Vo východnom Jeruzaleme vrazilo nákladné auto do izraelských vojakov. Hamas tento útok chváli. Video z masakru

Vo východnom Jeruzaleme vrazilo nákladné auto do izraelských vojakov. Hamas tento útok chváli. Video z masakru

Tel Aviv/Jeruzalem 8. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Mahmoud Illean)

 

Štyria ľudia zahynuli a najmenej 15 ich bolo zranených, keď dnes vo východnom Jeruzaleme nákladné auto vrazilo do skupiny chodcov. Polícia tento čin označila za teroristický útok. Dodala, že “terorista bol neutralizovaný”. Hamas sa k činu vyjadrila pochvalne

Izraelskí policajti vyššetrujú na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017
Izraelskí policajti vyššetrujú na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017

Incident sa odohral vo východnom Jeruzaleme, v blízkosti obľúbenej promenády s výhľadom na Staré mesto.

Reklama

Podľa polície vodič náhle stočil nákladné auto k skupine izraelských vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. Auto, ktoré vrazilo do chodcov, malo izraelské evidenčné číslo, ako informoval server Ynetnews.

Obeťami sa stali tri ženy a jeden muž, všetci vo veku okolo 20 rokov. Jedna osoba bola pri útoku zranená ťažko. Zranenia ďalších štyroch ľudí sú stredne ťažké. Desať ľudí utrpelo ľahšie zranenia, informoval izraelský server Ynetnews.

Reklama

Izraelský denník Jediot achronot na svojej webovej stránke zverejnil videozáznam útoku, z ktorého vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí – vojakov, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení.

Podľa izraelskej polície ho šoféroval Palestínčan Fadi Kanabir, ktorý bol pred časom prepustený z väznice a pochádzal zo susedného predmestia Džabal Mukabir. Tá susedí so štvrťou Armon ha-Naciv (známou aj ako Talpijot Mizrach – Východný Talpijot), kde sa odohral dnešný útok.

Nemenované izraelské policajné zdroje pripustili, že útočníka k jeho činu mohol inšpirovať nedávny útok na vianočný trh v Berlíne, kde prišla o život i jedna Izraelčanka.

Dnešný útok patrí k najzávažnejším vo viac ako rok trvajúcej vlne násilností, v ktorej Palestínčania na Izraelčanov útočia zo strelných zbraní, nožmi či zámerným vrazením autom do skupiny ľudí. Dnešný incident je po troch mesiacoch prvým, ktorý si vyžiadal aj obete z izraelských radov.

K zodpovednosti za útok, ktorý Izrael označil za teroristický, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Reklama

Hamas schvaľuje útok autom na skupinu izraelských vojakov

Palestínske hnutie Hamas sa dnes pochvalne vyjadrilo o útoku, ktorý sa odohral dnes dopoludnia vo východnom Jeruzaleme, kde nákladné auto vrazilo do skupiny ľudí, pričom najmenej štyroch z nich usmrtilo. Hamas sa však nepriznal k zodpovednosti za tento čin.

Hovorca Hamasu označil dnešný útok za “hrdinský” a povzbudzoval aj iných Palestínčanov, aby konali podobne a “vystupňovali svoj odpor” voči Izraelu. Podľa hovorcu dnešný útok svedčí o tom, že vlna palestínskych násilností sa neskončila, aj keď v poslednom období utíchla. Spresnil, že táto forma odporu voči Izraelu môže utíchnuť, zmierniť sa, ale “nikdy sa neskončí”.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že hnutie Hamas, ktoré spravuje palestínske pásmo Gazy, volá po zničení Izraela.

Útok zachytila priemyselná kamera. Môžete si ho pozrieť TU.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali