Oscarov sprevádzal poriadny trapas, vyhlásili nesprávneho víťaza v kategórií najlepší film

Oscarov sprevádzal poriadny trapas, vyhlásili nesprávneho víťaza v kategórií najlepší film

Los Angeles 27. februára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/Chris Pizzello/Invision/AP)

 

Na červenom koberci v Dolby Theatre v Los Angeles sa zišli účastníci slávnostného ceremoniálu, na ktorom dnes vyhlásia laureátov 89. cien americkej Akadémie filmových umení a vied, známych ako Oscary.

Producent muzikálu La La Land Jordan Horowitz (vľavo) a moderátor Warren Beatty

Viacerí z hostí – napríklad herečka Ruth Neggová či herec Lin-Manuel Miranda – prišli s modrou stužkou na podporu neziskovej organizácie ACLU, ktorá si kladie za cieľ brániť slobody zaručené ústavou a zákonmi USA. ACLU zohrala významnú úlohu pri spore o nedávnom migračnom dekréte amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Očakáva sa, že politika bude rezonovať aj na dnešnom slávnostnom večeri. Podľa producenta však približne štvorhodinový program, ktorý bude moderovať Jimmy Kimmel, nebude vôbec politický.

Hongkonský herec, režisér, scenárista a majster bojových umení Jackie Chan dorazil na červený koberec s dvoma plyšovými pandami v žltých kabátikoch s logom UNICEF.

Reklama

Tlačovej agentúre AP povedal, že je pandím ambasádorom a tiež majiteľom dvoch pánd v Číne. Plyšové pandy nosí, ako povedal, všade so sebou a necháva sa s nimi fotografovať a pripusti možnosť, že ich vydraží a výnos venuje na charitu. Chan minulý rok dostal čestného Oscara.

Slávnostný ceremoniál otvoril spevák Justin Timberlake. Vystúpil s jednou z piatich nominovaných piesní – Can’t Stop the Feeling z animovaného filmu Trolovia.

Moderátor Jimmy Kimmel varoval, že dnešný ceremoniál bude trvať “výrazne dlhšie” ako tri hodiny.

Doteraz najkratšie vyhlasovanie Oscarov bolo v roku 1959, kedy trvalo hodinu a 40 minút. Naopak najdlhšie bolo v roku 2002 – skončilo po štyroch hodinách a 23 minútach.
Moderátor Kimmel povedal Timberlakovi, že ak program sledujú jeho bývalí kolegovia zo skupiny ‘N Sync, určite ho zoberú nazad. Zabrúsil však aj do politiky, keď povedal, že politika prezidenta Donalda Trumpa prispela k tomu, že Oscary vyzerajú byť menej rasistické.

Najviac nominácií, rekordných 14, má romantický muzikál La La Land, ktorý ovládol už filmové ceny Zlatý glóbus. Takýto počet nominácií mal iba Titanic v roku 1997 a snímka Všetko o Eve v roku 1950. S ôsmimi nomináciami nasledujú sci-fi Arrival a dráma Moonlight. Po šesť nominácií majú filmy Hacksaw Eidge:Zrodenie hrdinu, Lion a Manchester by the Sea: Miesto pri mori.

Reklama

 

Prvého Oscara večera získal novopečený otec, herec Mahershala Ali

Prvého Oscara prevzal čerstvý otec, herec Mahershala Ali, za svoju vedľajšiu úlohu v nezávislej dráme Moonlight. Ali vo filme zobrazujúcom dospievanie černošského gaya v drogovej štvrti stvárnil drogového dílera, ktorý prevzal úlohu chlapcovho náhradného otca. Pri preberaní ocenenia poďakoval svojim učiteľom a tiež manželke, ktorá pred štyrmi dňami porodila.

Na snímke herec Mahershala Ali po získaní sošky Oscara

Oscara za najlepšie kostýmy získal film Fantastické zvery a ich výskyt, cenu za najlepšie masky Jednotka samovrahov. Oscara za najlepší dokumentárny film dostal päťdielny seriál OJ: Made in America.

 

Reklama

Iránsky film Salesman (Klient) má Oscara za najlepší cudzojazyčný film

Film Salesman (Klient) iránskeho režiséra Ašghara Farhádího získal v noci nadnes Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Pre Farhádí je to už druhý Oscar, v roku 2012 dostal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímku Rozchod Nadera a Simin.

Režisér slávnostný ceremoniál bojkotoval na protest proti spornému nariadeniu prezidenta Trumpa zakazujúcemu vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA.

Vo vyhlásení, ktoré na pódiu prečítali, Farhádí povedal, že sa na ceremoniáli nezúčastnil “z úcty k ľuďom z mojej krajiny a z ďalších šiestich krajín, ktoré boli znevážené neľudským zákonom zakazujúcim vstup imigrantom do USA”.  “Rozdeliť svet na kategórie ‘my’ a ‘naši nepriatelia’ vyvoláva strach, nečestné ospravedlňovanie agresie a vojny,” uviedol vo vyhlásení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali