Volkskrant: Za zostrelenie malajzijského lietadla môže raketa Buk zem-vzduch. Ruská správa protirečí verzii medzinárodného tímu

Volkskrant: Za zostrelenie malajzijského lietadla môže raketa Buk zem-vzduch. Ruská správa protirečí verzii medzinárodného tímu

Brusel/Amsterdam 13. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP- AllSource Analysis)

 

Ruská štátna spoločnosť na výrobu rakiet Almaz-Antej dnes na tlačovej konferencii v Moskve informovala, že jej vlastné vyšetrovanie kauzy lietadla typu Boeing malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré spadlo v júli 2014 na východe Ukrajiny, protirečí záverom holandských vyšetrovateľov

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, ktoré bolo vlani v júli zostrelené nad východnou Ukrajinou, bolo zasiahnuté ruskou raketou zem-vzduch, známou pod označením Buk, vystrelenou z územia kontrolovaného proruskými separatistami. Uviedol to dnes vplyvný holandský denník Volkskrant s odvolaním sa na tri zdroje, ktoré sa zúčastnili na vyšetrovaní príčin tragédie.

Reklama
Na archívnej satelitnej snímke datovanej 20. júla 2014 spoločnosti Airbus DS/AllSource Analysis je miesto dopadu Boeingu 777 Malajzijských aerolínii pri obci Hrabove na východe Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými rebelmi
Na archívnej satelitnej snímke datovanej 20. júla 2014 spoločnosti Airbus DS/AllSource Analysis je miesto dopadu Boeingu 777 Malajzijských aerolínii pri obci Hrabove na východe Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými rebelmi

Holandská rada pre bezpečnosť (OVV), ktorá vyšetruje skutočnú príčinu havárie letu MH17, už dávnejšie oznámila, že oficiálnu správu o príčinách zostrelenia lietadla vydá v priebehu dnešného dňa – po 15 mesiacoch vyšetrovaní, v priebehu ktorých vypočula vyše 100 osôb a svedkov.

Táto správa má byť zameraná iba na to, čo spôsobilo pád lietadla na linke z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, a nie na osoby alebo štruktúry skutočne zodpovedné za tento incident, pripomenuli v nedeľu holandské noviny NRC Handelsblad.

Reklama

Ukrajina aj USA tvrdia, že lietadlo bolo zostrelené proruskými povstalcami s raketou zem-vzduch typu Buk, ktorú im poskytlo Rusko. Moskva tieto obvinenia odmietla a z tragického incidentu viní ukrajinské ozbrojené sily.

Podľa zdrojov citovaných denníkom Volkskrant správa OVV obsahuje mapy znázorňujúce viacero miest, z ktorých raketa Buk mohla byť vystrelená, pričom všetky sa nachádzajú v oblasti ovládanej povstalcami.

“Mám podozrenie, že tam bola pomoc zo strany ruských vojakov,” povedal pre Volkskrant jeden zo zdrojov, ktoré denník ponechal v anonymite. Podľa tohto zdroja raketa typu Buk bola v každom prípade skoncipovaná a vyrobená v Rusku a treba vychádzať zo zásady, že vzbúrenci nevedeli sami používať takýto typ zariadenia.

Vyšetrovanie osôb zodpovedných za zostrelenie lietadla bude pokračovať naďalej, správa v tomto smere sa očakáva na budúci rok. Podľa spravodajského servera DutchNews.nl to uviedol hovorca holandskej prokuratúry.

Zostrelenie lietadla si vyžiadalo životy všetkých 298 ľudí na palube lietadla, spomedzi ktorých dve tretiny boli občania Holandska.

Reklama

 

Ruská správa o havárii boeingu na Ukrajine protirečí verzii medzinárodného tímu

Ruská štátna spoločnosť na výrobu rakiet Almaz-Antej dnes na tlačovej konferencii v Moskve informovala, že jej vlastné vyšetrovanie kauzy lietadla typu Boeing malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré spadlo v júli 2014 na východe Ukrajiny, protirečí záverom holandských vyšetrovateľov.

Generálny riaditeľ koncernu Jan Novikov hovoril o výsledkoch ďalšej vlastnej analýzy tragédie – Almaz-Antej totiž podobnú predložil aj v júli. Firma urobila modelovú simuláciu, ako aj simuláciu naživo, pri ktorej bolo použité vyradené lietadlo IL-86, veľkosťou podobné boeingu, približuje agentúra AP.

Symbolický dvojkríž s vencom na mieste dopadu lietadla Boeing 777 letu MH 17 Malajzijských aerolínii na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny 9. septembra 2014
Symbolický dvojkríž s vencom na mieste dopadu lietadla Boeing 777 letu MH 17 Malajzijských aerolínii na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny 9. septembra 2014

Z oboch simulácií a analýzy ich výsledkov vyplýva, že pri zásahu lietadla raketou submunícia zasiahla celý trup lietadla: od kabíny pilota po chvost, pričom nie zvonku, ale zvnútra, uviedla agentúra RIA Novosti. Experti koncernu tiež oznámili, že raketa, ktorou bolo lietadlo zostrelené, nemohla byť vypálená z obce Snižne, ako to tvrdili predstavitelia Ukrajiny.

Reklama

Výsledky modelovej simulácie havárie boeingu potvrdzujú, že lietadlo nezostrelili proruskí povstalci, ale strela bola vypálená z územia kontrolovaného provládnymi silami – z oblasti obce Zaroščenske.
“Dnes môžeme jednoznačne vyhlásiť, že ak bol boeing zostrelený z raketového systému Buk, potom to bola raketa 9M38 (vypálená) zo strany obce Zaroščenske,” uviedol Novikov.

Dodal, že tento typ rakety sa vyrábal za čias existencie ZSSR. S výrobou sa prestalo v roku 1986 a vo výzbroji ruských ozbrojených síl nie je.

Koncern Almaz-Antej, ktorý je výrobcom raketových systémov Buk, analyzoval aj fotografie vyšetrovacej komisie a prišiel k záveru, že poškodená bola nielen kabína lietadla, ale aj krídlo s ľavým stabilizátorom, uviedol dnes poradca generálneho konštruktéra firmy Michail Malyševskij.

“Na základe analýzy všetkých prvkov sme dospeli k záveru, že hlavná časť submunície sa pohybovala pozdĺž korpusu lietadla. Krídlo a časť ľavého stabilizátora boli tiež zasiahnuté a majú poškodenia, ktorých rozmery umožňujú konštatovať, že ich spôsobil šrapnel rakety komplexu Buk,” vysvetlil Malyševskij.

Predstavitelia koncernu ďalej uviedli, že simuláciou sa im podarilo dokázať, že ak by raketa bola vypálená z obce Snižne, ako to tvrdia medzinárodní vyšetrovatelia, šrapnely by nemohli zasiahnuť motor a ľavé krídlo lietadla.

Malyševskij to novinárom vysvetlil pomocou prezentácie. Spresnil, že na základe 3D simulácie sa zistilo, že ak by bola raketa vypálená zo Zaroščenského, ľavý motor by zasiahlo najmenej 22 šrapnelov. Pri vypálení rakety zo Snižného by motor a krídlo nemohol zasiahnuť žiaden.

Lietadlo Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, letiace na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla 2014 na východe Doneckej oblasti na Ukrajine. Zahynulo všetkých 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Na palube boli občania desiatich štátov, pričom väčšina boli Holanďania, preto sa Holandsko aj ujalo vyšetrovania prípadu.

Ako príčina nešťastia sa uvádzal zásah lietadla raketou zem-vzduch alebo vzduch-vzduch. Zo zostrelenia lietadla sa navzájom obvinili Ukrajina i proruskí povstalci, ktorí na východe Ukrajiny vyhlásili samozvané republiky.

Bezpečnostná rada OSN vlani 21. júla vyzvala na nezávislé vyšetrenie tragédie. Odvtedy predstavitelia Ruska neraz upozorňovali na pôsob, akým sa nešťastie vyšetruje, a aj na to, že vyšetrovatelia ignorujú fakty, ktoré im ruskí odborníci predkladajú, konštatovala agentúra TASS.

Podľa agentúry AP ruský štátny koncern oznámil, že je pripravený poskytnúť svoje zistenia aj medzinárodným vyšetrovateľom.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali