Vysviacky kňazov v Trnave, Košiciach, Rožňave, Prešove a Banskej Bystrici

Vysviacky kňazov v Trnave, Košiciach, Rožňave, Prešove a Banskej Bystrici

Bratislava 12. júna 2017 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Kandidáti diakonátu a kandidáti kňazstva prijali počas tohto víkendu na viacerých miestach svoje svätenia. TK KBS pri tejto prináša ich prehľad.

Reklama

 

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak vysvätil sedem diakonov

Reklama

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ vysvätil v nedeľu 11. júna v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove sedem diakonov pre Prešovskú archieparchiu. Diakonát prijali Ján Murgaš, Vladimír Noga, Tomáš Pecuch, Dominik Petrík, Maroš Sejka, Martin Tkáč a Pavol Vasiľ.

V homílii vladyka Ján vychádzal z aktuálnej Nedele všetkých svätých. Preto na základe tohto slávenia a diakonského svätenia, pripomenul aj blahoslavených mučeníkov Gréckokatolíckej cirkvi Pavla Petra Gojdiča OSBM, Vasiľa Hopka a Metoda Dominika Trčku CSsR. „Verím, že aj na našich svätencov dnes zostúpi Svätý Duch. Všetci, nielen svätenci, máme byť svätí. V dnešnom evanjeliu Ježiš hovorí: Každého, kto mňa vyzná pred ľuďmi, aj ja vyznám pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach. Teda cesta k svätosti vedie cez svedectvo života. Byť svätým znamená žiť s Bohom, aby on riadil celý môj život.“ Vladyka ďalej svätencom povedal: „Celý váš ročník je excelentný. Hovorím to úprimne, excelovali ste na štátnych skúškach. Verím, že aj ako kňazi budete zrelí a excelentní. Chcem, aby ste aj duchovne excelovali. Aby ste mali veľkú radosť z tejto diakonskej a kňazskej služby. Ale slúžiť nie je vždy ľahké, ale vždy je to služba nesmrteľným dušiam. Túžim, aby ste sa stali svätými kňazmi. Nechajte sa preto viesť Svätým Duchom.“ Zároveň pozval predovšetkým svätencov, ale nielen ich, aby nasledujúci týždeň denne aspoň pol hodinu meditovali o svätosti. „Teším sa s vami, so všetkými, ktorí ste tu. Modlite sa za týchto nových diakonov, aj za ich manželky, aby svedčili, že sa dá sväto žiť.“

Diakonské svätenie nasledovalo v liturgii pred prositeľnou ekténiou, kde má svoje miesto. Potom diakoni pokračovali v slávení svätej liturgie už v ich novej službe. Na konci slávnosti v mene siedmich nových diakonov svätiteľovi, ako aj koncelebrujúcemu emeritnému biskupovi Jánovi Eugenovi Kočišovi, rektorovi kňazského seminára Miroslavovi Dancákovi a prítomným kňazom i všetkým veriacim poďakoval Dominik Petrík.

Kňazskú vysviacku príjmu títo diakoni z rúk prešovského arcibiskupa a metropolitu v nedeľu 18. júna 2017 o 10:00 v Bazilike Zosnutia Presvätej Bohorodičky na pútnickom mieste v Ľutine.

TK KBS informoval Ľubomír Petrík

Reklama

 

Arcibiskup Orosch vysvätil troch kňazov a jedného diakona

V katedrálnom Chráme svätého Jána Krstiteľa v sobotu 10. júna popoludní trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vysvätil troch kňazov a jedného diakona pre duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze.

Lukáš Blažo z farnosti Horné Orešany, Ladislav Mišura z farnosti Považany a Stanislav Žlnay z farnosti Drahovce prijali skrze ruky a konsekračnú modlitbu trnavského arcibiskupa Jána Oroscha sviatosť kňazstva. Posvätný rád diakonátu zasa prijal Lukáš Čmehíl z farnosti Vrbové. Celý obrad kňazskej a diakonskej vysviacky sa niesol v hlbokej, sústredene prežívanej duchovnej atmosfére, ktorú umocňoval aj spev trnavského Rímskokatolíckeho cirkevného hudobného spolku sv. Mikuláša na chóre katedrály. V úvode samotného obradu vysviacky predstavil trnavskému arcibiskupovi kandidátov diakonátu a kňazstva rektor Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave Daniel Ižold. Potom sa už ku všetkým štyrom kandidátom a zhromaždeným veriacim v katedrále prihovoril trnavský arcibiskup Ján Orosch.

V homílii sa o kňazstve, podľa vzoru svätého pápeža Jána Pavla II., vyjadril ako o veľkom tajomstve, v ktorom Ježiš Kristus, Veľkňaz odovzdáva svoju kňazskú moc mužovi, aby vysvätený za kňaza pokračoval v jeho diele. Odovzdal mu moc odpúšťať hriechy, sláviť Eucharistiu a svoju lásku, aby takto viedol ľudí ku spáse. Avšak Ježiš Kristus očakáva dar aj od kňaza. Očakáva jeho sebaobetovanie. Pretože dobrý pastier vedie zverené stádo, pomáha poraneným ovečkám a sýti ich eucharistickým pokrmom. To však od neho vyžaduje svätosť života. „Lebo len takíto kňazi, dobrí pastieri Božieho ľudu, naplnia svet svätosťou a budú záchranou ľudstva a sveta,“ zakončil svoj príhovor arcibiskup Orosch.

Reklama

Po homílii obrad vysviacky pokračoval ďalej prostráciou kandidátov za spevu litánií ku všetkým svätým v podaní bratislavských bohoslovcov, vkladaním rúk a konsekračnou modlitbou arcibiskupa. Potom pristúpili ku kandidátom ich principáli – správcovia farností, z ktorých pochádzajú, aby ich obliekli do liturgických rúch podľa dosiahnutého stupňa svätenia. Dojímavá chvíľa nastala v momente, kedy arcibiskup a všetci prítomní kňazi pristúpili k novokňazom, aby si s nimi vymenili znak pokoja a takto vyjadrili kňazskú kolegialitu.

Na záver slávnosti sa vysvätení služobníci Cirkvi poďakovali svojmu svätiteľovi za dôveru a tiež za jeho osobný príklad. Potom sa poďakovali i predstaveným seminára a rodičom, ktorým vďačia za formáciu a za výchovu. Po slovách vďaky si trnavský arcibiskup pokľakol pred vysvätenými kňazmi, aby z ich rúk prijal novokňazské požehnanie. Apoštolské požehnanie arcibiskupa Oroscha zavŕšilo bohoslužbu. Nasledovali pápežská a chrámová hymna, ktoré preplnená katedrála zaspievala zborovo. Po skončení slávnosti mohli hostia pogratulovať novým služobníkom Cirkvi k prijatej vysviacke pred katedrálnym Chrámom sv. Jána Krstiteľa či v priestoroch Trnavského arcibiskupského úradu.

TK KBS informoval Dušan Kolenčík

 

Košická arcidiecéza je od dnes bohatšia o štyroch novokňazov

Košická arcidiecéza je od soboty 10. júna 2017 bohatšia o štyroch novokňazov. Kňazské svätenia prijali v Katedrále svätej Alžbety Dp. Pavol Bujňák, Dp. Jozef Fuňak, Dp. Lukáš Imrich a Dp. Dominik Plavnický. Košický arcibiskup Mons. Bernard Bober vyzval novokňazov k starostlivosti jeden o druhého.

„Lukáš, Dominik, Jozef a Pavol, motivujte sa k dobrote srdca a horlivému kňazskému životu. S úctou a bázňou slávte Eucharistiu. Zamilujte si vysluhovanie sviatosti zmierenia. Modlitba nech je vašou silou. Vzývajte Božiu Matku, Pannu Máriu. Fatimská Madona je dnes svedkom vašich sľubov a záväzkov. Doprajte si každý deň ruženec, konajte skutky pokánia za seba i svojich veriacich a vo chvíľach pokušenia hľadajte útočisko v jej Nepoškvrnenom Srdci.“

Po litániách k všetkým svätým nasledovalo vkladanie rúk a konsekračná modlitba, skrze ktoré sa kandidáti stali kňazmi.

 

Plné znenie homílie arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera:

Reklama

Excelencie – spolubratia v biskupskej službe, drahí bratia kňazi, predstavení Kňazského seminára, vyučujúci z Teologickej fakulty, principáli našich ordinandov, diakoni, rehoľnice a rehoľníci, rodičia a príbuzní našich budúcich kňazov, seminaristi, drahí bratia a sestry v Kristovi!

Hovorí sa, že aj srdce dokáže rozprávať. Má svoj hlas, rytmus i tón. Počuli ste už o tom niečo? Celá dnešná liturgia nám vysvetľuje reč Ježišovho Srdca. Dobrota, ochota a poslušnosť – vychádzajú zo srdca Dobrého pastiera. A Ježiš chce, aby aj srdcia jeho učeníkov a kňazov komunikovali takouto rečou dobroty, ochoty a poslušnosti. Ježiš je dobrý pastier a je ochotný dať aj život za svoje ovce. (Jn 10, 11-15). Pasie ich svedomito a zodpovedne, nič si nezľahčuje.

O pár minút sa budem pýtať našich kandidátov, či sú pripravení prijať kňazskú službu. Na túto otázku môžu kladne odpovedať iba vtedy, ak sú ochotní osvojiť si postoje Dobrého pastiera. Lebo ako Ježiš, tak aj oni majú tejto službe odovzdať všetko; nielen časť svojho života, nielen polovicu svojich síl, nielen kúsok svojho času – 40 hodinový pracovný týždeň a potom mám čas pre seba – ale všetky svoje sily a všetok svoj čas majú dať k dispozícii, jednoducho, seba samých, celkom a nerozdelene! Ako kňazov ich Kristus potrebuje celých a vždy.

V moci apoštolov budem na nich spolu s ďalšími kňazmi vkladať ruky a budem sa nad nimi modliť. Keď sa toto bude diať, sám Ježiš sa k nim priblíži a zjednotí sa s nimi – pevne, hlboko a tak vnútorne, že od tej chvíle budú mať účasť na jeho pastierskej službe a kňazstve. Budú poslaní, aby v Ježišovom mene vykonávali Božie skutky. Sám Dobrý pastier sa cez nich bude prihovárať svojmu ľudu, ich ústami bude ohlasovať Evanjelium a ich rukami vysluhovať sviatosti. Cez ich oči a srdce bude vyhľadávať chudobných a chorých, aby ich potešil a povzbudil.

Cez vás, milí synovia, bude sám Ježiš hovoriť k ľuďom a cez vás im dá najavo, že ich pozná, že vie o ich trápeniach i strádaniach, a že ich miluje. Toto je teda vaše povolanie i poslanie: Lásku Dobrého pastiera zaniesť ľuďom. Stali ste sa jeho blízkymi priateľmi a on vám zveruje ľudí, ktorých vykúpil svojou drahou krvou. Cez vás sa môže jeho dobrota a milosrdenstvo zviditeľniť. Preto zostaňte v jednote s Ježišom. Všetko si vyprosujte a očakávajte iba od neho. Nič nestavajte na vlastnej šikovnosti a sebestačnosti. Dôležitý je on, Dobrý pastier, ktorý sa má sprítomňovať vo vašom dobrom srdci!

Reklama

Kňazi sú nástrojmi Ježiša Krista. A každý úprimný kňaz vám povie, že je iba nehodným nástrojom v Majstrových rukách. To však neznamená, že sa nemáte posväcovať a snažiť sa o svätosť. Kristus potrebuje svätých kňazov, potrebuje odvážnych kňazov, korí myslia viac na iných ako na seba. Potrebuje sa spoľahnúť na kňazov, ktorí by v situácii ohrozenia a nebezpečenstva obetovali aj život.

Milí kandidáti, ste ochotní dať za Ježiša a Cirkev aj život? Najprv ho každý deň vždy a znovu obetujte! Život celý a nerozdelený! Preto okrem Ježišovej obety, prinášajte každý deň aj obetu svojho života. Už len to, že ste na seba prijali záväzok celibátu a dnes nanovo vyjadríte sľub poslušnosti, vás vyznačuje ako mužov obety. A aj keď neskladáte sľub chudoby, ako to robia rehoľníci, kvôli obetovaniu celého svojho života pre Ježiša, vnútorne prijmite aj tú tretiu evanjeliovú radu: Buďte chudobní, ako Ježiš!

Lebo apoštol Pavol nám o Ježišovi pripomína dôležitú vec: On, hoci bol bohatý, stal sa pre vás chudobným, aby ste sa vy jeho chudobou obohatili (2Kor 8, 9). Dnes chcú ľudia predovšetkým mať. A kto má, ten chce ešte viac! Nikdy nebude stačiť. Ježiš nám ako protiváhu ukazuje inú cestu: zriekať sa, zostať jednoduchým, skromným, bez veľkých nárokov – tak ako on! A práve vtedy sme bohatí – nesmierne bohatí! Tak sa Ježiš stáva našim bohatstvom.

Jednoduchosť, nenáročnosť a skromnosť – to nie je cieľ, ale prostriedok, aby sme účinnejšie mohli získať Krista. Skúsenejší kňazi vám potvrdia, že keď dáte niečo od seba, inou cestou sa k vám Božie požehnanie vráti a vy budete skutočne bohatí – bohatí na milosť a radosť z kňazskej služby!

Čo mi bolo ziskom, kvôli Kristovi pokladám za stratu. Pokračuje svätý Pavol. A vôbec, všetko pokladám za stratu pre vznešenosť poznania Krista Ježiša, môjho Pána. Preň som všetko stratil a pokladám za odpadky, aby som získal Krista (Flp 3, 7-8).

Reklama

Milí ordinandi, keď nasledujete Krista, Dobrého pastiera, zriekate sa – ako on – zriekate sa manželskej lásky a milujúcej ženy. Týmto gestom sa ešte viac oslobodzujete od seba samých, aby ste boli ešte viac slobodní pre Krista. Darujete mu celé svoje srdce, aby patrilo výlučne iba jemu.

Okrem toho zložíte nový sľub poslušnosti. Ježiš nemal problém byť poslušný svojmu Otcovi. On sa stal pre nás poslušným až na smrť, až na smrť na kríži (Flp 2, 8). Keď budete mať pred očami Ježišovu poslušnosť, nikdy nezaváhate ani v poslušnosti voči biskupovi. A Boh vás za to požehná. Tak budete skutočne slobodní od iných ponúk a vlastných plánov. Túto slobodu nám vydobyl Kristus. Stojte teda pevne a nedávajte sa znova zapriahnuť do jarma otroctva (Gal 5,1).

Lukáš, Dominik, Jozef a Pavol, dávajte na seba pozor, jeden na druhého, ako dobrí spolužiaci a bratia. Motivujte sa k dobrote srdca a horlivému kňazskému životu. S úctou a bázňou slávte Eucharistiu. Zamilujte si vysluhovanie sviatosti zmierenia. Modlitba nech je vašou silou. Vzývajte Božiu Matku Pannu Máriu. Fatimská Madona je dnes svedkom vašich sľubov a záväzkov. Doprajte si každý deň ruženec, konajte skutky pokánia za seba i za svojich veriacich a vo chvíľach pokušenia hľadajte útočisko v jej Nepoškvrnenom Srdci.

Drahí bratia a sestry! Naša arcidiecéza dnes potrebuje viac ako kedykoľvek predtým nové nadšenie a nový závan Ducha. Ľudia zabúdajú na Boha a žijú ako keby ani neexistoval. No vždy tu bude aj dostatok takých, čo ho úprimne hľadajú a túžia po jeho Slove a prítomnosti. Preto potrebujeme dobrých pastierov s dobrým srdcom. Potrebujeme kňazov, totálne odovzdaných Kristovi a jeho službe. Potrebujeme živých svedkov Evanjelia.

Sprevádzajme našich budúcich novokňazov modlitbami a obetami. Nehanbime sa im vyjadriť vďačnosť a povzbudenie. Potrebujú našu spätnú väzbu. Svet ich bude nenávidieť, bude skúšať zraziť ich do špiny hriechu, no my im vyprosujme silu, aby ich nič nezlomilo, aby nestratili horlivosť a radosť z Ježišovho kňazstva. Iba tak získajú ďalších ľudí pre Božie kráľovstvo a stanú sa skutočne bohatými. Nech ich srdce horí v nasledovaní Dobrého pastiera a nech sa neunaví rozprávať príťažlivou rečou dobroty, ochoty a poslušnosti! AMEN

 

Júnové dni sa v slovenských diecézach tradične nesú v znamení kňazských a diakonských vysviacok

Reklama

Ako prví tento rok prijali rád diakonátu v piatok 9. júna 2017 piati kandidáti z Košickej arcidiecézy – Kristián Karch, Michal Lacko, Lukáš Mohler, Peter Pasternák a Peter Schmotzer. Slávnostná svätá omša sa konala v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach.

Prítomní boli všetci košickí biskupi – arcibiskup Mons. Bernard Bober, emeritný arcibiskup Mons. Alojz Tkáč a košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč, ktorý bol zároveň hlavným celebrantom. Práve z jeho rúk prijali diakonát aj piati kandidáti. Vo svojej homílii si zaspomínal na svoj rok diakonskej služby. Označil ho ako veľmi krásny čas, rok služby, ktorý bol tak krásny, že ubehol ako jeden deň. Nových diakonov pozval Marek Forgáč aj ku službe spolucítenia a zdieľaniu utrpenia s trpiacimi. Na záver slávnosti diakoni poďakovali svätiteľovi za dôveru, predstaveným seminára za trpezlivosť pri formácii, kňazom za vzor, bohoslovcom za spoločenstvo a rodinám za lásku a výchovu.

TK KBS informoval Jaroslav Fabian

 

Rožňavská diecéza má nových pastierov

V roku Fatimy, v ktorom sa v Rožňavskej diecéze veriaci pripravujú na októbrové zasvätenie sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie sa rady kňazov v sobotu 10.júna 2017 rozrástli. V Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave sa konala kňazská a diakonská vysviacka.

Vkladaním rúk otca biskupa Mons. Stanislava Stolárika prijal diakonát Peter Kovalič a presbyterát prijali dvaja kandidáti Ondrej Michalec a Martin Bunda.

Reklama

Biskup Stolárik vo svojej homílii zdôraznil, že kde niet pastiera stádo sa roztráca. No poukázal aj na problémy dnešnej doby, kde napriek jeho prítomnosti pri ovečkách, chýba obeta a nestáva sa tak skutočným pastierom. Preto apeloval na dôležitosť modlitby za „dobrých pastierov“ a pripomenul jednoduchú definíciu kňazstva svätého farára z Arsu – obeta lásky. Ak sa táto obeta stráca v jednoduchých každodenných úkonoch, stráca sa aj kňazská identita. Na záver vyzval všetkých kňazov, aby v sebe živili obrovskú vďačnosť voči všetkým, ktorí im vyprosili tento nezaslúžený a nesmierny dar a svätencov zveril pod ochranný plášť Panny Márie Fatimskej.

TK KBS informoval Lukáš Tkáč

 

Banskobystrická diecéza má šesť nových diakonov

V sobotu 10. júna 2017 bolo vo farskom Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici vysvätených šesť nových diakonov pre Banskobystrickú diecézu. Ich svätiteľom bol Mons. Marián Chovanec, banskobystrický diecézny biskup.

V úvode slávnostnej svätej omše privítal biskup Chovanec kandidátov diakonátu, ich rodiny a priateľov, ako aj všetkých prítomných. Vo svojej homílii vychádzal z obrazu mince, ktorá ma dve strany: líce a rub. Podobne aj Kristov služobník – diakon musí mať dva rozmery: ohlasovanie a službu. Ten, kto naozaj ohlasuje, ten slúži a kto naozaj slúži, ten ohlasuje Krista. Ďalej sa zamýšľal nad tým, ako môže Cirkev v dnešnom svete, kde stav sluhu zanikol, ustanovovať niekoho za sluhu. Odpoveďou je, že keby to tak neustanovil Kristus, Cirkev by sa na to neodvážila. Mons. Marián Chovanec sa inšpiroval pápežom Františkom a kandidátom diakonátu hovoril o troch krokoch, ktoré sú potrebné na to, aby sa stali Pánovými služobníkmi. Prvý krok spočíva v slobode od seba samého. V druhom kroku treba byť slobodným od druhých, pretože Kristov služobník sa nemá riadiť podľa toho, čo sa ľuďom páči. Má im slúžiť, no nie podľa ich vôle, ale podľa vôle a poriadku Krista. Tretím krokom je každodenná dispozícia Bohu. Teda byť pripravený na to, že nás Boh prekvapí, čo nie je možné bez poníženej skromnosti. Nedá sa to však dosiahnuť, ak denne nestojíme pri oltári a chýba nám každodenná modlitba.

Po homílii nasledovala vysviacka kandidátov. Otec biskup vkladaním rúk a konsekračnou modlitbou vysvätil šesť nových diakonov: Dominika Kučeru z Kováčovej, Lukáša Lišku z Banskej Štiavnice, Michala Martinku z Novej Bane, Jozefa Slavkovského z Banskej Bystrice-Sásová, Mariana Urama z Michalovej a Patrika Špánika zo Sebechlieb. Novovysvätení diakoni sa následne aktívne zapojili do slávenia svätej omše. Na záver Lukáš Liška v mene nových diakonov poďakoval všetkým, ktorí ich sprevádzali na ceste povolania. Takisto vyjadril úprimnú vďaku všetkým, ktorí sa akokoľvek zapojili do prípravy a priebehu slávnosti.

Reklama

Diakoni budú počas jedného roka pôsobiť v týchto farnostiach Banskobystrickej diecézy: Dominik Kučera – Zvolen-mesto, Lukáš Liška – Prievidza-mesto, Michal Martinka – Nová Baňa, Jozef Slavkovský – Banská Bystrica-mesto, Marian Uram – Prievidza-Zapôtočky, Patrik Špánik – Veľký Krtíš.

TK KBS informoval Peter Výboh

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali