. Výsledok bol, že berieme 110 žiakov a mali sme prihlásených 270,” povedal Schvarc.

Teoretickú časť vyučovania absolvujú podľa neho študenti predovšetkým v areáli školy. “V odborných učebniach, bežných triedach, ale aj v praktických priestoroch. Máme záhradnícke centrum a v našej záhrade priamo v areáli využívame aj malú záhradnícku techniku. Na prax chodia študenti podľa odborov do výrobných podnikov, kde pracujú, buď pod vedením pedagógov, alebo inštruktorov. Sú to napríklad záhradnícke firmy, veterinárne nemocnice, poľnohospodárske družstvá, zariadenia cestovného ruchu v rámci agroturistiky či cestovné kancelárie,” podotkol riaditeľ SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku.

Reklama

Doplnil, že SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku sa už desať rokov venuje aj cestovnému ruchu. “Región Považia, Oravy a Liptova si absolventov cestovného ruchu vyžaduje. Na jednej strane sú informácie, že absolventov cestovného ruchu je dosť a sú na trhu nadbytoční. Ale rôznym cestovným kanceláriám, informačným centrám, penziónom, agrocentrám chýbajú kvalifikované pracovné sily cestovného ruchu, ktoré ovládajú predovšetkým jeden až dva cudzie jazyky. Žilinský samosprávny kraj má v pláne do roku 2020 cestovný ruch ako prioritu. Preto si myslím, že aj tento odbor zapadá do kolekcie odborov vo vzťahu k prírode, k realizácii sa ľudí v dovolenkách a aj v agroturistike,” dodal riaditeľ SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku.

 

SOŠ poľnohospodárstva v Žiline je aj centrom prípravy pre kynológiu

Stredná odborná škola (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline je aj Centrom odborného vzdelávania a prípravy pre kynológiu v Žilinskom samosprávnom kraji.

Na snímke výcvikový areál kynológie na Strednej odbornej škole (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline

Škola má podľa jej riaditeľa Ľubomíra Schvarca vybudovaný kynologický areál a postupne rozšírila spoluprácu s profesijnými organizáciami K-7 Psovodi – záchranári Slovenskej republiky, Psovodi Záchranári Slovenská republika, útulkami aj cvičiteľmi psíkov. “Máme aj krúžky, kde žiaci počas mimoškolských aktivít chodia na výcvik svojich psíkov. Tento odbor je žiadaný aj z toho dôvodu, že v súčasnosti je trend chovať psíkov. A mnohí v tom chcú pokračovať v rôznej forme. Či už mať chovnú stanicu, psí hotel, byť u záchranárov, policajtov či hasičov,” povedal Schvarc.

Reklama

Podotkol, že záujem o štúdium kynológie niekoľkonásobne prevyšuje možnosti školy. “Absolventi tohto odboru majú možnosť pokračovať v bakalárskom štúdiu na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Tam si môžu svoje vedomosti aj kvalifikáciu ešte zvýšiť. A sú z nich potom veľmi dobrí odborníci. Takže kynológia funguje, žiaci majú ten odbor radi. Myslím si, že to tak bude aj do budúcnosti,” uviedol riaditeľ školy.

Doplnil, že žiaci stredných škôl s odborom kynológia sa pravidelne stretávajú na celoslovenskej súťaži. “Je to napríklad Trnava, Ivanka pri Dunaji, Pruské a Nitra. Stretávame sa vždy v septembri alebo v októbri a súťažíme v základnom výcviku psíkov. Je to súťaž o putovný pohár a miesto sa každý rok mení,” dodal Schvarc.

Škola v spolupráci s kynologickými občianskymi združeniami K-7 Psovodi – záchranári Slovenskej republiky a Psovodi Záchranári Slovenská republika robí aj workshopy pre žiakov. “Oboznamujú sa na nich napríklad s nácvikom psa na pachovú stopu alebo záchranou ľudí z rôznych objektov, ktoré sú zbúrané a podobne. Teraz budeme mať pre tretiakov workshop na Vodnom diele Žilina vodná záchrana. Mnohí žiaci sú už teraz členmi týchto kynologických združení ako členovia juniori a po maturite tam potom aj ostávajú pracovať,” uviedol riaditeľ SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku.

 

O žiakov žilinskej SOŠ poľnohospodárstva majú firmy záujem už na praxi

Reklama

Strednú odbornú školu (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline navštevuje 460 žiakov a zhruba 80 percent z nich je zo základných škôl z obcí, v ktorých prišli do kontaktu s poľnohospodárstvom.

Na snímke študenti počas vyučovania v odbornej učebni biológie, mikrobiológie, parazitológie a hygieny na Strednej odbornej škole (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline

“V regióne je dopyt po záhradníkoch, poľnohospodárske družstvá si pýtajú technikov so stredoškolským vzdelaním. Na pôde začínajú hospodáriť mnohí žiaci s rodičmi, ale aj absolventi, ktorí požiadali o pôdu a o finančný príspevok,” povedal riaditeľ SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku Ľubomír Schvarc.

Pripomenul, že škola mala v minulosti vlastné hospodárstvo, ktoré pred 10 až 12 rokmi zaniklo. “Pri duálnom systéme vzdelávania by sa školské hospodárstvo zrejme reštrukturalizovalo a výborne slúžilo. Teraz sme museli ísť opačnou formou. Keď nemáme školské hospodárstvo, museli sme urobiť dohody s firmami, do ktorých môžeme chodiť na prax. Vyberáme si ich, aby prax bola na čo najlepšej úrovni,” uviedol Schvarc.

Za výhodu tiež považuje, že firmy majú širšie spektrum výroby aj mechanizácie. “Žiaci tým pádom môžu aj viac vidieť a ísť na individuálne praxe, kde si sami vyberajú podnik. V podniku sú týždeň v každom polroku a takáto prax je na nezaplatenie. Mnohé firmy oslovia žiakov a tí v nich ostanú pracovať,” podotkol riaditeľ SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku.

Pri odbore záhradníctvo, zameranom na sadovnícku a krajinársku tvorbu, spolupracuje podľa neho škola so záhradníckymi firmami. “Teda s výrobnou časťou, kde naši študenti chodia na odborné praxe – individuálne aj skupinové. Máme aj možnosti praxe, kde robíme výsadbu drevín, trvaliek, kvetín, úpravy terénu, na jar alebo na jeseň strihanie stromov. Každoročne sa podieľame na organizovaní celoslovenskej výstavy Jarná krása v areáli Budatínskeho hradu. Je jedinečná v tom, že predstavujeme bonsaje, skalničky, sukulenty a mäsožravé rastliny,” dodal Schvarc.

Doplnil, že SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku spolupracuje so školami v Poľsku a v Českej republike, kde je teraz rozvoj poľnohospodárstva vyšší. “Navštívil som záhradnícku školu v Dečíne, o ktorú stúpa záujem a hlási sa im viac žiakov. Verím, že by sa to mohlo konečne preniesť aj na Slovensko. Lebo stále hovoríme o udržateľnom rozvoji. Ale ten bez poľnohospodárstva nepôjde. Vieme, čo nám ponúkajú rôzne obchody a myslím si, že naše výrobky sú skutočne lepšie,” uzavrel Schvarc.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali