Závislosti dominujúce súčasnému svetu

Závislosti dominujúce súčasnému svetu

Slovensko 5. júla 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Rapid City Journal, Eric Ginnard)

 

Látkové a nelátkové závislostí

Závislosti dominujú súčasnému svetu. Rozlišujú sa rôzne formy závislosti. Najvšeobecnejšie je rozdelenie na: látkové a nelátkové. Niektoré škodia len samotnému závislému, iné majú obrovský negatívny dopad na celé okolie závislého, národ či spoločnosť.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Posledné roky sa pozoruje veľký nárast nelátkových závislosti,  ako sú napríklad: nakupovanie (oniománia), hranie počítačových hier (gambling) a iné.

Medzi látkové závislosti patrí u nás veľmi rozšírená závislosť na alkohole, ktorú však posledné roky dobieha závislosť na liekoch (benzodiazepíny: Xanax, Neurol, Lexaurin, analgetiká: Tramal). Taktiež závislosť na jedle, resp. neustálej potrebe niečo stále jesť – čo je spôsobené aj pridávaním rôznych návykových látok do jedál a potravinárskych výrobkov. Medzi mladistvými dominujú závislosti na metamfetamíne (“pervitíne”) a marihuane. Sociálne slabšie vrstvy podliehajú najmä  závislosti na rozpúšťadlách a riedidlách.

Reklama

Závislosti na Metamfetamíne (“pervitíne”) majú obrovský dopad na okolie. Závislá osoba si naberie pôžičky cez nebankové subjekty, ktoré slúžia na nákup drogy (týmto subjektom umožňuje fungovať náš štát – Slovenská republika, pričom podobné subjekty sú v EÚ obmedzené alebo zakázané –  týmto štát prispieva k ruinovaniu rodín, spoločenstiev). Rodina nevie ako ďalej postupovať. V prípade, že závislý má trvalý pobyt u rodičov exekútor môže prísť do domu a zobrať si, čo patrí rodine. Pritom stačí zbaviť závislého trvalého bydliska.

Závislosť na výherných automatoch je de facto taká istá. Sám závislý sa zadlží a manipuluje s okolím, od ktorého si požičiava peniaze – tu je taktiež problém štátu, ktorý dovoľuje prevádzkovanie výherných automatov takmer v každej obci – a súvisí to aj s bohatnutím obce, starostov na úkor utrpenia rodín.

Riešením je dobrovoľný záujem absolvovať protitoxikománickú, protilátkovú alebo protialkoholickú liečbu. Avšak, na tú musí závislý chcieť nastúpiť sám. Ak nechce, je to znak toho, že nemá záujem so závislosťou skončiť a len manipuluje rodinou, s cieľom vymaniť ďalšie peniaze na drogy. A rodina, najčastejšie matka, zlyháva vďaka materinskému citu a nepriamo financuje pokračovanie v konzume drog závislého a tým prispieva k poškodzovaniu mozgu závislého.

Závislosti, obzvlášť na metamfetamíne (“pervitíne”) nezvratne poškodzujú mozog chorého. Ak závislá osoba užíva metamfetamín (“pervitín”) viac ako 5 rokov, pribúdajú príznaky typické napríklad pre schizofréniu: osoba začína byť paranoidná a/alebo má halucinácie. Pod vplyvom tohto poškodenia mozgu nie je zriedkavé, že spácha samovraždu alebo zabije niekoho v okolí. Príkladom sú väzenia, kde vyše 50% väzňov je závislých na tvrdých drogách ako je pervitín, heroín a iné. Štát daný problém nerieši. Namiesto toho propaguje a umožňuje reklamu na alkohol, ktorý má najširší negatívny dopad na spoločnosť – alarmujúcim príkladom je množstvo postihnutých alebo autistických deti narodených matkám, ktoré počas tehotenstva konzumovali alkohol.

 

Reklama

Predchádzanie  závislostí

Ako predísť tomu, aby človek a jeho okolie neskončili v pasci závislosti, prípadne aby dôsledky na okolie a človeka samotného boli čo najmenšie? A ako vlastne zistiť, že človek je závislý a bez vyhľadania odbornej pomoci sa naše úsilie pomôcť mu míňa svojmu efektu?

Návodom nám môže byť aj webová stránka www.zavislosti.org, kde sú uverejnené základné inštrukcie ako pomôcť závislému človeku a jeho okoliu. Krátke články o tom, ako rozoznať stupeň závislosti, alebo zistiť aké majú závislosti dôsledky.

Na stránke rovnako možno nájsť aj informácie o resocializačných centrách na Slovensku, ako aj krátke autentické foto/video reportáže z takýchto centier (v sekcii Fórum).

Okrem krátkych a výstižných článkov tu možno nájsť “Aktuality” z problematiky závislostí, miesta kde vyhľadať pomoc ako aj rozdelenie jednotlivých druhov závislostí. Fórum takisto slúži na výmenu názorov, ale aj odborného poradenstva pre širšiu verejnosť, zaujímajúcich sa o problematiku závislostí ako aj ľudí hľadajúcich pomoc.

Reklama

MUDr. Radoslav Čičala

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali