O 17. hodine dosiahla volebná účasť prezidentských volieb vo Francúzsku takmer 70%. Podľa belgických médií vedú Le Penová a Macron

O 17. hodine dosiahla volebná účasť prezidentských volieb vo Francúzsku takmer 70%. Podľa belgických médií vedú Le Penová a Macron

Brusel 23. apríla 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Eric Feferberg)

 

Centrista Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová vedú v odhadoch výsledkov dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Informovala o tom belgická rozhlasová a televízna stanice RTBF, pričom neuviedla, kto jej poskytol údaje z tzv. exit pollov.

Na snímke francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron

Podľa RTBF bol v týchto odhadoch z polovice dňa najúspešnejší Macron s 24 percentami odovzdaných hlasov a Le Penová sa umiestnila ako druhá so ziskom 22 percent. Za nimi údajne nasledovali konzervatívny expremiér Francois Fillon s podielom 20,5 percenta a ľavičiar Jean-Luc Mélenchon s 18 percentami.

Reklama

Predbežné údaje o voličskej účasti belgická stanica nezverejnila. Priamo vo Francúzsku je protizákonné oznamovať čiastkové alebo odhadované výsledky volieb pred skončením hlasovania. Pokuta za porušenie tohto zákazu dosahuje až 75.000 eur. Volebné miestnosti vo Francúzsku sa dnes majú zatvoriť o 20.00 h.

Približne 69,4 percenta registrovaných voličov v kontinentálnom Francúzsku dnes do 17.00 h SELČ odovzdalo hlas v prezidentských voľbách. Oznámilo to ministerstvo vnútra. Je to iba o trochu nižší údaj v porovnaní s účasťou 70,6 percenta za rovnaký čas v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2012, keď sa stal víťazom Francois Hollande.

Reklama

 

U voličov v zámorí zabodovali Mélenchon a Macron

Vo francúzskych zámorských územiach, kde pre časový posun začali voliči hlasovať už v sobotu, sú podľa prvých výsledkov víťazmi prvého kola  Jean-Luc Mélenchon a Emmanuel Macron.

Belgický denník La libre Belgique na svojej internetovej stránke spresnil, že Mélenchon zabodoval v zámorských oblastiach Francúzska, kým Macron získal najviac sympatií voličov v Severnej Amerike. Denník pripomenul, že státisíce Francúzov zo zámoria museli voliť v sobotu pre časový posun a preto je aj odhad výsledkov známy skôr.

Belgická televízna stanica RTBF spresnila, že v troch zo štyroch zámorských oblastí Francúzska vyhral Mélenchon – na ostrovoch Saint Pierre a Miquelon v blízkosti Kanady (35,45 percenta hlasov), na ostrove Martinik v Karibiku (27,36 percenta) a vo Francúzskej Guyane (24,72 percenta). V Guadeloupe zabodoval Macron (30,32 percenta), Mélenchon bol druhý (23,99 percenta).

Reklama

La Libre Belgique upozornil, že francúzski voliči v týchto zámorských oblastiach tradične hlasujú za kandidátov ľavice, pričom výsledky z týchto území zvyčajne nie sú reprezentatívne pre zvyšok francúzskeho elektorátu.

Na území Severnej Ameriky – v Kanade (s výnimkou provincie Montreal) a Spojených štátoch amerických – bol favoritom voličov Macron, ktorý získal 45,35 percenta hlasov. Na druhom mieste sa ocitol  Francois Fillon (25,33 percenta), tretím bol Mélenchon (14,05 percenta) a ako ďalšia zo štvorice favoritov na vstup do druhého kola nasledovala Marine Le Penová (6,29 percenta).

 

Le Penová nemá isté hlasy ani vo svojej bašte, meste Hénin-Beaumont

Dokonca ani severofrancúzske mesto Hénin-Beaumont, ktoré je baštou kandidátky Marine Le Penovej, nie je zárukou hlasov  v  boji o prezidentské kreslo.

Reklama

Tamojší voliči dnes plynulo prichádzali v skupinkách do volebnej miestnosti číslo 12 na základnej škole, kde už skôr odovzdala svoj hlas v prvom kole francúzskych prezidentských volieb aj Le Penová.

Valérie Hosaertová, 48-ročná zamestnankyňa poisťovne, pre tlačovú agentúru AP uviedla: “Máme 11 kandidátov, ale ani z jedného nie som nadšená… takže hlasujem za najmenšie zlo.”

Charlotte Villettová (25) dodala: “Nemáme veľmi na výber. Sú to všetko stratené prípady.”

Yvette Tifouová (67), učiteľka matematiky na dôchodku, vyhlásila, že jej voľba bola “pomerne jednoduchá”, keďže je už dlhodobo ľavičiarka. Povedala tiež, že dnešné hlasovanie je dôležitejšie než doterajšie prezidentské voľby vo Francúzsku.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali