Začalo sa predsedanie Slovenska v Rade EÚ

Začalo sa predsedanie Slovenska v Rade EÚ

Bratislava 1. júla (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Dnešným dňom začíname predsedať v Rade EÚ, preberáme štafetu od Holandska

Slovenská republika dnešným dňom preberá predsedníctvo v Rade EÚ po polročnom predsedaní Holandska. Predsedanie Slovenska bude trvať po dobu druhého polroka tohto roku.

Reklama
Na snímke Jean-Claude Juncker a Robert Fico počas privítania
Na snímke Jean-Claude Juncker a Robert Fico počas privítania

Pri príležitosti preberania predsedníctva pricestovali včera na Slovensko členovia Európskej komisie (EK) s jej predsedom Jeanom-Claudom Junckerom, ktorí dnes v Bratislave budú rokovať s členmi slovenskej vlády. Takéto zasadnutie EK tradične sprevádza úvod každého predsedníctva.

Historicky prvé slovenské predsedníctvo prichádza v čase, keď EÚ stojí pred nevídanými výzvami v podobe rozhodnutia britských občanov o vystúpení Spojeného kráľovstva z únie, migračnej krízy vyvíjajúcej tlak na jednotu schengenského priestoru, či bezpečnostných otázok po teroristických útokoch v Paríži a Bruseli.

Reklama

Program slovenského predsedníctva, ktorý vláda SR schválila vo štvrtok, obsahuje štyri priority: hospodársky silnú Európu, moderný jednotný trh EÚ, migráciu a globálne angažovanú Európu. “Na predsedníctvo sme pripravení organizačne, technicky. Verím, že o tom všetkých presvedčíme,” vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Rada EÚ patrí medzi hlavné inštitúcie Európskej únie. Jej úlohou je formovanie európskej legislatívy spolu s Európskym parlamentom, ako aj koordinácia medzi členmi EÚ v jednotlivých rezortoch, napríklad pri spoločnej zahraničnej či bezpečnostnej politike. V rade sú zastúpené členské štáty, ktoré sa na jej čele striedajú každých šesť mesiacov. Predsedajúca krajina vedie zasadnutia na všetkých úrovniach rady a má za úlohu okrem iného hľadať kompromisy v dôležitých otázkach i navonok zastupovať členské štáty voči ďalším inštitúciám únie ako EK a EP.

Na snímke obrazová projekcia na múroch Bratislavského hradu
Na snímke obrazová projekcia na múroch Bratislavského hradu vytvorená v predvečer začatia predsedníctva

Slovenské predsedníctvom otvorilo dnes slávnostne Ministerstvo obrany plnými vojenskými poctami 

Šéf rezortu obrany Peter Gajdoš zároveň profesionálnym vojakom a zamestnancom predstavil priority ministerstva obrany a pripravenosť na ich zabezpečenie.

“Som presvedčený, že rezort obrany je k dnešnému dňu plne pripravený na splnenie úloh, ktoré vyplývajú Slovenskej republike z pozície predsedníckej krajiny. Tým však naša snaha a úsilie nekončí, práve naopak. Výkon predsedníctva bude od nás vyžadovať zvýšené úsilie a nasadenie, aby sme zvládli všetky úlohy nevyhnutné pre jeho úspešný priebeh,” uviedol Gajdoš.

Reklama

Medzi najväčšie výzvy patrí organizácia predsedníckych podujatí a aktivít na Slovensku i v Bruseli, intenzívnejšie zapojenie sa do vývoja agendy Európskej únie, vrátane flexibilného uchopenia neplánovaných tém a aktívnejšia prezentácia európskych tém doma i v zahraničí.

“V rezorte už máme skúsenosti s prípravou veľkých podujatí, ako bolo napríklad rokovanie ministrov obrany a Vojenského výboru NATO. Predsedníctvo v Rade Európskej únie však nie je jednorazové podujatie, ale kontinuálna zodpovednosť za sériu aktivít, ktorá potrvá šesť mesiacov. Svojím charakterom je preto bezprecedentnou skúsenosťou a unikátnou príležitosťou ako pre Slovenskú republiku, tak aj pre rezort obrany. Môžeme predstaviť napríklad aj naše vojenské zariadenia a spôsobilosti, na ktoré sme hrdí,” zdôraznil minister.

Príprava na predsedníctvo v Rade EÚ sa odvíjala od priorít, ktoré boli zadefinované už v roku 2014 a stali sa súčasťou národného programu predsedníctva. “Počas nasledujúcich mesiacov budeme tiež významným spôsobom prispievať k realizácii predsedníctva aj na národnej úrovni. Budeme zabezpečovať dopravu ministerských delegácií, podieľať sa na bezpečnostných opatreniach počas rokovaní na najvyššej úrovni, ako aj na príprave vybraných podujatí rezortu zahraničných vecí,” dodal Gajdoš.

Ozbrojené sily SR tiež vyčlenia na obdobie slovenského predsedníctva v Rade EÚ do 200 vojakov pre Policajný zbor SR. Okrem toho sú ďalší vojaci vyčlenení ako vodiči pre zabezpečenie presunov delegácií a Vojenská polícia bude podieľať aj na zabezpečení ochrany VIP osôb a ďalších akciách.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali