Zbierka Štvornohé oči pomôže výcviku vodiacich psov pre zrakovo postihnutých

Zbierka Štvornohé oči pomôže výcviku vodiacich psov pre zrakovo postihnutých

Bratislava 26. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Vodiaci pes je dobrý spoločník a vie riešiť situácie. Výcvik je náročná činnosť a musí sa robiť iba z účelového chovu geneticky vhodných psov

Verejnú zbierku Štvornohé oči organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) pre získanie finančných prostriedkov na výcvik psích pomocníkov pre ľudí so zrakovým postihnutím.

Reklama
Na snímke fenka labradora - budúceho vodiaceho psa
Na snímke fenka labradora – budúceho vodiaceho psa

“My nemáme náhradu zraku, preto to riešime kompenzačnými pomôckami. Jednou z nich je vodiaci pes. Je to živý tvor a nie vec, ktorú možno odložiť. Treba sa o neho starať, ale má veľa výhod, je dobrý spoločník a vie riešiť situácie,” na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle ÚNSS to povedal jej predseda Branislav Mamojka.

Podľa riaditeľky Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy Jarmily Virágovej ich výcvik je náročná činnosť a musí sa robiť iba z účelového chovu geneticky vhodných psov.

Reklama

“Máme vlastný chov spôsobom plemeno v plemene, čo je základným predpokladom dobrého vodiaceho psa. Ten musí byť úplne iný ako normálny pes. Pri stretnutí nesmie reagovať na iných psov či akékoľvek zvieratá, nesmie sa dať ničím rušiť. Jeho stálou prioritou je nevidiaci človek aj v ktorúkoľvek nočnú hodinu,” zdôvodnila Jarmila Virágová.

Zároveň dodala, že za úspešný vrh mláďat sa považuje 60 percent vhodných šteniat. Vraj iba raz mali stopercentnú úspešnosť šteniat z jedného vrhu. Táto škola existuje od roku 1993 a od roku 1995 patrí pod ÚNSS.

Na snímke pokladnička na zbierku
Na snímke pokladnička na zbierku

Celoročná verejná zbierka potrvá do 15. decembra a prispieť možno dvoma spôsobmi, buď vkladom do makiet pokladníc alebo na účet zverejnený na internetovej stránke www.unss.sk.

“Makety v podobe vodiaceho psa so šteniatkami máme na základe spolupráce s partnerskou školou v Paríži. Sú umiestnené na 85 verejných miestach od Bratislavy až po Michalovce, z nich 67 je v prevádzkach spoločnosti Billa. Výnos zo zbierky použijeme na financovanie vlastného chovu a výcviku vodiacich psov, na prípravu klientov na prácu s vodiacim psom, na kurzy priestorovej orientácie i na osvetu pre verejnosť,” uviedla koordinátorka zbierky Štvornohé oči 2016 Ivana Potočňáková z ÚNSS.

Ambasádorkou tohto 13. ročníka zbierky je herečka Zuzana Šebová, ktorá má aj osobnú skúsenosť s tmavým svetom. “Mala som dioptrie mínus desať, takže som nevidela takmer nič. Po operácii sa mi vrátil zrak, no nie každý ma také šťastie. Vyskúšala som si aj ísť s vodiacim psom a nie je to jednoduché. Nevedela som sa vžiť do situácie postihnutého a psa som viedla ja, čo bola chyba. Nevidiaci sa musí naplno oddať psovi, dôverovať mu,” pripomenula herečka.

Reklama

ÚNSS organizuje túto zbierku od roku 2004. Upozorňuje na ňu pri príležitosti Svetového dňa vodiacich psov. Ten býva v poslednú aprílovú stredu, čo tento rok pripadlo na 27. apríla. Únia je od roku 1990 občianske združenie. Jeho vyše 4000 členov v 65 základných organizáciách sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje únia bezplatne ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali