Volebné správy z regiónov – popoludnie

Volebné správy z regiónov – popoludnie

Slovensko 5. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová, Alexandra Moštková, Oliver Ondrᚹ)

 

Parlamentné voľby 2016 na Slovensku pokračujú. Volí sa všade, aj počas oslavy narodenín, aj v útulnej dreveničke, aj v horách, aj v nemocniciach …

Volebná miestnosť sa nachádza aj v krásnej dreveničke. Člen okrskovej volebnej komisie Martin Lutišan, ktorý má trvalý pobyt v Bratislave, po preukázaní totožžnosti podpisuje členke okrskovej volebnej komisie v zozname voličov prevzatie hlasovacích lístkov  vo voľbách do Národnej rady SR v Terchovej
Volebná miestnosť sa nachádza aj v krásnej dreveničke. Člen okrskovej volebnej komisie Martin Lutišan, ktorý má trvalý pobyt v Bratislave, po preukázaní totožžnosti podpisuje členke okrskovej volebnej komisie v zozname voličov prevzatie hlasovacích lístkov vo voľbách do Národnej rady SR v Terchovej

V Terchovej volila aj najstaršia obyvateľka, 96-ročná Anna Halasová

Reklama

Odovzdať hlas vo voľbách do Národnej rady (NR) SR prišla dnes do volebného okrsku číslo štyri v miestnej časti Terchovej Biely Potok aj najstaršia obyvateľka obce, 96-ročná Anna Halasová.

“Aby som využila svoj hlas. Chodím pravidelne na každé voľby,” povedala najstaršia volička Terchovej, ktorá prišla hlasovať so synom Gustávom.

Reklama

Voličov v Bielom Potoku vítala krbom vykúrená volebná miestnosť, čo ocenil člen okrskovej volebnej komisie Martin Lutišan. Hlas v dnešných voľbách do Národnej rady (NR) SR odovzdal vďaka vybavenému voličskému preukazu. “Voličský preukaz som si vybavil, pretože mám trvalý pobyt v Bratislave. Nerozhodoval som sa na základe volebnej kampane. Vyberal som si a rozhodol som sa už predtým,” povedal Lutišan.

Podľa prednostu obecného úradu v Terchovej Františka Kadaša môžu voliči s voličskými preukazmi využiť volebné miestnosti v centre obce a v Bielom Potoku. “V centre obce, lebo tadiaľ prechádzajú do Vrátnej. Vo volebnom okrsku číslo štyri preto, lebo keď sú vyhovujúce poveternostné podmienky, veľmi radi tu volia ľudia, ktorí sa idú zároveň pozrieť aj do Jánošíkových dier,” uviedol Kadaš.

Doplnil, že v obci so 4050 obyvateľmi majú voliči k dispozícii celkovo štyri volebné okrsky. “Prvé dva okrsky v obecnom úrade sa vytvorili pre viac ako polovicu občanov. Okrsok číslo tri je v časti Struháreň. To je dolina, ktorá má 800 voličov. No a štvrtý okrsok je v Bielom Potoku, kde máme necelých 600 voličov,” dodal prednosta obecného úradu.

Novozámocká volička Helena Žilinská dnes oslavuje sté narodeniny

Svoj hlas v parlamentných voľbách dnes dopoludnia odovzdala v Nových Zámkoch Helena Žilinská. Bývalá učiteľka práve dnes oslavuje svoje 100. narodeniny. Od novembra 2013 žije v Zariadení sociálnych služieb Vek nádeje v Nových Zámkoch.

Reklama

Helena Žilinská sa narodila 5. marca 1916. Po ukončení pedagogického štúdia vyučovala matematiku a fyziku, väčšinou na základných školách s vyučovacím jazykom maďarským, ale aj slovenským. Podľa službukonajúcej sestry v zariadení sociálnych služieb sa oslava narodenín relatívne vitálnej pani uskutoční zajtra. “Je veľmi zhovorčivá, rada sa porozpráva a rada chodí do kostolíka, kam ju vozíme na vozíčku,” povedala o jubilantke.

V Zariadení sociálnej starostlivosti Vek nádeje na Šoltésovej ulici v Nových Zámkoch býva zhruba 150 klientov. Záujem voliť prostredníctvom prenosnej volebnej schránky prejavilo 80 z nich. “Niektorí majú u nás trvalý pobyt, niektorí si museli vybaviť voličské preukazy a tí, ktorí sú mobilní a mali záujem, išli voliť do miesta svojho trvalého bydliska,” povedala službukonajúca sestra.

V Podunajských Biskupiciach i vo Vrakuni evidujú zatiaľ veľký záujem o voľby

V bratislavských mestských častiach Podunajské Biskupice a Vrakuňa prebiehajú parlamentné voľby bez problémov. Z tunajších volebných miestností hlásia zatiaľ veľký záujem o voľby.

Podľa prednostky Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Evy Janigovej, voľby v mestskej časti, v 20 okrskoch, prebiehajú pokojne.    “Čo chodia kolegovia po komisiách hovoria, že je dosť veľký záujem voličov. Zatiaľ nejakú sťažnosť alebo problém sme nezaznamenali,” skonštatovala pre TASR prednostka.

Reklama

Členovia volebnej komisie vo volebnej miestnosti v Základnej škole s materskou školou s vyučovacím jazykom maďarským v Podunajských Biskupiciach zhodnotili, že ľudia chodia stále plynulo už od 7.00 h rána. “Chodia všetky vekové kategórie,” povedali pre TASR.

Voliť prišiel aj 35-ročný Miroslav, ktorý sa do poslednej chvíle rozhodoval, či sa volieb vôbec zúčastní. “Dlho som váhal, no doteraz som nevynechal ani jedny voľby, tak som nechcel robiť výnimku. Predsa každými voľbami sa dá niečo zmeniť a zlepšiť,” skonštatoval pre TASR.

Prvýkrát vo svojom živote prišla voliť 18-ročná Mária, pre ktorú to bolo zážitkom. “Najprv som mala strach či odvolím tak, ako je potrebné. Komisia mi však všetko vysvetlila a nakoniec mám z toho veľmi dobrý pocit. Je to dobrý zážitok,” povedala.

Podľa Xénie Domarackej z Odboru vnútorných vecí na Miestnom úrade vo Vrakuni je doterajší záujem o voľby, v tunajších volebných okrskoch, značný. “Videla som chodiť k urnám mladších i starších,” uviedla pre TASR s tým, že parlamentné voľby vo Vrakuni zatiaľ prebiehajú v poriadku. Niekoľko žiadostí je aj o prenosnú urnu.

Na snímke pohľad na volebnú miestnosť (vľavo), ktorá je súčasťou pohostinstva v Solke, mestskej časti Nitrianske Pravno vo voľbách do Národnej rady SR, 5. marca 2016
Na snímke pohľad na volebnú miestnosť (vľavo), ktorá je súčasťou pohostinstva v Solke, mestskej časti Nitrianske Pravno vo voľbách do Národnej rady SR, 5. marca 2016

V Poproči, najmenšom okrsku okresov R. Sobota a Revúca, je účasť nízka

V obci Poproč, ktorá je s 18 zapísanými voličmi najmenším volebným okrskom v okresoch Rimavská Sobota a Revúca, je zatiaľ účasť vo voľbách nízka, uviedol Richard Bálint, predseda okrskovej volebnej komisie. Parlamentné voľby podľa neho doposiaľ prebiehajú pokojne a nevyskytol sa žiadny problém.

“Doteraz prišlo voliť len málo voličov. Verím, že do desiatej večer sa to zmení. Skôr by som povedal, že možno väčšina príde až v popoludňajších hodinách, lebo ľudia majú pravdepodobne doma ešte nejakú prácu,” povedal predseda s tým, že prvý občan v Poproči odvolil ihneď po otvorení volebnej miestnosti.

V tejto dedine, ktorá sa nachádza v horskom prostredí, je viacero domov prerobených na chaty a chalupy. Záujem voliť preto prejavili aj občania s voličským preukazom. “Už prišlo niekoľko ľudí, ktorých sme museli dopísať do zoznamu voličov,” dodal Bálint.

K trvalému pobytu je v Poproči prihlásených 24 obyvateľov, v skutočnosti ich tam podľa slov starostu Jána Kvaku býva menej. “Reálne teraz v dedine žije len okolo 15 ľudí. Tí starší, ktorí majú nad 90 rokov, bývajú väčšinou pri deťoch v mestách,” priblížil s tým, že keby sa voľby konali v lete, možno by niektorí z nich boli doma a na voľbách by sa zúčastnili priamo v obci.

Každý hlas vo voľbách je dôležitý, zhodli sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava

Reklama

Odvolené už majú niektorí pacienti i personál z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Zhodujú sa v tom, že voliť je potrebné a každý hlas je v parlamentných voľbách dôležitý.

“Mám 24-hodinovú službu a chcem si splniť svoju občiansku povinnosť. Pretože viem, že každý jeden hlas v týchto voľbách je rozhodujúci,” povedala Ľubica Gašparíková, ktorá pracuje na Rádiodiagnostickej klinike na bratislavských Kramároch.

Lekári, zdravotnícky personál i pacienti o tohtoročných voľbách medzi sebou diskutujú. “Ale to je v tento deň normálne,” povedal zdravotnícky laborant Peter Győri. V práci bude až do rána.

“Ide o našu budúcnosť a najmä o budúcnosť mladých,” uviedol jeden z hospitalizovaných pacientov. Zúčastniť sa volieb označil za svoje právo. Využiť ho mu nezabráni ani pobyt v nemocnici.

Záujem voliť do prenosnej volebnej schránky nahlásilo podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej 150 ľudí. Podmienkou je platný voličský preukaz alebo totožný volebný okrsok. Predpokladá však, že voliť pôjde menej ľudí, ako sa nahlásilo. Nie každý bude mať podľa nej potrebné náležitosti.

Reklama

Členov volebnej komisie sprevádzali po UNB zamestnanci. Pacientov navštevujú po izbách od 10.00 do 14.00 hod.

Na snímke voliči prichádzajú do najvyššššie položženej volebnej miestnosti na Slovensku na ŠŠtrbskom Plese vo Vysokých Tatrách vo voľbách do Národnej rady SR v sobotu 5. marca 2016
Na snímke voliči prichádzajú do najvyššššie položženej volebnej miestnosti na Slovensku na ŠŠtrbskom Plese vo Vysokých Tatrách vo voľbách do Národnej rady SR v sobotu 5. marca 2016

V najvyššie položenej volebnej miestnosti volia najmä turisti

V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1340 metrov, volia predovšetkým turisti z celej republiky. Od rána je vo volebnom okrsku číslo 4 na Štrbskom Plese rušno.

Podľa Pavla Otčenáša, predsedu volebného okrsku na Štrbskom Plese, parlamentné voľby sa začali presne o 7. hodine. Ako prvá prišla odvoliť domáca obyvateľka, ktorá je takmer v každých voľbách prvou voličkou. “Ľudia chodia voliť postupne, je ich zatiaľ veľa a nás to teší. Doteraz sa nevyskytol žiaden problém, ktorý by ohrozil priebeh volieb,” uviedol pre TASR Otčenáš. Na Štrbskom Plese je zapísaných 66 voličov.

Predseda volebného okrsku podotkol, že voliť chodia najmä turisti z celého Slovenska, ktorí prichádzajú s hlasovacími preukazmi. Už dopoludnia ich prišlo niekoľko desiatok. “Pre turistov sme pripravili viacero informačných tabúľ, aby vedeli do volebnej miestnosti trafiť bez problémov,” povedal Otčenáš s tým, že takýto nápor voličov nečakali. Podotkol, že sú pripravení.

Reklama

S hlasovacími preukazmi prišli na Štrbské Pleso odvoliť aj turisti zo Senca či Trnavy. “Napriek tomu, že sme na dovolenke, tak sme si chceli splniť našu občiansku povinnosť. Myslím si, že tých pár minút si dokáže nájsť každý človek,” povedala Mária.

Horehronci hlasujú v 69 okrskoch, voľby sú zatiaľ bezproblémové

Parlamentné voľby na Horehroní majú zatiaľ bezproblémový priebeh. Pre TASR to konštatoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie (OVK) Peter Štefančík, vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Brezne. “Všetko prebieha tak, ako má. Žiadne podnety či sťažnosti sme doteraz nezaregistrovali,” dodal.

Ľudia v Breznianskom okrese volia v 69 okrskoch. OVK ich k 13.00 h skontrolovala už asi polovicu a podľa Štefančíka sa nikde žiadne problémy nevyskytli.

Priamo v meste Brezno je 17.250 oprávnených voličov, ktorí môžu hlasovať v 21 volebných okrskoch.

Ako pre TASR uviedol Slavomír Pôbiš, samostatný odborný referent na úseku masmediálnej komunikácie Mestského úradu v Brezne, vydali 485 hlasovacích preukazov a 112 voličov požiadalo o voľbu poštou zo zahraničia.

V osadách pod Poľanou očakávajú najviac voličov podvečer

Reklama

Holcov majer/Želobudza- Asi jednu šestinu zo zapísaných voličov evidovala dnes krátko po poludní okrsková volebná komisia č. 3, zriadená v objekte bývalej hasičskej zbrojnice v očovskej časti Holcov majer v okrese Zvolen. Členovia komisie však očakávajú najviac občanov s hlasovacím právom medzi 16. a 20. hodinou.

“Také sú naše skúsenosti z volieb za uplynulých desať rokov,” povedal pre TASR člen komisie Karol Budínsky. V tomto najmenšom očovskom okrsku predpokladajú, že účasť bude tak ako v minulosti medzi 50 a 67 percentami. Do okrsku patria aj asi 20 voliči z časti Obchoditá, ktorá je od Holcovho majera vzdialená asi štyri kilometre. “Časť voličov z Obchoditej tu už bola dopoludnia. Doviezli sa na niekoľkých autách,” dodal Budínsky.

V neďalekom okrsku na majeri Želobudza, ktorý patrí pod obec Dúbravy v okrese Detva, odvolilo do 12. hodiny asi 15 percent občanov. Ako uviedol predseda okrskovej volebnej komisie č. 2 Pavel Pleva, očakávajú, že najviac ľudí príde k urne podvečer. Väčšia časť voličov tohto malého okrsku pochádza z asi kilometer vzdialenej časti Hradná.

Zaujímavosťou je, že tento okrsok sídli v prázdnom byte bytového domu, ktorý tu kedysi postavilo družstvo pre svojich zamestnancov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali