Výberová chronológia činnosti Ministerstva hospodárstva vo volebnom období 2012 až 2016

Výberová chronológia činnosti Ministerstva hospodárstva vo volebnom období 2012 až 2016

Bratislava 31. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Výberová chronológia

Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012, vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov.

Reklama
Na snímke minister hospodárstva SR Vazil Hudák
Na snímke minister hospodárstva SR Vazil Hudák

Členom vládneho kabinetu sa stal aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý ministerstvo viedol do 2. júla 2014. V období od 3. júla 2014 do 5. mája 2015 bol ministrom hospodárstva SR Pavol Pavlis. Od 6. mája 2015 do 15. júna 2015 bol poverený riadením ministerstva hospodárstva Peter Kažimír. Od 16. júna 2015 do dnes je ministrom hospodárstva SR Vazil Hudák.

 

Reklama

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

1. septembra 2012 – Začala platiť legislatíva k tretiemu energetickému balíčku EÚ. Ide o transpozíciou európskych liberalizačných smerníc v oblasti energetiky.

15. januára 2013 – Český Energetický a průmyslový holding (EPH) podpísal s dovtedajšími zahraničnými akcionármi Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), E.ON a GDF Suez kúpnu zmluvu na ich 49-% podiel v spoločnosti. Zaplatil zaň 2,6 miliardy eur. Transakciu 23. januára definitívne potvrdilo mimoriadne valné zhromaždenie SPP, na ktorom došlo aj k výmene vedenia podniku.

27. novembra 2013 – Francúzska Electricité de France (EDF) a český EPH dokončili prevod menšinového podielu v spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE). Holding získal 49 % SSE za približne 400 miliónov eur.

23. apríla 2014 – Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu Slovenských elektrární (SE) voči Ministerstvu hospodárstva (MH) SR. Potvrdil tak rozhodnutie Okresného súdu Bratislava 2, ktorý 19. júla 2012 zamietol žalobu SE voči MH SR o náhradu škody vo výške 94,49 milióna eur. Elektrárne sa súdili o rozdiel medzi trhovou a regulovanou cenou elektriny.

Reklama

28. apríla 2014 – Na Úrade vlády SR podpísali memorandum o tzv. malom reverznom toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu cez prepojenie Vojany – Užhorod. Ukrajina začala so svojimi susedmi v EÚ rokovania o pomoci pri dodávkach plynu po tom, čo jej ruský koncern Gazprom postupne dvakrát zvýšil ceny tejto komodity. Ukrajine tak plyn zdražel takmer na dvojnásobok.

4. júna 2014 – Štát v zastúpení MH SR získal 100-% podiel v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s.

2. júla 2014 – Minister hospodárstva Tomáš Malatinský podal demisiu. Prezident SR Andrej Kiska ju prijal nasledujúci deň. Do tejto funkcie zároveň vymenoval Pavla Pavlisa (Smer-SD), bývalého štátneho tajomníka rezortu.

2. septembra 2014 – Do prevádzky bolo spustené reverzné plynovodné prepojenie Vojany – Užhorod, určené na dodávky plynu zo Slovenska na Ukrajinu.

18. februára 2015 – Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR sa pokúsili vysloviť nedôveru ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi. Opozícia ho odvolávala pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Opozícii sa ministra odvolať nepodarilo.

Reklama

4. marca 2015 – Plynovod Eastring, vedúci z juhovýchodnej Európy na Slovensko, by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom roka 2018. Informáciu o iniciatíve slovenského prepravcu plynu Eustream prerokovala a vzala na vedomie vláda.

10. marca 2015 – Vláda prebrala Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG) pod kontrolu štátu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) už v decembri 2014 oznámil, že vláda Slovenským elektrárňam (SE) vypovie zmluvu o prevádzkovaní VEG. Následne štát na Krajskom súde v Bratislave vyhral spor o neplatnosť nájomnej zmluvy ku Gabčíkovu.

21. apríla 2015 – Minister hospodárstva Pavol Pavlis oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Prevzal tak politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou. Majiteľ upratovacej firmy, ktorá dostala od organizácií pod Ministerstvom hospodárstva (MH) SR zákazky za státisíce eur, bol jeho švagrom.

6. mája 2015 – Prezident SR Andrej Kiska poveril dočasne vedením Ministerstva hospodárstva (MH) SR ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

19. mája 2015 – Slovensko predalo svoj 49-% podiel v spoločnosti Slovak Telekom (ST) dovtedajšiemu väčšinovému vlastníkovi Deutsche Telekom za 900 miliónov eur. Dohodu s nemeckým investorom podpísala vláda po mimoriadnom rokovaní a odsúhlasení transakcie. Pôvodne sa mali akcie štátu predávať cez burzu, Nemci však na poslednú chvíľu prišli s vyššou ponukou, ako vygeneroval trh.

16. júna 2015 – Za nového ministra hospodárstva prezident vymenoval Vazila Hudáka (nominant Smeru-SD), ktorý dovtedy pôsobil ako štátny tajomník ministerstva financií.

1. decembra 2015 – Domácnosti môžu žiadať o príspevky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie z európskych a štátnych zdrojov v rámci projektu Zelená domácnostiam.

11. decembra 2015 – Predstavitelia vlády a automobilky Jaguar Land Rover podpísali investičnú zmluvu o vybudovaní závodu pri Nitre. Automobilka plánuje investovať v prvej etape, počas najbližších piatich rokov, približne 1,4 miliardy eur a neskôr v druhej etape približne 500 miliónov eur.

18. decembra 2015 – Enel Produzione, dcérska spoločnosť talianskeho koncernu Enel, podpísala zmluvu so spoločnosťou EP Slovakia, dcérskou firmou českého Energetického a priemyselného holdingu (EPH) o postupnom predaji svojho 66-% podielu v Slovenských elektrárňach (SE). V prvej fáze z neho predáva polovicu za 375 miliónov eur. Slovensko zároveň získalo opciu na 17 % akcií SE, ktorú si môže uplatniť do šiestich mesiacov od uzatvorenia všetkých povolení pre 3. a 4. blok v jadrovej elektrárni Mochovce. Po jej uplatnení môže štát získať v elektrárňach väčšinu, v súčasnosti v nich vlastní 34 %.

29. decembra 2015 – Štátne teplárne získali absolútnu exekučnú imunitu. Novelou o tepelnej energetike reagovala vláda na prehratý súdny spor medzi Paroplynovým cyklom (PPC) vlastneným Pentou a Bratislavskou teplárenskou (BAT), ktorá má PPC vyplatiť 30 miliónov eur. Prezident právnu normu vetoval a po opätovnom schválení nepodpísal, podľa neho rozsah tejto imunity prekračuje ústavné limity.

Reklama

1. januára 2015 – Fond národného majetku (FNM) zanikol. Jeho právnym nástupcom je spoločnosť MH Manažment, a. s., ktorej jediným akcionárom je MH SR.

20. januára 2016 – Nadobudla účinnosť vyhláška Ministerstva hospodárstva (MH) SR o vyplácaní vratiek za plyn pre domácnosti. List od ministerstva hospodárstva spolu so šekom v hodnote od 10 do 165 eur dostanú odberatelia plynu v 1,4 milióna domácnostiach. Výška príspevku závisí od spotreby za posledné známe 12-mesačné obdobie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali