Vladimír Palko: Čím sa Trojmorie môže a nemusí stať

Vladimír Palko: Čím sa Trojmorie môže a nemusí stať

Slovensko 24. júla 2017 (HSP/Foto: Screenshot datel.sk, YouTube)

 

Projekt Trojmoria, pripravený minulý rok, bol odštartovaný jeho summitom vo Varšave pred pár dňami. Pripomeňme si, že dvanásť východoeurópskych krajín sa zaviazalo k užšej ekonomickej spolupráci, najmä v oblasti budovania severo-južnej infraštruktúry. V Dubrovníckom vyhlásení z leta 2016 signatári z dvanástich krajín ubezpečujú, že iniciatíva Trojmoria v žiadnom prípade nie je čosi paralelné s Európskou úniou, ale je to práve výraz užšej regionálnej spolupráce krajín EÚ.

Ilustračné foto

Čo nám Trojmorie môže pripomínať, a teda čím sa môže (a samozrejme nemusí) stať? Uveďme niekoľko variantov, ktoré sú iba hypotetické.

Reklama

Predtým pripomeňme, že zmysel medzinárodných zoskupení, významných i menej významných, sa môže v priebehu rokov prekvapujúco meniť. Začnime napríklad Vyšehradskou štvorkou Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko. Vyšehradská štvorka (pôvodne pred rozpadom Československa iba trojka) pôsobila štvrťstoročie ako nie príliš významné zoskupenie, ktoré, trúfam si povedať, v Bruseli a Washingtone nikto nejako zvlášť neregistrovali.  Český premiér Václav Klaus v 90. rokoch význam V4 bagatelizoval a dával najavo samostatný integračný ťah Česka do EÚ a NATO. A zrazu v roku 2015 po vypuknutí sa z V4 stala platforma rebélie stredoeurópanov proti snahe Bruselu vnútiť členským krajinám kvóty na redistribúciu migrantov. A samozrejme v roku 1991 nikoho ani len nenapadlo, že V4 môže raz nadobudnúť takýto význam.

NATO slúžilo štyri desaťročia ako hradba proti šíreniu sovietskeho komunizmu. Členstvo Portugalska za čias Salazarovej diktatúry sa považovalo za úplne prijateľné, ako i členstvo Turecka, kde sa pravidelne politické krízy riešili vojenskými prevratmi. Dnes si NATO už štvrťstoročie hľadá rozpačito novú náplň, za ktorú označuje obranu a šírenia demokracie a ľudských práv.

Reklama

Preto pri analýze budúcnosti Trojmoria nemožno brať do úvahy iba deklarované ciele, ale i kontext,  v ktorom vzniká.

Možné sú nasledujúce tri scenáre vývoja, ktoré sa navzájom nevylučujú.

 

Iba ekonomická spolupráca kultúrne blízkych krajín

Prvý scenár je ten, že všetko zostane tak, ako to bolo deklarované na začiatku a ostane pri ekonomickej spolupráci. To znamená, že krajiny Trojmoria by naďalej vytvárali svoju zahraničnú politiku voči okolitému svetu na doteraz existujúcich platformách, ktorými sú najmä EÚ a NATO, spôsobom neovplyvneným vznikom Trojmoria. V zásade je to scenár, ktorý nenarobí žiadne škody a z ekonomického hľadiska môže byť prínosom.

Reklama

 

Rumsfeldova “Nová Európa”?

Nezanedbateľným politickým signálom pri vzniku Trojmoria bolo to, kto bol a kto nebol prítomný z iných štátov. Na summite vo Varšave nebol nikto z významných predstaviteľov Nemecka, Francúzska alebo Európskej komisie. Zato zo zámoria prišiel hosť najprominentnejší, americký prezident Donald Trump. Už pri vydaní Dubrovníckeho vyhlásenia k zámeru vzniku Trojmoria roku 2016 bol v Dubrovníku prítomný bývalý americký poradca pre národnú bezpečnosť (NSA) a bývalý najvyšší veliteľ NATO v Európe (SACEUR) generál James L. Jones.

Človek si nevdojak spomenie na rok 2003, kedy USA potrebovali podporu európskych štátov pre inváziu do Iraku. Podpory sa im dostalo najmä od východoeurópskych štátov, vrátane Poľska. Americký minister obrany Donald Rumsfeld ich vtedy označil za “Novú Európu”, tú, ktorá je nádejou. “Starou Európou“”v tomto zmysle boli štáty západnej Európy ako Nemecko a Francúzsko. Nemecko sa tradične zdržiava účasti na takýchto vojenských akciách, ale francúzske odmietnutie podporiť inváziu bolo pre Američanov nepríjemné.

Na snímke Vladimír Palko

Povedzme si rovno, že Trojmorie, to je predsa Rumsfeldova “Nová Európa”. V roku 2003 mala byť “Nová Európa” oporou USA v ich spore so “Starou Európou”. Posledné desaťročie vedú USA so “Starou Európou” iný spor, ktorý sa týka rozširovania NATO, a teda zatláčania Ruska. USA presadzujú rozšírenie o Ukrajinu a Gruzínsko, zatiaľ, čo Nemecko a Francúzsko tento proces tlmia. Kým podpora zo strany USA motivujú ukrajinského prezidenta k protiruským vyhláseniam, Nemecko a Francúzsko ho nútia k rokovaniam s Putinom v rámci Minských dohôd.

Reklama

Pobaltské krajiny, Poľsko, Rumunsko zastávajú tradične výrazne protiruské postoje. Ich obyvateľstvo tvorí takmer 60% obyvateľstva celého Trojmoria. Naopak, historicky dobré väzby na Rusko malo iba Bulharsko.

Scenárom č. 2 je teda Trojmorie ako platforma, cez ktorú USA môžu zosilňovať tlak proti Rusku, ak EÚ ako celok takýto protiruský tlak až tak veľmi nechce. Lídrom procesu vytvorenia Trojmoria je Poľsko. Trojmorie sa podobá na medzivojnový koncept Medzimoria – Intermaria, ktorý pestoval maršal Pilsudski, vychádzajúc z tradície stredovekej Poľsko-litovskej únie. Medzimorie malo byť okrem iného sanitárnym kordónom proti sovietskemu komunizmu.

Takýto scenár by nebol šťastný. Pripomeňme, že tak ako v roku 2003 v otázke Iraku, tak i v otázke vstupu Ukrajiny do NATO mala pravdu zdržanlivá “Stará Európa”. Omyly USA prispeli k dnešnému rozvratu Stredného východu, k európskym problémom s migračnou vlnou a k vzniku vojny na Ukrajine.

Scenár č. 2 by prispel k zbytočnému pokračovaniu studenej vojny a k oslabeniu schopnosti Európy (EÚ) formulovať svoju vlastnú zahraničnú politiku ako alternatívu k tej americkej a ruskej.

 

Reakcia na “jadro EÚ”?

Na strane druhej, projekt Trojmoria môže zohrať pozitívnu úlohu pri mocenskom vyvažovaní vo vnútri EÚ. Trojmorie tak trochu vypĺňa mocenské vákuum, ktoré vzniklo pred sto rokmi po zániku podunajskej monarchie. Do tohto vákua sa potom sto rokov natláčali mocnosti raz zo západu, raz z východu. Občas to bolo brutálnou silou, občas “mäkkou” silou. Z dvanástich krajín Trojmoria Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko patrili do Rakúsko-Uhorska. Patrila tam i časť Poľska a Rumunska.

V poslednom čase sú vystavené mnohé krajiny Trojmoria vnútroúnijnému tlaku. Spomeňme nevraživé výroky prezidenta Macrona a lídra nemeckých sociálnach demokratov Schulza na adresu východoeurópanov, žaloby zo strany Európskej komisie kvôli imigračným kvótam a tlak na Poľsko kvôli vládnej reforme justície.

Trojmorie treba vidieť v kontexte diskusií o “viacrýchlostnej EÚ”, resp. o “jadre” EÚ, ktoré sa opätovne začali tohto roku pri výročí podpísania Rímskych zmlúv. Tieto doplňujúce sa pojmy majú pozitívnu aj negatívnu stránku. Pozitívnou je uznanie práva členskej krajiny nepristúpiť ku všetkému, na čom sa dohodnú najvplyvnejší. Negatívom je hrozba, že “jadro” (čo znamená najmä Francúzsko a Nemecko) sa na niečom dohodne a potom tlakom postaví iné krajiny pred hotovú vec. Ak tieto iné krajiny vystupujú navzájom izlovane, každej z nich neostane iné, ako prijať stanovisko jadra. A tak nakoniec v jadre (čiže vo federácii) budú všetci. Ak však tie iné krajiny budú vystupovať spoločne, takáto taktika jadra nemusí byť úspešná.

Krajiny Trojmoria boli všetky až na Rakúsko súčasťou sovietskeho bloku a vari i táto skúsenosť ich spája v odmietaní utopických koncepcií, ktoré tentokrát prichádzajú skôr zo západu. Odmietajú multikulturalizmus (imigráciu), aj kultúrny marxizmus (manželstvá osob rovnakého pohlavia nie sú v žiadnej krajine Trojmoria).

Reklama

Scenár č. 3 spočíva v tom, že Trojmorie bude úspešne politicky vyvažovať vplyv Nemecka, resp. dvojbloku  Nemecko-Francúzsko, a umožňovať i krajinám východnej Európy prehovoriť do budúcnosti EÚ. Ak to bude robiť rozumne (aby to neviedlo k rozpadu EÚ), môže to byť dobrý scenár.

Vladimír Palko

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali