Vladimir Putin bude mať o jednu bolesť hlavy navyše – čo s Podnesterskom?

Vladimir Putin bude mať o jednu bolesť hlavy navyše – čo s Podnesterskom?

Tiraspoľ 26. mája 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Všetky svetové média nezávisle na tom, či ostro kritizujú alebo podporujú konanie ruského vedenia a osobne prezidenta Vladimira Putina, uznávajú, že Kremeľ a samotný ruský líder v otázke vzťahov s Ukrajinou a riešením Donbaského konfliktu to nemajú ľahké

Mnohí analytici a média už dávnejšie poukazovali na to, že Moskva onedlho bude mať o jednu bolesť hlavy navyše – Podnestersko. Tento takmer nikým vo svete neuznaný štát existuje už takmer štvrťstoročie a je zakliesnený medzi Moldavskom a Ukrajinou. Svojou čudnou formou pripomína palicu, ktorú stlačili dvoma kameňmi – Moldavskom, s ktorým má hranice 411 km, a Ukrajinou – dĺžka hranice je 405 km.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Situácia v regióne je veľmi napätá a preto zástupcovia 66 občianskych organizácií Podnesterskej Moldavskej republiky sa na stretnutí v Tiraspoli /hlavné mesto Podnesterska/ dohodli o tom, že pripravia výzvu prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi, aby v prípade reálnej hrozby Rusko obránilo Podnesterskú Moldavskú republiku. Prízvukovali, že sa obávajú vojenského zásahu ako zo strany Moldavska, tak aj Ukrajiny a v súčasnosti hlavnou príčinou je ekonomická blokáda, ktorú tieto dva susedné štáty uvalili na Podnestersko.

„V mene obyvateľov Podnesterska sa mienime obrátiť na prezidenta Ruska Vladimíra Putina, aby v prípade reálnej hrozby našej nezávislosti Rusko, ako garant bezpečnosti Podnesterskej Moldavskej republiky a jedna zo strán rokovacieho procesu o mierovom riešení všetkých konfliktov v našom regióne podniklo všetky opatrenia – politické, diplomatické, ekonomické a sankčné, a v prípade väčšej hrozby aj iné opatrenia – aby ochránilo Podnestersko,“ vyhlásila na tomto stretnutí predsedníčka Zväzu žien Podnesterska Tatiana Dolišňaja.

Reklama

Vystúpili viacerí politickí a verejní činitelia Podnesterska, ktorí prízvukovali, že sa v regióne vytvorila nebezpečná politická, ekonomická a aj vojenská situácia. Obrovskú nespokojnosť vedenia Podnesterskej Moldavskej republiky vyvolal nedávny krok ukrajinského parlamentu, ktorý zrušil dohodu o tranzite ruských vojakov cez územie Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú v republike a ochraňujú Podnestersko už takmer štvrťstoročia.

Tiraspol vyhlásil, že ho mienia ponechať „samotným vojakom v poli“, odrezať od ruskej pomoci. Navyše vedenie republiky poukázalo na neodôvodnený nárast ukrajinskej ťažkej vojenskej techniky na hraniciach s Podnesterskom v ostatných týždňoch a taktiež na aktivizáciu vojenských aktivít v Moldavsku za zvýšenej spolupráce s NATO. Tiraspol vyhlasuje, že sa pripravuje útok na Podnesterskú Moldavskú republiku za účelom likvidácie jej samostatnosti a likvidácie Podnesterska ako štátu.

„V priebehu ostatných 25 rokov situácia v regióne nikdy nebola taká zúfalá, ako dnes. Nás „zakryli“, zatlačili, zakliesnili ako zo strany Moldavska, tak aj zo strany Ukrajiny. Je tu tvrdá ekonomická blokáda. Mienia nás zlikvidovať,“ podčiarkol predseda Zväzu Moldavcov Podnesterska Valerián Tulgara.

Všetci prítomní sa dohodli na tom, že do 1. júna pripravia text výzvy k ruskému prezidentovi a odovzdajú list prezidentovi Podnesterskej Moldavskej republiky Jevgenijovi Ševčukovi, aby ho tiež podpísal a oficiálne odoslal Vladimírovi Putinovi.

Historická poznámka. Drvivá väčšina historikov, politikov, analytikov a médií uvádza, že Podnestersko vzniklo  počas rozpadu Sovietskeho zväzu v r. 1992 na základe referenda obyvateľov tohto regiónu, keď sa rozhodli osamostatniť, pretože sa obávali, že Moldavsko sa pričlení k Rumunsku. Ale je to iba čiastočná pravda… Príčina vzniku tohto štátu sa uvádza správne, lenže história jeho vzniku bola trochu zložitejšia a zamotanejšia.

Reklama

Podnesterská Moldavská Sovietska Socialistická Republika /PMSSR/ bola vyhlásená ešte za čias Sovietskeho zväzu – 2. septembra 1990, keď si ešte nik vo svete nedokázal predstaviť, že sa ZSSR rozpadne. Túto republiku na území ZSSR vyhlásili poslanci II. Mimoriadneho snemu Podnesterska, ktorý sa konal v hlavnom meste regiónu – Tiraspole. Príčinou bolo to, že Kišiňov začal zavádzať totálnu „moldavizáciu“ v Moldavskej Sovietskej socialistickej republike a porušovať práva mnohých národnostných menších žijúcich v regióne.  Samozrejme, vtedy toto referendum neuznala ani Moskva, ani Kišiňov.

Už o niekoľko dní po známom protištátnom „povstaní“ v Moskve /19. – 22. 1991/ Najvyššia rada Podnesterskej Moldavskej Sovietskej Socialistickej Republiky /PMSSR/ 25. augusta 1991 schválila Deklaráciu o nezávislosti PMSSR. V deklarácii zasa bola zopakovaná „nezávislosť od Moldavska, ale v rámci ZSSR“. Keď sa reálne začalo schyľovať k rozpadu Sovietskeho zväzu, 5. novembra 1991 Podnesterskú Moldavskú Sovietsku Socialistickú Republiku vedenie regiónu premenovalo na Podnesterskú Moldavskú republiku a potvrdilo nezávislosť od Moldavska. Kišiňov sa to pokúsil vyriešiť „silovou metódou“, ale ruská armáda „živým štátom“ zakryla hranice Podnesterska a odvtedy menší ruský vojenský kontingent sa nachádza na území republiky a chráni jej hranice.

Vedenie republiky sa už viackrát obrátilo na Rusko, aby Podnestersko sa mohlo stať jeho súčasťou, ale Kremeľ v snahe predísť medzinárodnému škandálu podobný variant odmieta. V r. 2006 sa v Podnestersku konalo referendum, na ktorom sa 97,2 % voličov vyjadrilo za pričlenenie republiky k Rusku. V decembri 2013 parlament Podnesterska prijal zákon o tom, že na území republiky bude platiť ruská legislatíva. V marci r. 2014 podnesterský parlament zasa sa obrátil na ruských kolegov s prosbou, aby Ruská duma pripravila zákon, na základe ktorého by sa Podnestersko pričlenilo k Rusku. Zatiaľ Moskva podobný zákon nepripravuje.

Dodnes túto republiku uznalo iba Abcházsko, Južné Osetsko a Republika Náhorný Karabach. S návrhom o vzájomnom uznaní sa na Podnestersko obrátili taktiež nepriznané Donecká a Luhanská ľudové republiky. V Podnestersku žije 505 tisíc ľudí, v hlavnom meste Tiraspoli je 160 tisíc obyvateľov. Väčšinu obyvateľstva PMR /cca 90 %/ tvoria Moldavci /31,9 %/, Rusi /30,4 %/ a Ukrajinci /28,8  %/.  Žijú tu aj Bulhari /2,5 %/, Gagauzi, Nemci, Bielorusi, Židia/ všetci menej ako 1 %/ a iní.

A malá pikoška úplne na záver. Na zástave a v erbe Podnesterskej Moldavskej republiky zo starých čias ešte zostal starý známy symbol – kosák a kladivo….

Reklama

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali