92. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach – víťaz opäť z Afriky

92. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach – víťaz opäť z Afriky

Košice 4. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR- František Iván)

 

Prví pretekári na 92. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach už došli do cieľa. Poznáme teda víťaza maratónu, polmaratónu (muži,ženy), kategóriu Korčuliari (muži, ženy) a Handbike (muži, ženy)

Víťazom 92. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Koššiciach 4. októbra 2015 sa stal Keňan Samuel Kiplimo Kosgei (uprostred), druhý skončil Collins Kosgei Tanui z Kene (vľavo) a na treťom mieste sa umiestnil Haile Tolossa Bekuma z Etiópie (vpravo)
Víťazom 92. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Koššiciach 4. októbra 2015 sa stal Keňan Samuel Kiplimo Kosgei (uprostred), druhý skončil Collins Kosgei Tanui z Kene (vľavo) a na treťom mieste sa umiestnil Haile Tolossa Bekuma z Etiópie (vpravo)

Víťazom 92. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa stal Keňan Samuel Kiplimo Kosgei. Do rozhodujúceho úniku sa dostal v 38. kilometri. Keňký bežec predviedol vynikajúci finiš, v ktorom atakoval rekord košického maratónu. V polmaratóne triumfovali slovenskí bežci, keď medzi mužmi vyhral Boris Csiba a medzi ženami Katarína Berešová.

Reklama

Netrvalo dlho a skupinke favorizovaných bežcov okolo Keňanov Kosgeia a Kimaia sa podarilo dostať sa do úniku. Táto skupinka mala po desiatich kilometorch lepší čas než bol na MMM dosiahnutý počas  traťového rekordu spred troch rokov. Medzičasy lepšie než pri traťovom rekorde sa najrýchlejšej skupinke darilo držať aj na ďalších kilometroch. Viacerým členom poprednej skupinky však postupne dochádzali sily a približne od tridsiateho kilometra sa v úniku ocitla trojica Collins Tanui, Samuel Kosgei, Charles Cheruiyot Torotich, pričom tempo diktovali najmä prví dvaja menovaní. Na 38. kilometri nasadil vysoké tempo Samuel Kosgei a postupne si pred Tanuim vypracovával čoraz väčší náskok.

Skúsenejší Kosgei potvrdil svoje víťazstvo vynikajúcim výkonom v záverečných metroch, v ktorých, hoci neúspešne, atakoval rekord MMM. Napokon triumfoval v čase 2:07:07 h, za ktorý inkasoval prémiu vo výške 15.000 eur.

Reklama

Víťaz 92. ročníka rozdával úsmevy na všetky strany. Triumf na košickom maratóne ho veľmi tešil a nič na tom nezmenila ani skutočnosť, že mu len o sedem sekúnd ušla najvyššia možná prémia 20.000 eur. “Cítim sa veľmi šťastný, že som vyhral. Trať bola veľmi dobrá, vyhovovala mi. Výborné bolo aj počasie. Rád by som sa v budúcnosti pokúsil aj o svetový maratónsky rekord,” prezradil Samuel Kiplimo Kosgei. O jeho skvelom finiši svedčí fakt, že každý z posledných ôsmich kilometrov zvládol pod tri minúty.

Vynikajúci výsledok dosiahol aj druhý v poradí Collins Tanui. Pre 23-ročného vytrvalca to bol len druhý súťažný maratón v kariére. Ten prvý absolvoval vo vysokej nadmorskej výške v Itene v Keni a dosiahol na ňom úctyhodný čas 2:16:31 h. V Košiciach tento svoj osobný rekord vylepšil o viac ako osem minút.

Ženskú časť maratónu ovládli vytrvalkyne z Etiópie. Z prvenstva sa tešila Mulu Diro Melková, ktorá zvíťazila časom 2:35:33. “Na mojom výkone sa podpísal vietor i bolesť v nohe. Cítim sa unavená, no som veľmi rada za víťazstvo,” poznamenala Melková.

Najlepší spomedzi slovenských mužov bol Juraj Vitko z Kysuckého Nového Mesta. “Približne na 35. kilometri som Urbana dobehol a od toho momentu som si bol istý, že to zvládnem. S trénerom sme si určtili taktiku začať voľnejšie a tempo postupne zvyšovať. Išiel som na dobrý pocit a išlo mi to aj na úsekoch, v ktorých fúkal silnejší vietor. Vyhla sa mi aj kríza, no pár kilometrov pred cieľom som dostal kŕče. Aj to som však napokon zvládol. Tento triumf radím, spoločne s účasťou na majstrovstvách sveta v polmaratóne, veľmi vysoko v kariére,” uviedol čerstvý majster Slovenska.

Vicemajstrom SR sa napokon stal Jozef Urban, ktorý doplatil na zranenie. “Čo sa energie týka, bol som na tom dobre. Po tridsiatom kilometri sa mi však ozvalo zranenie päty, pre ktoré som musel spomaliť a už si len vychutnávať posledné kilometre. Vedel som, že Vitko sa približuje a každú chvíľu ma môže predbehnúť. To sa napokon aj stalo,” poznamenal Urban.

Reklama

Titul majsterky Slovenska získala Sylvia Šebestian, ktorá dosiahla čas 3:01:12 h. S výrazným odstupom ôsmich minút zaostala Romana Komárňanská, tretia medzi Slovenkami bola Monika Píšová.

Polmaratón sa stal korisťou slovenských bežcov. Medzi mužmi triumfoval Boris Csiba, no s časom 1:10:19 h nebol spokojný. “Ledva som prišiel do cieľa, veľmi som trápil. Netuším, čím to bolo. Asi od pätnásteho kilometra som sa vyslovene trápil a išiel som už len na umiestnenie. Víťazstvo bolo pre mňa povinnosťou a to sa podarilo, no šiel som sem aj s ďalším cieľom – dosiahnuť osobný rekord. To sa nepodarilo, dnes to nešlo. Som sklamaný, pretože sme trénovali na to, aby som v Košiciach dosiahol svoj najlepší čas,” poznamenal Csiba.

Pozíciu favoritky medzi ženami potvrdila Katarína Berešová. Pred druhou Vnenčákovou zvíťazila o viac ako 5 minút. “Znovu som dokázala, že som veľký bojovník. Prvých päť kilometrov som išla rýchlejšie, než by som mala a tak som rada, že to takto dopadlo,” povedala víťazka polmaratónu.

Výsledky 92. ročníka MMM:

Maratón muži: 1. Samuel Kiplimo Kosgei (Keňa) 2:07:07, 2. Collins Kosgei Tanui (Keňa) 2:08:08, 3. Haile Tolossa Bekuma (Etiópia) 2:11:05

Reklama

Maratón ženy: 1. Mulu Diro Melková (Etiópia) 2:35:33, 2. Abebu Gelan Adugnová (Etiópia) 2:40:57, 3. Dorcus Chesangová (Etiópia) 2:51:34

Majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu:
muži: 1. Juraj Vitko 2:25:01, 2. Jozef Urban 2:26:36, 3. Gabriel Švajda 2:33:30
ženy: 1. Sylvia Šebestian 3:01:12, 2. Romana Komárňanská 3:09:20, Monika Píšová 3:23:35

Polmaratón – muži: 1. Boris Csiba (SR) 1:10:19, 2. Imrich Pastor (SR) 1:11:00, Gary Pennington (V.Brit.) 1:13:01
Polmaratón – ženy: 1. Katarína Berešová (SR) 1:16:27, 2. Soňa Vnenčáková (SR) 1:21:39, 3. Romana Gajdošová (SR) 1:24:51

Korčuliari – muži: 1. Kristián Terebeši (SR) 36:08, 2. Jakub Klembara (SR) 36:08, 3. Michal Slotta (SR) 36:09
Korčuliari – ženy: 1. Renáta Karabová (SR) 40:04, Martina Karabová (SR) 40:04, Claudia Dohaničová (SR) 40:28

Handbike – muži: 1. Rafal Wilk (Poľ.) 30:01, 2. Peter Šelinga (SR) 33:14, 3. Daniel Kukľa (SR) 33:14
Handbike – ženy: 1. Anna Oroszová (SR) 36:10, Agnieszka Harasimová (Poľ.) 1:03:05

Pozrite si zaujímavé zábery z podujatia.

Elitní pretekári prichádzajú na šštart
Elitní pretekári prichádzajú na šštart

Tri, dva, jeden – štart.

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach pretekári štart

Snímka zo štartu pretekárov na 92. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach

A už bežia

Reklama

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach pretekári štart

A tu je víťaz, Samuel Kiplimo Kosgei z Kene

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach víaz, kenský pretekár Samuel Kiplimo Kosgei

Víťazka ženského polmaratónu Katarína Berešová

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach víazka polmaratónu Katarína Berešová

Reklama

Tohtoročný majster Slovenska v maratónskom behu- Juraj Vitko

Majster Slovenska v maratóne Juraj Vitko
Majster Slovenska v maratóne Juraj Vitko

Na maratón zavítal aj majster sveta, chodec Matej Tóth (v strede)

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach slovenský pretekár Matej Tóth, otec Viliam, brat Michal

Súťažilo sa aj v kategórii korčuliarov

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach korèuliari

Reklama

Zasúťažiť si mohol naozaj každý

Na snímke pretekár Zbigniew Stefaniak
Na snímke pretekár Zbigniew Stefaniak

Tešíme sa na ďalší ročník.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali