Viliam Novotný odchádza z SDKÚ-DS

Viliam Novotný odchádza z SDKÚ-DS

Bratislava 27. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Novotný oznámil odchod po tom, ako prezídium prijalo pozmenené návrhy, nie presne tie, ktoré žiadal on

Viliam Novotný odchádza z SDKÚ-DS. Prezídium strany jeho odchod vzalo na vedomie. TASR to potvrdil Ľudovít Kaník. Novotný pred prezídiom avizoval, že sa pokúsi presadiť úpravu stanov a zmeny pre fungovanie strany. Podľa Kaníka oznámil odchod po tom, ako prezídium prijalo pozmenené návrhy, nie presne tie, ktoré žiadal Novotný.

Reklama
Na snímke Viliam Novotný

“Viliam Novotný mal podmienku, aby bol podporený jeho plán obnovy. A keďže prezídium odsúhlasilo obmenený, podľa mňa lepší, tak oznámil odchod a prezídium to vzalo na vedomie,” povedal pre TASR Kaník.

Novotný sa údajne chystá podporiť projekt Evy Babitzovej, ktorá mala byť podpredsedníčkou SDKÚ-DS. Nestala sa ňou a teraz pripravuje vlastný politický subjekt.

Reklama

Odchod Viliama Novotného nemusí byť posledný. Čo bude, nevie vraj ani Jozef Mikuš, ktorý ako prvý z podpredsedov strany odstúpil z funkcie. Dôvodom bola nespokojnosť s fungovaním a vedením strany. Odchody vraj hrozia aj inde.

Pre nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom a smerovaním strany odišla vlani trojica poslancov Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť) a Magdaléna Vášáryová. Tento rok nasledovali Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, minulý týždeň Martin Fedor. Stranu opustila nedávno aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ-DS Nová generácia. Viacerí bývalí členovia SDKÚ-DS údajne prešli k Sieti.

Prezídium dnes zároveň prejavilo vôľu zmeniť volebné obdobie funkcionárov zo štvorročného na dvojročné obdobie. Chce tiež spružniť spôsob zvolávania orgánov strany. Keďže na prezídium neprišli zástupcovia piatich krajov, prezídium neschválilo uznesenie, bude sa tým zaoberať na budúci týždeň.

Členovia prezídia riešili dnes aj plán obnovy, s ktorým súhlasili. Obsahuje zvolanie Ústrednej rady SDKÚ-DS, poverenie generálneho sekretára, podpredsedov, zmenu stanov a uskutočnenie primárnych volieb v zmysle stanov. Kaník nastolil aj tému otvorenia primárnych volieb verejnosti. Vie si predstaviť, že by volebného lídra mohli vyberať aj registrovaní sympatizanti strany, nielen straníci.

 

Reklama

Podľa Novotného Frešo definitívne pochoval stranu a navyše prestal rešpektovať názor drvivej väčšiny

Pavol Frešo definitívne pochoval stranu, ktorá dokázala Slovensko vyviesť z krízy mečiarizmu a zaradiť ho medzi úspešné európske krajiny. Vyhlásil to vo svojom stanovisku Viliam Novotný.

“V priebehu decembrovej schôdze Národnej rady SR vystúpim z SDKÚ-DS a zároveň odstúpim aj z funkcie predsedu Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v NR SR,” uviedol v stanovisku. Svoj odchod odôvodnil tým, že strana “rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku pre ľudí, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým” a tiež rezignovala na svoj demokratický charakter.

“Nemôžem viac zostať v strane, ktorá opustila vlastné hodnoty a neponúka žiadnu víziu Slovenska. Nemôžem reprezentovať stranu, ktorá sa nezastáva ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane, prípadne aj sami dávajú prácu druhým a zároveň robí politiku úplne bez konceptu a náhodne,” vysvetlil Novotný.

Predseda strany Frešo podľa neho prestal rešpektovať názor “drvivej väčšiny” členskej základne, a to po kongrese, ktorý Frešovi podľa Novotného vyslovil nedôveru. Za Frešovo odvolanie bola väčšina prítomných delegátov mimoriadneho kongresu, neboli to však tri pätiny všetkých delegátov.

Reklama

Novotný poukázal aj na odchody viacerých známych tvárí SDKÚ-DS vrátane poslancov NR SR a tiež členov z regiónov. Neopomenul klesajúce preferencie. Novotnému je ľúto, že strana nie je schopná prispieť k ukončeniu “arogantnej vlády” Róberta Fica. “Nemôžem však zostávať v strane, ktorá nefunguje na princípe demokratického rozhodovania orgánov, ale na princípe intríg, kde vedenie rozhoduje bez dôvery členov,” zdôraznil Novotný.

Poukázal na dnešné prezídium, na ktorom podľa Novotného chýbali všetci Frešovi kritici, prítomní boli len jeho podporovatelia. Tí podľa Novotného odsúhlasili svoje riešenia. “Je mi veľmi ľúto, ale musím konštatovať, že prezídium bez väčšiny krajských predsedov, neprijalo štvorbodový plán na obnovu SDKÚ-DS. Tento plán piati krajskí predsedovia, vrátane mňa, predložili prezídiu minulý týždeň,” uviedol Novotný, ktorý podľa vlastných slov stratil “poslednú nádej na reštart SDKÚ-DS”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali