Vo Veľkej Británii správa špeciálnej komisie o podmienkach začlenenia migrantov do spoločnosti vyvolala výbuch v moslimských komunitách

Vo Veľkej Británii správa špeciálnej komisie o podmienkach začlenenia migrantov do spoločnosti vyvolala výbuch v moslimských komunitách

Londýn, 11. decembra 2016 (HSP/Foto: Facebook)

 

Vo Veľkej Británii stále hľadajú odpoveď na otázku: čo s prisťahovalcami, hlavne z moslimských krajín – viac migrantov áno alebo nie? Rôzne skupiny preferujú úplne odlišné recepty a preto dochádza k „výbušným situáciám“

segregacia-vo-vb

Reklama

Podobný výbuch najnovšie vyvolala správa špeciálnej komisie o segregácii a sociálnej izolácii, ktorá bola vypracovaná ešte na podnet bývalej vlády Davida Camerona ako súčasť programu vlády boja proti extrémizmu. V dokumente sa posudzuje súčasná situácia s migrantmi a rozoberajú sa otázky čo najlepšej integrácie predstaviteľov rôznych národnostných menšín – hlavne moslimských komunít do britskej spoločnosti.

Komisia odborníkov, ktorá sa zaoberala touto otázkou, prišla k dosť neuspokojivým výsledkom: segregácia v Spojenom kráľovstve dosiahla alarmujúcu úroveň, čo ešte viac triešti a rozdeľuje britskú spoločnosť a prináša veľmi závažné komplikácie. Samostatná kapitola v tejto správe – postavenie žien v britskej spoločnosti a hlavne žien v komunitách prisťahovalcov. Mnohé z nich majú obmedzené základné ľudské práva. Experti poukazujú na to, že štátne organizácie až príliš často ignorujú pochybné alebo škodlivé náboženské praktiky v moslimských komunitách, pretože sa boja obvinení z rasizmu a rôznych útokov.

Reklama

Šéfka komisie expertov Louise Caseyová uvádza, že až 89 % Britov si myslí, že žije v integrovanej spoločnosti, avšak v krajine sú viaceré oblasti, kde sa ľudia bežne stretávajú s obmedzeniami pri získavaní vzdelania a práce. V správe sa kritizuje správanie sa členov niektorých moslimských komunít a poukazuje sa na to, že ženy v týchto komunitách sú vôbec odrezané od sveta, pretože sú „zavreté“ mužmi v stenách svojich bytov, nehovoria po anglicky,  nevychádzajú z domu, nemôžu si zohnať zamestnanie a žijú v katastrofálnych podmienkach.

V správe sa kritizuje prístup domácich liberálov ku všetkým týmto problémom. Liberáli sa  ľahkovážne pozerajú na to, čo sa deje v krajine a príliš sa nesnažia riešiť problémy s prisťahovalcami, jednoducho to ignorujú. V správe je prezentovaný návrh, ako radikálne zmeniť situáciu, zabrániť budovanie nových ghett a no-go zón, ktoré v ostatných mesiacoch v Spojenom kráľovstve rástli ako huby po daždi. Vysvetľuje sa, že dôvodom vzniku ghett bola príliš vysoká rýchlosť a rozsah imigrácie, a prízvukuje sa, že niektoré britské mesta a štvrte sa preto zmenili na nepoznanie.

V správe je niekoľko návrhov mimoriadnych opatrení, ktoré by mohli zlepšiť situáciu. Je tam dokonca aj požiadavka, aby všetci prisťahovalci pred vstupom na britskú pôdu zložili prísahu vernosti Spojenému kráľovstvu a zaviazali sa, že príjmu demokratické a liberálne hodnoty. V správe sa taktiež prízvukuje, že v ostatných rokoch všetky britské vlády ignorovali migračné problémy, nevšímali si všetky negatívne momenty, ktoré prišli spolu s migrantmi: agresiu, škodlivé kultúrne a náboženské praktiky, pretože predovšetkým sa obávali, že ich obvinia z rasizmu alebo islamogóbie.

V tejto správe sa nachádza aj niekoľko odporúčaní a rád, ako zlepšiť súčasnú nepríjemnú situáciu. Podľa autorov správy na domácich školách by sa lepšie mali podporovať britské hodnoty, efektívnejšie zabezpečovať lepšiu integráciu prisťahovalcov do spoločnosti a vzájomnú toleranciu. Čerství prisťahovalci by mali prisahať, že sa skutočne mienia integrovať do britskej spoločnosti. Miestne samosprávne a štátne orgány by mali zistiť, či ich bytová politika napomáha alebo bráni integrácii.

Podľa autorov správy by bolo vhodné vypracovať nový text prísahy pre štátnych úradníkov: táto prísaha by ich zaväzovala k výkonu povolania s lepšou toleranciou voči ľuďom, ktorí prišli z iných krajín a vyznávajú iné náboženstva. Odborníci navrhli taktiež prehodnotiť  zoznam práv a povinností pre prisťahovalcov, ktorí prídu do Británie. Žiadajú zlepšiť  financovanie už existujúcich kurzov anglického jazyka pre dospelých, vyčleniť financie na nové kurzy a zhodnotiť účinnosť týchto kurzov vo veci vyučovania angličtiny. Experti taktiež žiadajú, aby vláda a miestne orgány lepšie spolupracovali v spoločnom boji proti segregácii. Sú tam aj ďalšie návrhy a mnohí z nich pobúrili moslimskú komunitu vo Veľkej Británii.

Reklama

Napríklad výkonný riaditeľ nadácie Ramadhan Foundation Mohammed Shafiq tuto správu odsúdil a označil ju za „poburujúcu, rozdeľujúcu a podobajúcu sa politickej agende krajnej  pravice“. Povedal, že britskí moslimovia sú z toho smutní: „Sme smutní z toho, že britskí  moslimovia sa zasa premenili na politický futbal, ku ktorému sa všetci čas od času schyľujú bez ohľadu na to, aký dopad to má na jednotlivcov, ktorí v súčasnosti čelia vyhrážkam a násiliu,“ podčiarkol.

Na druhej strane Sajid Javid, britský minister pre obce a miestne zastupiteľstva zdôraznil, že návrhy, uvedené vo vyše spomínanej správe, pomôžu zlepšiť situáciu. Podčiarkol, že  Spojené kráľovstvo už dlhé roky je domovom mnohých kultúr a komunít, ale všetky sú v súčasnosti súčasťou jednej spoločnosti – britskej.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali